aniol310 Posted February 2, 2008 Posted February 2, 2008 szukając na internecie znalazłem coś takiego http://www.emodel.pl/esklep/ ale bardziej wole sam majsterkować ale nigdzie nie namierzyłem takiego schematu układu. Może ktos coś takiego ma i mugłby udostępnić
Robert Holeczek Posted February 2, 2008 Posted February 2, 2008 http://www.emodel.pl/esklep/elektron-model-glow-plug-podtrzymanie-zarzenia-swiecy-p-122.html O to chodzi?
piotr56 Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Cześć Cena powalająca, części nie przekroczą kilkunastu złotych nawet w wersji z procesorem. Nie bawiłem się w spalinki ale jak mi podasz parametry świecy i prąd jaki chcesz uzyskać to mogę nabazgrać schemat. Piotr
robraf Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 prąd to chyba w granicach 3,5A więcej chyba nie trzeba
aniol310 Posted February 5, 2008 Author Posted February 5, 2008 napięcie 1,2V do 1,7V (skrajnie 2V) amperaż do 5A, dziala to w ten sposób że ze zmniejszeniem gazy zwiększa żarzenie świecy.
motyl Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 prąd najlepiej 2A, powyżej można troche przypalić świece Najlepiej zrobić to jako źródło prądowe. PIOTR56 jak wymyslisz jestem chętny, to nawet chyba nie skomplikowane to i na składanie moge się pisać
fredzio Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Chodziło za mną od kiedy zobaczyłem ten temat, że gdzieś widziałem taki projekt.... Po 2 godzinach szukania znalazłem
robraf Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 to kto podejmie się zrobienia takiego układu ? ja oczywiscie nie bo się nie znam na takiej elektronice :P :]
piotr56 Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Cześć Ten układzik to jedno, druga sprawa to zasilanie do niego, namierzyłem z TME układ stabilizatora impulsowego z zasilaniem w szerokim zakresie i możliwością ustawienia napiecia nawet na 1,25V, to jest MIC4684YM i ma prąd wyjściowy do 2A. Co do części sterującej to Attiny15 pewnie by wystarczył. Jest tylko jeden mały problem ze świecą, w układzie przytoczonym wyżej świeca nie jest połączona z masą, trzeba uważać by nie zrobić zwarcia masy układu do silnika .... aczkolwiek taki sposób sterowania jest prostszy. Postaram się dziś to namalować. Piotr
Marek_Spy Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 Witam zainteresowal mnie ten temat i prosze kolegow na nadsylanie materialow i dyskusje . Mysle nad procerorem rozpoznajacym szerokosc impulsu ( sterowanie silnika ) i wyjscie PWM do zasilania tranzystora polowego . podejmuje sie zrobic uklad testowy a potem udostepnic temat . Programuje jesdynie atmelki czyli moze jakis ATiny 13 . Pozdrawiam Marek
modelmaniak Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 Po co bić pianę skoro można kupić za 35 zł taki gotowy układ. http://modelhobby.republika.pl/#reg30 Użytkuję taką żarkę z silnikiem ST3250 i jestem z niej bardzo zadowolony.
Marek_Spy Posted October 25, 2008 Posted October 25, 2008 Witam Ale ma wady tzn. Zasilanie z ogniwa 1,2 V a ja mysle z jednego lipola . Mozliwe ze dobrze pracuje ale jak jest np. z rewersem , mozliwoscia uruchamiania z wewnetrznego zasilania itp. Mysle o tym zeby nawet miec wyswietlacz dopinany do ukladu i precyzyjnie ustawiac charakterystyke podgrzewania. Marek S
modelmaniak Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu... 2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu.
MTA-4 Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Mam taki podtrzymywacz żarzenia ze sklepu MODEL SPORT i związane z tym tematem pytanko:czy programowanie na tym urządzonku trzeba robić przy każdym uruchamianiu modela?
Marek_Spy Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 1. po co zasilać to z li-pola? 1 cela nicd/nimh 1,2v przy pojemności np 1000mAh jest lżejsza no i nie zachodzi ryzyko spalenia świecy przy błędnym zaprogramowaniu...2. zasilanie świecy z pakietu radia jest dość ryzykowne 3.charakterystykę grzania ustawia się w radiu...liniowo, punktowo jak chcesz- po co dodatkowy wyświetlacz? Jedyna "wada" tego ustrojstwa to konieczność pamiętania że program uruchomi się tylko w położeniu "mały gaz" czyli przy położeniu drążka "pełny gaz"- grzanie ma działać tylko na małych obrotach i przy odpalaniu. 1- Li-pol po to ze mam kolekcje takich co utraciły parametry 2-zasilac mozna tylko procesor a nie swiece tu sie zgadzam . 3- jasne mam na tyle kanałow ze to żaden problem pomixowac Ale mnie to sie nie podoba chce cos innego wymyslec marerialy przjrzalem ale nie mam mozliwosci zaprogramowania PIC
Marek_Spy Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 zapraszam http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=161605#161605
Marek_Spy Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 dodaLem wstępny opis . Część programu juz pracuje jeszcze dwie procedury i do testow , potem kosmetyka i testy .
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.