mavericknt Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam mam taki problem. Moduł mam od roku nigdy nie było żadnego problemu. Dziś stało się!!! Start modelu z reki nawrót na górce i nagle moduł zgasł(nadajnik dalej chodził JR PCM9X) no i model gleba. Szybowiec full węglowy(antenki wypuszczone na zewnątrz). Moduł gdy zgasł szumiał głosniej jak zwykle gdy pracuje. Wyłączyłem nadajnik włączyłem i nic. Po kolejnym uruchomieniu załapał lecz wyswietlacz migotał. Temperatura na zewnątrz 0 stopni. Jakieś pomysły co może być nie tak??
jpd Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Będę strzelał ale chyba w ostatniej linijce opisu jest odpowiedz na pytanie postawione w ostatniej linijce postu. 1. Przekroczone warunki pracy elektroniki ... temp chyba powinna być +5 stopni Celsjusza. 2. Zawilgotnienie w związku różnicą temperatur. Zwłaszcza jeśli radio zawiezione do domu i odstawione na kilka godzin działa bez problemu tym bardziej wskazuje na oba wyżej wymienione przyczyny.
Gość Columb Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Mam tan sam moduł i u mnie nic nie szumi - aż mi to dało do myślenia. Ja latam przez cały rok, w zimie również przy -10 i nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, za to padły mi dwa wiersze na wyświetlaczu i też nie wiem od czego ale raczej nie od zimna. Jak wyjaśnisz sprawę to napisz, będzie wiadomo na co zwrócić ew. uwagę. Sprawdź ew. połączenie modułu z radiem /styki, kabel/ - może tu tkwi problem. Kondensacja wilgoci na sprzęcie występuje raczej jak wnosi się go z zimna do ciepła - przynajmniej tak mi się zawsze wydawało W manualu nie dopatrzyłem się zalecanej temperatury użytkowania. Z ciekawości zapytam czy miałeś ustawiony alarm RSSI?
mavericknt Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nie miałem alarmu RssI. Sprawę wyjaśniłem tym że zamówiłem nowy moduł. Koszt modułu to 250. A modelu ventusa 4000. Tak więc wolę go wymienić. Natomiast ten moduł powędruje do speca elektronika Krzyśka W z Krakowa. On sprawdzi co i jak i wtedy będę pewny.
mavericknt Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2014 Sword z xmodels. Nieszczęście to był rozbitek to szkody wielkiej nie było. Racja najgorsza rzecz jaka może się stać to kaput elektronika. Ale teraz człowiek mądrzejszy się stał. Ustawił alarm rssi i failsafe.
mavericknt Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Opublikowano 15 Marca 2014 Modul został sprawdzony przez kolegę który naprawia radia RC. Nic nie wykrył mogło to być skroplenie pary.
Rekomendowane odpowiedzi