Skocz do zawartości

kopyto cnc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

125631fu33gd3538le5iw5.jpg

Mam nadziej że dobry dział wybrałem.

Mam dostęp do plotera dlatego pomyślałem że wykonam sobie kopyto, taka fanaberia. Znalazłem w internecie modle kopyta w pliku 3dm. Ponieważ kompletnie na tym nie znam się dlatego proszę o link, które pokażą mi jak wygenerować plik na ploter. Niestety sam muszę projekt przygotować.

Opublikowano

To się da w miarę objechać na 2 -3 narzędzia. Sam sobie nie poradzisz nawet mając program bo:

- nie trafisz z parametrami , bo pewnie nie masz bladego pojęcia jakim frezem jak szybko i ile można jechać

- Nie wiesz na ile ta maszyna do której masz dostęp pozwala

- Musisz wiedzieć którego Postprocesora użyć i jakie sterowanie ma ploter aby potem czytał dobrze to co się wygeneruje ( bujdy o uniwersalnym G-kodzie można od razu schować do kieszeni)

Wielu ludziom wydaję się że to tylko naklikać okienek i samo pójdzie..

Ps plik na to możesz wygenerować np w Art Camie czy Solid Camie.

Opublikowano

Generalnie jak nic nigdy nie frezowałeś to ciężko o tym mówić. Potrzebujesz wiedzieć jakimi frezami możesz ten detal obrobić, tu mogę pomóc jak mi prześlesz choćby wymiary detalu i jakieś rzuty. Potrzebujesz wiedzieć co to za ploter czy frezarka i ile można jakim frezem i jak szybko skrawać, jakimi obrotami użytecznymi dysponuje maszyna . Generalnie bez praktyki przy maszynie możesz przyjąć jedynie katalogowe parametry dla frezów a to loteria tak czy tak. Na pewno będziesz potrzebować 2-3 narzędzi ( oceniam tylko po rysunku zgrubnie) Nie wiemy nawet jaki to ma być materiał a od tego trzeba by zacząć. Napisz coś więcej.

Opublikowano

Nie taki diabeł straszny ale pierwsze pytanie czy po za dostepem do maszyny znany jest odpowiedni postprocesor dla niej i czy jest również dostep do programu CAM w którym wygeneruje się ścieżki narzedzia dla owego postprocesora. Jesli to znamy/mamy to pozostaje poznac mozliwości maszyny jak kolega wyżej napisał - resztę możemy pomóc na forum.

Opublikowano

Kolegi tata jest na tyle szalony że zbudował sobie frezarkę. Ona jest podobno precyzyjna. Plan jest taki aby zrobić pierw formę w drewnie, gdy będzie wszystko ok, to wtedy w aluminium. Tylko wiem że używa oprogramowani Mach 3. Ponieważ kompletnie na tym się nie znam, zastanawiam się co mam ustalić aby wygenerować g kod

Opublikowano

Do macha 3 akurat prosto wygenerować kod. Kwestia co to za maszyna, jak szybka, jak sztywna, jakim wrzecionem dysponuje. W Drewnie wydłubiesz na byle czym ale w aluminium już nie. Co musisz ustalić-

- jakimi narzędziami będziesz obrabiać ( tu wiele zależy od maszyny, wiadomo można sie bawić frezikiem 2-3mm ale nie w tym rzecz)

- ile grubości możesz na raz skrawać

- jak szybko w mm/min możesz skrawać

- z jakimi obrotami sobie frezarka poradzi ( to wyniknie pośrednio ze średnicy freza i posuwu )

- Wykańczać będziesz frezem z promieniem np er2 , Cam musi mieć możliwość generowanie kodu albo na środek tego promienia albo na czoło ( to ważne bo obróbkę zgrubną wybazujesz w osi Z na czoło freza, gdy potem założysz frez z promieniem to trzeba skorygować Zero Z. część Camów ma to w opcji część nie i trzeba zrobić to ręcznie w machu)

Podsumowując pokaż zdjęcia maszyny i gabaryty detalu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.