aniol310 Opublikowano 2 Lutego 2008 Opublikowano 2 Lutego 2008 szukając na internecie znalazłem coś takiego http://www.emodel.pl/esklep/ ale bardziej wole sam majsterkować ale nigdzie nie namierzyłem takiego schematu układu. Może ktos coś takiego ma i mugłby udostępnić
Robert Holeczek Opublikowano 2 Lutego 2008 Opublikowano 2 Lutego 2008 http://www.emodel.pl/esklep/elektron-model-glow-plug-podtrzymanie-zarzenia-swiecy-p-122.html O to chodzi?
piotr56 Opublikowano 5 Lutego 2008 Opublikowano 5 Lutego 2008 Cześć Cena powalająca, części nie przekroczą kilkunastu złotych nawet w wersji z procesorem. Nie bawiłem się w spalinki ale jak mi podasz parametry świecy i prąd jaki chcesz uzyskać to mogę nabazgrać schemat. Piotr
robraf Opublikowano 5 Lutego 2008 Opublikowano 5 Lutego 2008 prąd to chyba w granicach 3,5A więcej chyba nie trzeba
aniol310 Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Opublikowano 5 Lutego 2008 napięcie 1,2V do 1,7V (skrajnie 2V) amperaż do 5A, dziala to w ten sposób że ze zmniejszeniem gazy zwiększa żarzenie świecy.
motyl Opublikowano 5 Lutego 2008 Opublikowano 5 Lutego 2008 prąd najlepiej 2A, powyżej można troche przypalić świece Najlepiej zrobić to jako źródło prądowe. PIOTR56 jak wymyslisz jestem chętny, to nawet chyba nie skomplikowane to i na składanie moge się pisać
fredzio Opublikowano 5 Lutego 2008 Opublikowano 5 Lutego 2008 Chodziło za mną od kiedy zobaczyłem ten temat, że gdzieś widziałem taki projekt.... Po 2 godzinach szukania znalazłem
robraf Opublikowano 5 Lutego 2008 Opublikowano 5 Lutego 2008 to kto podejmie się zrobienia takiego układu ? ja oczywiscie nie bo się nie znam na takiej elektronice :P :]
piotr56 Opublikowano 6 Lutego 2008 Opublikowano 6 Lutego 2008 Cześć Ten układzik to jedno, druga sprawa to zasilanie do niego, namierzyłem z TME układ stabilizatora impulsowego z zasilaniem w szerokim zakresie i możliwością ustawienia napiecia nawet na 1,25V, to jest MIC4684YM i ma prąd wyjściowy do 2A. Co do części sterującej to Attiny15 pewnie by wystarczył. Jest tylko jeden mały problem ze świecą, w układzie przytoczonym wyżej świeca nie jest połączona z masą, trzeba uważać by nie zrobić zwarcia masy układu do silnika .... aczkolwiek taki sposób sterowania jest prostszy. Postaram się dziś to namalować. Piotr
Marek_Spy Opublikowano 25 Października 2008 Opublikowano 25 Października 2008 Witam zainteresowal mnie ten temat i prosze kolegow na nadsylanie materialow i dyskusje . Mysle nad procerorem rozpoznajacym szerokosc impulsu ( sterowanie silnika ) i wyjscie PWM do zasilania tranzystora polowego . podejmuje sie zrobic uklad testowy a potem udostepnic temat . Programuje jesdynie atmelki czyli moze jakis ATiny 13 . Pozdrawiam Marek
modelmaniak Opublikowano 25 Października 2008 Opublikowano 25 Października 2008 Po co bić pianę skoro można kupić za 35 zł taki gotowy układ. http://modelhobby.republika.pl/#reg30 Użytkuję taką żarkę z silnikiem ST3250 i jestem z niej bardzo zadowolony.
Marek_Spy Opublikowano 25 Października 2008 Opublikowano 25 Października 2008 Witam Ale ma wady tzn. Zasilanie z ogniwa 1,2 V a ja mysle z jednego lipola . Mozliwe ze dobrze pracuje ale jak jest np. z rewersem , mozliwoscia uruchamiania z wewnetrznego zasilania itp. Mysle o tym zeby nawet miec wyswietlacz dopinany do ukladu i precyzyjnie ustawiac charakterystyke podgrzewania. Marek S
modelmaniak Opublikowano 26 Października 2008 Opublikowano 26 Października 2008 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu... 2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu.
MTA-4 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Mam taki podtrzymywacz żarzenia ze sklepu MODEL SPORT i związane z tym tematem pytanko:czy programowanie na tym urządzonku trzeba robić przy każdym uruchamianiu modela?
Marek_Spy Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu...2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu. 1- Li-pol po to ze mam kolekcje takich co utraciły parametry 2-zasilac mozna tylko procesor a nie swiece tu sie zgadzam . 3- jasne mam na tyle kanałow ze to żaden problem pomixowac Ale mnie to sie nie podoba chce cos innego wymyslec marerialy przjrzalem ale nie mam mozliwosci zaprogramowania PIC
Marek_Spy Opublikowano 12 Lutego 2009 Opublikowano 12 Lutego 2009 zapraszam http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=161605#161605
Marek_Spy Opublikowano 18 Lutego 2009 Opublikowano 18 Lutego 2009 dodaLem wstępny opis . Część programu juz pracuje jeszcze dwie procedury i do testow , potem kosmetyka i testy .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.