BIZON Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam. Prosiłbym o pomoc w przedstawieniu ewentualnych za lub przeciw w wyborze konkretnej platformy. Niby Ardyflayer to klon Ardupilota ale... diabeł tkwi w szczegółach. Czytam, czytam i powiem że nadmiar wiedzy wcale mnie nie uszczęśliwia -dalej jestem w punkcie wyjścia. Ale od początku - jak mówi mądre przysłowie: Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę Arduflayer jest sporo tańszy niż oryginał. Pierwsza główna rozbieżność to sposób zasilania - Ardupilot - dedykowany moduł zasilania, arduflayer za pomoća dodatkowego BEC`A i w sumie tutaj różnice się kończą. Dodatkowe czujniki, OSD wszystko konfigurowane za pomocą dedykowanego oprogramowania. i w sumie na koniec pojawił się ebay - tutaj po prostu oczopląs cenowy. Różna konfiguracje ardupilota i rożne ceny. A jeśli o nich mówimy to sprawa ma się następująco: - oryginał z 3drobotics - 180$ za amp+obudowa+power module+gps + przesyłka -rctimer - 139$ w zestawie płyta w 100% kompatybilna z ardupilotem i oprogramowaniem dedykowanym dla niego, obudowa, lepszy odbiornik GPS i dodatkowo moduł nadawczo-odbiorczy (433 lub 915 MHz) darmowa wysyłka (we własnym zakresie zasilanie płyty) - ebay - rozpiętośc od 90$ w górę w rożnych konfiguracjach (we własnym zakresie zasilanie płyty) Może to trochę wszystko rozszczelone - ale jeśli ktoś ma, używa i chciałby poświęcić parę minut na wyjaśnienia ewentualnie przedstawienie swojej konfiguracji - będzie super. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Poczytałem. Następnie poczytałem. I jeszcze raz poczytałem Generalnie będzie ArdyFlyer z telemetrią z rctimer.com Kupowanie wszystkiego oddzielnie wychodzi drożej, a na początek zabawy parametry są akceptowalne (gps). O dalszych postępach dam na pewno znać na forum Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Witka, i w końcu po wielu za i przeciw kupione. Skończyło się na zakupach na ebayu Czekam teraz na paczuszkę od dziadka mroza A leci do mnie : APM 2.6 z obudową i modułem zasilania oraz dedykowany do tego zestawu GPS+kompas (GPS Module Ublox NEO-6H GPS DIY Drones Built in Compass) Więc jest szansa że do wiosny zdążę urochomić koptera Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Helloooo Przyleciało wszystko dzisiaj. Postaram się porobić fotki i jutro wrzucić. Dalsze boje z elektroniką w wątku: APM 2.6 czyli od zera do koptera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi