Skocz do zawartości

Pakiet Sanyo NiMh 2700mAh kostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj formatowałem baterie (rozładowywanie i ładowanie) było to konieczne bo pakiet stał cały rok .

I teraz wyniki

-pierwsze ładowanie ładowarka doładowała tylko 584 mAh

-drugie już 1150mAh

-trzecie 2100mAh

-i czwarte 2996mAh i teraz pytanie czy to możliwe ?? Jak do pakietu 2700 ma wejść 2996?

Opublikowano

Po pierwsze, jak ładowarka (funkcja "delta peak") stwierdza spadek napięcia na ładowanym akumulatorze, to wyłącza ładowanie, a nie ładuje dalej (jak kolega pisze "do oporu". Jakiego?).

To, że ładowarka pokazuje Ci więcej niż wynosi pojemność akumulatora, to jest to bardzo poprawne ładowanie dobrych akumulatorów. Ładowarka w procesie ładowania nie pokazuje jaką pojemność posiadaakumulator, lecz ile energii zostało dostarczone z ładowarki do akumulatora. A tej, jak zapewne wiesz z fizyki, należy dostarczyć więcej, gdyż część tej energi odchodzi "na straty", np. na grzanie siebie i akumulatora. To też jest energia oddawana przez ładowarkę. Przy dobrych akumulatorach, dobrze sformowanych, tak powinno być. Masz dobry akumulator i dobrą ładowarkę.

Opublikowano

Pierwsza sprawa że żeby odebrać z takiego pakieu 2700mAh trzeba w niego władwować 140% pojemności znamionowej więc powinno wejśc około 3300mAh. Te 2996 władowane śwaidczy o tym że pakiet nie osiągnął jeszcze swojej pojemności. Druga sprawa, mam Sharka 20 i imax 6 , w obu jest możliwość ustawiania delty ponieważ mają niemal identczny soft.

Delta peak a właściwie "minus delta V" to spadek napięcia na pakiecie który występuje w początkowej fazie przeładowania czemu towarzyszy wzrost temperatury pakietu.

Dla pakietów 4Cell spadek może nie zostać wykryty i ładowarka ładuje dalej ( miałem takie przypadki) Wtedy ustawiam większą czułość delty albo ustawiam tzw. bezpieczny prąd ładowania na poziomie 0,1-0,2C . Przy takim prądzie nie ma potrzeby ustawiać delty albo czasu. Nie ma tu obawy o przeładowanie.

Nie spotkałem się z opcją że jak jest za duży spadek to ładowarka ciągnie dalej ładowanie. Ona po prostu odcina wtedy kiedy chwilowy spadek napięcia na pakiecie przekroczy wartość zaprogramowaną w ładowarce. Kiedyś przy podobnej dyskusji zrobiłem pomiary i wykresy, warto spojrzeć http://rcclub.eu/vie...&t=1046&start=0

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.