Skocz do zawartości

Problem z Sanwa rds 8000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam poważny problem z moją aparaturą sanwa rds 8000. Otóż jakieś 2 tygodnie temu wybrałem się latać. Wykonałem 4 loty bez żadnych problemów. Następnie zapakowałem 5 baterię i ustawiłem się do startu. Dodałem pełny gaz i zaraz po tym jak model oderwał się od ziemi poszedł ostro w lewo i uderzył o ziemię chociaż oddałem mu cały drążek w prawo. No trudno - stało się. Myślałem że to móh błąd. Ale dzisiaj z naprawionym modelem wybrałem się latać. Przed startem postanowiłem jednak dokładnie wszystko sprawdzić. Dodałem pełny gaz trzymając model ręką. I co się okazało! Czym więcej dodawałem gazu, tym bardziej kierunek wychylał się w lewo. W radiu nie żadnego mixera na faz z kierunkiem. Wykluczyłem możliwość zepsutego odbiornika lub serw. Pozostaje sprawa aparatury. Spotkał się ktoś z czymś podobnym i co mam na to poradzić?

Opublikowano

a jak masz podpięte kanały? w jakim trybie jest radio heli, areo?

Jedyny mixer jaki widze go gazu jest z sterem wysokości.

Co do steru kierunku to jest mix z lotkami.

Co można jeszcze zrobić? Wyłączyć opcje"Basic" dla menu i zresetować ustawienia dla danego modelu. Ewentualnie możesz spróbować stworzyć sobie nowy zestaw pod innym numerem w pamięci radia.

Opublikowano

Radio oczywiście w trybie aero. Kierunek - kanal 4, gaz - kanal 3. Resetowałem już model ale na każdym innym zapamiętanym modelu dzieje się to samo. Cały czas kierunek idzie z gazem. Dodam że jak podłącza sie radio pod komputer, nie widzi wogóle steru kierunku.

Opublikowano

Z rzeczy mechanicznych które mogą miec jakiś związek to kable pomięczy potencjometrami drążka a elektroniką.

Jeśli radio masz na dwarancji to serwis, jeśli nie to możesz rozkręcić i posprawdzać kabelki. Niestety w tych radiach znanym problemem są łamiące się kabelki.

Ja świerzo temat przerabiałem tyle że na lotkach.

Opublikowano

Ok. Wielkie dzięki. Jutro rozbiorę radio i zobacze czy to sprawa mechaniczna bo gwarancja juz się skończyla 2 lata temu :). Jutro napiszę co mi się udało.

Opublikowano

Tylko ja bym nie ryzykował lutujac go na nowo....szybko może się okazć że model spotka sie ponownie z ziemią.

Ja narazie wymieniłem te kable na kabel silikonowy 3 żyłowy od słuchawek .... ale mam jakieś dziwne obawy że to nie jest najlepszy wybór.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak narazie moje radio dobrze się sprawuje, ale chciałbym ostrzec wszytskich posiadaczy tego radia: kolega, który kupił radio w podobnym czasie jak ja (około 3,5roku temu) ma ten sam problem. Jemu także nagle pęknął kabel od drążka. Na szczęscie było to na ziemi i obyło się bez szkód w modelach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.