Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chętnie dowiem się jakie są wasze patenty na zawiasy powierzchni sterowych :) Tych śmiesznych i tych poważniejszych ;)

Ja zacznę od tych "śmiesznych" :D Niby taki zawiasik a jednak można z niego wycisnąć co nieco!

Patent na pewno niektórym znany ale na forum jakoś nie spotkałem nikogo kto by tak robił (może źle 'pacze').

Zawiasiki do lekkich modeli - taśmowe. Nic szczególnego, prawda? Ot zwykła taśma klejąca!

A co powiecie na zawiasiki które łączą dwie płaskie powierzchnie (np. 5mm płasko ściętego spływu płata z 5mm płaskiego 'natarcia' lotki) ze sobą i to bez żadnej nawet najmniejszej widocznej szczeliny między nimi!? Do tego prawie nie dają oporów przy wyginaniu, i robi się je w "5 sekund"?

Taki patencik ma też fajną praktyczną zaletę - ogranicza flatter przy większych prędkościach (choć na niego mają wpływ też inne czynniki - ale to chyba oczywiste).

Taśmę klejącą, zwykłą biurową, bezbarwną tnę na kawałki po kilka cm. Sklejam dwa kawałki ze sobą stronami klejącymi na długości 2-4mm szerszej niż szerokość spływu (dla 5mm np. 7 czy 8 nie ma to większego znaczenia ale lepiej troszkę więcej niż mniej). Klejącą stronę naklejam na płat, taśmę zawijam w "C" dookoła spływu, przykładam lotkę i drugą nie przyklejoną końcówkę doklejam do lotki - z taśmy tworzy się "S-ka". Obok miejsca klejenia (zaraz przy tej pierwszej) robię to samo tylko odwrotnie. To znaczy - jeśli pierwszą część zawiasika kleiłem na górze płata to drugą jego część na spodniej stronie. Takie dwie podwójne taśmy tworzą jeden zawiasik. Takich zawiasików wklejam 2-3 na lotkę (jeśli jest długa to więcej).

Czasami jeśli taśma jest kiepskiej jakości to przeprasuje żelaskiem albo przed przyklejeniem taśmy daję lepszą dwustronną supermocną z castoramy.

Działa super (choć trzeba troszkę przemyśleć i popróbować) i do lekkich piankowców od dłuższego czasu stosuje tylko takie tasiemki :)

Opublikowano

Do takich zciętych powierzchni sterowych to jest wiele patentów, nawet kawałek taśmy na jeden powierchniach styku ( i to bez żadnych bajerów - przez całą długość). Ale tego to nie widziałem jeszcze :D Niezłe do cienkich płyt pianki.

Okej, UHUPOR mam od dłuższego czasu, wala się po kątach - jeszcze nawet nie otwarty :D Więc chyba czas go odpieczętować ;)

Jeśli stosujesz to powiedz - czy to "dużo inny klej" niż polimer? Czy po kilku dniach, tygodniach, miesiącach, latach nie zmieni swoich właściwości i nie pęknie w najbardziej nieodpowiednim momencie. To samo tyczy się skrajnych temp.

Opublikowano

Popularny klej polimerowy, w tym najbardziej znany z marketów Dragon działa identycznie ale po kilku dniach sztywnieje i zawias przy słabszym serwie nie będzie wracał do neutrum. UHU por cały czas zachowuje elastyczność i nawet po oderwaniu steru podczas kraksy wystarczy powtórzyć manewr klejenia i ster dalej jest sprawny. Najlepsza metoda naprawy zawiasów w modelach z różnych pianek, w tym z EPP.

Opublikowano

Ja szczerze nie polecam zawiasów z UHU. Owszem, na początku są fajne, ale po dłuższym czasie klej w bezpośrednim kontakcie powietrza staje się coraz mniej elastyczny i coraz bardziej żółty. Miałem takie zawiasy u siebie w Mig'u-29, ale po jakimś czasie (powiedzmy, że trochę ponad pół roku), zawias po części oderwał się, prawdopodobnie w locie (prawdopodobnie, bo nawet tego jakoś wyraźnie nie odczułem). Wg mnie najlepsze zawiasy to zwykła przeźroczysta taśma klejąca naklejona na UHU POR. Najpierw smaruję pow. depronu/ EPP ww. klejem, następnie czekam ok. 2-5 min. aż zarobi się dobrze matowy i dopiero wtedy przyklejam taśmę. Jeśli potrzebna jest naprawdę duża wytrzymałość, można oprócz pianki, posmarować też taśmę za pomocą UHU (oczywiście zawsze należy poczekać, aż klej będzie sprawiał wrażenie wyschniętego).

Opublikowano

A jak się ma UHU Por do robienia zawiasów gdzie łączy się depron, ale na brzegach stosuję się balsę?

Można wkleić kawałki bowdena na CA.

post-3605-0-46023100-1383934435_thumb.jpg

Opublikowano

Widze że to też do "ultralekkich" więc ciekawe jak z wagą samego zawiasika i jego % udziałem w wadze modelu (czy pomijalny)?

Jeśli już są listewki to czemu nie "klasyczne" zawiaski z np. starej dyskietki itp.? :)

Opublikowano

Dość ciekawy patent z tym bowdenem. Sam robię z taśmy, dyskietki ewentualnie ostatnio kupiłem małe zawisaki w HK. Byłem ciekaw po prostu przydatności UHUpora w takim przypadku :)

Opublikowano

Tak trochę po kosztach, rurkę bowdena ten środek za 1zł kupisz, drut od zaprzyjaźnionego spawacza z migomatu. Do tego mamy ster bez szczelinowy. A waga, to nie wiem, bo "ultralight" nie buduję. Balsa po to, aby to się miało do czego trzymać i się nie wyginało za bardzo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.