morfeusz1987 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam, mam aparaturę jak w temacie, chciałem co prawda kupić mx-16 ale jednak ze względu na cenę kupiłem 12 twierdząc ze 6kanałow mi starczy ale w końcu stało się i kanałów brakuje. używam 1 k silnik elekt, 2k i 5k klapolotki, 3k kierunek, 4k wysokość, 6k włącznik stabilizacji, przydałby się jeszcze jeden do np oświetlenia, podwozia i tu rodzi sie moje pytanie czy idzie jakoś rozbudować ta aparaturę o dodatkowe kanały albo chociaż wykorzystać jeden kanał z klapolotek? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Nie da sie zrobić klapolotek na jednym kanale. Oj słabo to widze. Jedyne co mi sie na szybko pojawia to zewnętrzny switch (podobny to takiego http://hobbyking.com/hobbyking/store/__45233__Dr_Mad_Thrust_4ch_Electronic_On_Off_Switch.html) sterowany z kanału 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 może inaczej zadam pytanie, w instrukcji jest opis podłączenia 2,3 a nawet 4 par klapolotek niezaleznie od siebie które zabiorą praktycznie wszystkie gniazda w odbiorniku, co wtedy? Można np. łączyć dwa odbiorniki w jednym modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Mozna. Ale klapolotki lewa i prawa zeby działały jak klapy musza byc sterowane z dwóch niezaleznych kanałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Nie da sie zrobić klapolotek na jednym kanale. Oj słabo to widze. Jedyne co mi sie na szybko pojawia to zewnętrzny switch (podobny to takiego http://hobbyking.com...Off_Switch.html) sterowany z kanału 6 czy jest coś takiego ale z wyjściem na serwa? chodzi mi o to aby do jednego kanału przyporządkować np 3 przełączniki z rożnymi wychyleniami np 1przelacznik 25% 2 50% 3 75% i w zależności od tego uruchamiało by inne serwo w modelu? np podwozie, luk ładunkowy itp przed chwila trafilem na taki artykół http://www.fpvdrones.pl/?q=node/40 tylko czy by to chciało zadziałać? :-) wyczytałem tez trochę o aparaturach Turnigy 9X ze wystarczy zmienić soft, wydaje mi się ale to tylko wydaje ze w tym przypadku tez płyta w mx-12 i mx-16 jest ta sama a różnica tkwi w oprogramowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Niestety MX12 jest prostą aparaturą bez możliwości rozbudowy. Jeśli latasz od święta, ESA, na hali, prostym szybowcem czy trenerkiem lub dla dziecka to ta aparatura będzie jak najbardziej odpowiednia. Jesli masz większe potrzeby - czeka Cie wymiana. Modułu musisz szukać. Zapewne nie jesteś pierwsza osobą której w aparaturze 6cio kanałowej brakuje kanałów Dlatego zawsze powtarzam że aparature powinno sie kupować rozsądnie i przyszłościowo. Niestety w tym przypadku ograniczanie sie tylko budżetem (choć to rozumiem-ale zawsze można chwile dłużej pozbierać) często prowadzi do problemów z naszym modelarskim rozwojem lub chęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Niestety MX12 jest prostą aparaturą bez możliwości rozbudowy. Jeśli latasz od święta, ESA, na hali, prostym szybowcem czy trenerkiem lub dla dziecka to ta aparatura będzie jak najbardziej odpowiednia. Jesli masz większe potrzeby - czeka Cie wymiana. Modułu musisz szukać. Zapewne nie jesteś pierwsza osobą której w aparaturze 6cio kanałowej brakuje kanałów Dlatego zawsze powtarzam że aparature powinno sie kupować rozsądnie i przyszłościowo. Niestety w tym przypadku ograniczanie sie tylko budżetem (choć to rozumiem-ale zawsze można chwile dłużej pozbierać) często prowadzi do problemów z naszym modelarskim rozwojem lub chęciami. póki co latam od święta bo pogoda nie pozwala, wybierając aparaturę kierowałem się nie tylko cena aczkolwiek była brana pod uwagę chciałem kupić mx-16 ale stwierdziłem ze za dwa dodatkowe kanały płacić dodatkowe 400zl to trochę przesada ale co tam się polata trochę i zmieni na coś bardziej konkretnego chyba ze do tego czasu coś się uda wymodzić, w końcu "polak potrafi" :-) Tak czy owak dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 to nie tylko 2 kanały. To znacznie bardziej zaawansowane mozliwości konfiguracji modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 czy ktoś morze mi przesłać plik firmware z karty pamięci z Graupnera mx-16 hott? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 nie wgrasz. program lądujący sprawdza hardware. http://www.graupner.de/mediaroot/files/HoTT_Software_V4.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 A co to jest u Ciebie wyłącznik stabilizacji? Gyro? Jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 nie wgrasz. program lądujący sprawdza hardware. http://www.graupner....Software_V4.zip Wiem o tym ale id idzie oszukać ale muszę się upewnić jeszcze ze tam są faktycznie te same układy. doczytałem troche na temat PPM Expander http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5945 i dalej idac tym tematem ten moduł odbiera sygnał z nadajnika, przekrztałca i wysyła do modułu nadawczego i dalej idzie do oryginalnego odbiornika bez przeróbek, skoro idzie to tak zrobic to rownie dobrze mogłby zrobic to samo scalak w aparaturze. A co to jest u Ciebie wyłącznik stabilizacji? Gyro? Jakie? Tak miałem namyśli gyro a dokładnie KK MultiCopter czy jakoś tak się to nazywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 no to moja propozycja żebyś sobie kupił odbiornik z 3osiowym gyro Graupnera. To najszybsze rozwiązanie. Z tego co pamiętam nie wykorzystuje kanału tylko przyporządkowanie przełącznika. I automatycznie masz jeden kanał wolny. http://www.graupner.de/mediaroot/files/33575_33576_33577_en_web.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz1987 Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 panowie czy ktoś przerabiał symulator z ta aparatura? jaki kabel potrzeba ewentualnie jak wykonać taki samemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi