aniol310 Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 szukając na internecie znalazłem coś takiego http://www.emodel.pl/esklep/ ale bardziej wole sam majsterkować ale nigdzie nie namierzyłem takiego schematu układu. Może ktos coś takiego ma i mugłby udostępnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 http://www.emodel.pl/esklep/elektron-model-glow-plug-podtrzymanie-zarzenia-swiecy-p-122.html O to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Cześć Cena powalająca, części nie przekroczą kilkunastu złotych nawet w wersji z procesorem. Nie bawiłem się w spalinki ale jak mi podasz parametry świecy i prąd jaki chcesz uzyskać to mogę nabazgrać schemat. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 prąd to chyba w granicach 3,5A więcej chyba nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 napięcie 1,2V do 1,7V (skrajnie 2V) amperaż do 5A, dziala to w ten sposób że ze zmniejszeniem gazy zwiększa żarzenie świecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 prąd najlepiej 2A, powyżej można troche przypalić świece Najlepiej zrobić to jako źródło prądowe. PIOTR56 jak wymyslisz jestem chętny, to nawet chyba nie skomplikowane to i na składanie moge się pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Chodziło za mną od kiedy zobaczyłem ten temat, że gdzieś widziałem taki projekt.... Po 2 godzinach szukania znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 to kto podejmie się zrobienia takiego układu ? ja oczywiscie nie bo się nie znam na takiej elektronice :P :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Cześć Ten układzik to jedno, druga sprawa to zasilanie do niego, namierzyłem z TME układ stabilizatora impulsowego z zasilaniem w szerokim zakresie i możliwością ustawienia napiecia nawet na 1,25V, to jest MIC4684YM i ma prąd wyjściowy do 2A. Co do części sterującej to Attiny15 pewnie by wystarczył. Jest tylko jeden mały problem ze świecą, w układzie przytoczonym wyżej świeca nie jest połączona z masą, trzeba uważać by nie zrobić zwarcia masy układu do silnika .... aczkolwiek taki sposób sterowania jest prostszy. Postaram się dziś to namalować. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Witam zainteresowal mnie ten temat i prosze kolegow na nadsylanie materialow i dyskusje . Mysle nad procerorem rozpoznajacym szerokosc impulsu ( sterowanie silnika ) i wyjscie PWM do zasilania tranzystora polowego . podejmuje sie zrobic uklad testowy a potem udostepnic temat . Programuje jesdynie atmelki czyli moze jakis ATiny 13 . Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Po co bić pianę skoro można kupić za 35 zł taki gotowy układ. http://modelhobby.republika.pl/#reg30 Użytkuję taką żarkę z silnikiem ST3250 i jestem z niej bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Witam Ale ma wady tzn. Zasilanie z ogniwa 1,2 V a ja mysle z jednego lipola . Mozliwe ze dobrze pracuje ale jak jest np. z rewersem , mozliwoscia uruchamiania z wewnetrznego zasilania itp. Mysle o tym zeby nawet miec wyswietlacz dopinany do ukladu i precyzyjnie ustawiac charakterystyke podgrzewania. Marek S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu... 2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTA-4 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Mam taki podtrzymywacz żarzenia ze sklepu MODEL SPORT i związane z tym tematem pytanko:czy programowanie na tym urządzonku trzeba robić przy każdym uruchamianiu modela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu...2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu. 1- Li-pol po to ze mam kolekcje takich co utraciły parametry 2-zasilac mozna tylko procesor a nie swiece tu sie zgadzam . 3- jasne mam na tyle kanałow ze to żaden problem pomixowac Ale mnie to sie nie podoba chce cos innego wymyslec marerialy przjrzalem ale nie mam mozliwosci zaprogramowania PIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 zapraszam http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=161605#161605 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 dodaLem wstępny opis . Część programu juz pracuje jeszcze dwie procedury i do testow , potem kosmetyka i testy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.