Adrian123 Opublikowano 13 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Hej. Wczoraj zabrałem się za budowę pierwszego pylona (plany można znaleźć na tej stronie ).Model będzie napędzany silnikiem klasy 400 i pakiet li-pol 7,4V.Przy kadłubie i skrzydłach jest sporo szlifowania (skrzydła zrobione są z deski balsy 6mm i na niej szlifowany jest profil). W modelu chce zamontować hak i przy starcie strzelać nim z gumy. Parę danych: rozpiętość: w planach 75cm jednak moja drukarka postanowiła dać 71cm napęd: silnik klasy 400 pakiet: Li-pol 7,4V 1000mA Serwa: wysokość- esky 9g lotki- jedno centralne- dynam(nie polecam tych serw strasznie słabe tryby i dość duże luzy) waga: 350-400g Kilka fotek(stateczniki nie są jeszcze wklejone przymierzone do zdjęcia :roll: ): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam ! Zapowiada się bardzo fajnie ! Zastanawiam się trochę nad powierzchnią statecznika pionowego, ale chyba wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Wczoraj wyszlifowałem skrzydełka zacząłem o 20:45 i skończyłem jakoś 15 min po północy balsę miałem dosłownie wszędzie :twisted: .Statecznik pionowy dałem według planów. kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja tez jakis czas temu zaczolem budowe tyle ze adaptowalem plany pod konstrukcje depronowa Tutaj widac kadlub jeszcze bez wycietego otworu i jeszcze nie jest oklejony.Planuje oklejac papierem sniadaniowym A tutaj skrzydla. Dzwigar stanowi plaskownik weglowy 3x1,5mm ustawiony w pionie Stateczniki zrobie jednak balsowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Ciekawy pomysł pozniej pewnie tez wykonam cos takiego z depronu.Wzmacniełes czymś ogon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Nie.Wzmocnieniem bedzie papier sniadaniowy na wikol klejony.Wystarzajaco usztywni kadlub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Jak skończe tego pewnie zabiore sie za deprona.Jaki silnik będzie go ciągac 400 czy jakiś 3f? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Modelik jest tak lekki ze bedzie go napedzal malenki CD ze skladanym smiglem. Bardziej bedzie i bardziej chce by byl to malenki motoszybowczyk niz pylon. Serwe 2x3,7g, odbiornik Corona 4g regler Turingy 6g pakiet 3s1p 360mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Mam zamiar zrobić sobie pylona i szukam do niego silnika. Znalazłem 2 i mam pytanko czy będą odpowiednie? i z jakim smiglem powinny pracować ? http://www.airhobby.pl/product_info.php?cPath=26_28_94&products_id=558 albo taki http://www.airhobby.pl/product_info.php?cPath=26_28_89&products_id=474 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 oba linki nie dzialaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 :oops: poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Taki mały motoszybowczyk fajna sprawa na jakieś wyjazdy. Co do silnika wydaje mi się ze lepszy będzie ten drugi a co do śmigieł raczej coś z tych: APC 5x5 4,75x4,75 4,5x4,1 4,75x5,5 na początku sprawdź ile amper ciągnie na poszczególnym śmigle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 a co do śmigieł raczej coś z tych: APC 5x5 4,75x4,75 4,5x4,1 4,75x5,5 Nic z tego.Ten pierwszy to max 3/2 .Przy 3/3 juz moze sie grzac Ja ma podobny tyle ze TURINGY i przy 3/3 i 2S1P juz sie robi goracy a juz nie mowie co sie dzieje na 3 celach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Dzieki No to lipa trzeba szukać dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Zdjęcia z dzisiejszych postępów prac(kiepska jakość ,robione komorką) . Zostało dokleić końcówki skrzydeł i zrobić pod nie mocowanie w kadłubie. Model najprawdopodobniej pomaluje w poniedziałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Adrian123, zdjęcia powinny wyjsc lepsze jak je zrobisz w ciągu dnia jak bedzie słońce naturalne świecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 17 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Ok. Końcówki już przyklejone z małym wzniosem Trochę lepsze zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Dzisiaj odbył się oblot. Model gotowy do lotu waży nie całe 320g lata całkiem ładnie tylko jak podchodziłem do lądowania z wiatrem ułamałem koncowkę skrzydła (juz naprawione) Zdjecia pomalowanego modelu: Jak wam się podoba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Jak wygląda z szybkością, bo szybko to na pewno potrafi ale czy da się też rekreacyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Modelem można latać rekreacyjnie a nawet trochę nim szybowałem jednak podchodzenie do lądowania jest bardzo szybkie. Jak by ktoś robił ten model przy oblocie radze zmniejszyć wychylenia nawet o połowę .Lotki wydaja się małe jednak przy maksymalnych wychyleniach lekkie odchylenie drążka powoduje beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.