TeBe Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Bardzo proszę o opinię na temat papieru Peck Polymers. Nigdzie nie znalazłem gramatury tego wynalazku. Czy on jest porównywalny wagowo z klasycznym papierem japońskim? I przy okazji następne pytanie... 35 lat temu papier japoński miał gramaturę 4-8g/m. Dziś widzę gramaturę 12g/m2. Co się zmieniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tego cienkiego papieru japońskiego u nas po prostu nie ma. Tą cienką japonke można spotkać w różnych zestawach np guillowsa. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Hej Tomek Taki papier nadal jest w sprzedaży tylko trudno go znależć. Rok temu sam szukałem w UK i nawet tutaj nie miał tego dawnego w ofercie żaden sklep modelarski. Kupiłem dopiero w Londynie w innym sklepie zajmującym się zupełnie czym innym- cena okrutna wolę tego nie pamietać Masz to np. tutaj: http://www.easybuiltmodels.com/esaki.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 No więc przyjechał do mnie ten Peck Polymers i wykonałem test: 1. Niestety nie da się go przyklejać tak jak japonke metoda "tamponowania pędzlem", gdyż jest bardzo mało przesiąkliwy, Trzeba podmalowywac cellonem od spodu. Nie wyobrażam sobie oklejania ta metoda całego skrzydła, 2. Naciąga się jak japonka. 3. Błyszczy się o wiele bardziej. Jutro po całkowitym wyschnięciu wykonam test wytrzymałości :-) Chyba okleję nim kadłub w moim Wicherku, udało mi się kupić odpowiedni kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 1. Niestety nie da się go przyklejać tak jak japonke metoda "tamponowania pędzlem", gdyż jest bardzo mało przesiąkliwy, Trzeba podmalowywac cellonem od spodu. Nie wyobrażam sobie oklejania ta metoda całego skrzydła, Tym papierem okleja się używając roślinnego kleju w sztyfcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dziś spróbuję klejem roślinnym. Ale podmalowywanie cellonem od spodu też dobrze działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Gdyby kogoś interesowało, to po długich poszukiwaniach znalazłem wreszcie źródełko oryginalnego papieru japońskiego 13g/m2 produkowanego przez japońską wytwórnie ESAKI. Ceny zwalają z nóg, ale jeśłi baaaradzo ktoś potrzebuje, to proszę: http://www.micronwin...ngs/index.shtml Wysyłają do Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi