rapier Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 CZy ktos wie w jakim markecie budowlanym mozna kupic ultralekka szpachle do balsy Quilosa Liteplast? Tzn ona nie jest do balsy ale to to samo co Modax , nawet w Riku na zdjeciu widac ze to quilosa. Niestety w castoramie wiem ze nie maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Co prawda trochę to "obok" tematu, ale ja sobie szpachlówkę do balsy robie z opiłków balsy i życicy do laminowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 1 - Taka szpachla odpada, szlifuje sie do bani. 2- odpada jeszcze dlatego ze chce szpachlowac nia depron wiec nie moze byc tak twarda 3 - WAGA!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Na pewno powinien być dostępny w Aero Model Center w Gdańsku. Ja tam ją nabyłem. AMC Nie wiem czy prowadzą sprzedaż wysyłkową. Jakby nie, a nigdzie byś nie mógł jej dostać to daj znać na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Wysylkowo to wiem gdzie jest dostepna, bo pisalem ze np. w Riku , ale nie chce doplacac za wysylke no i czekac z praca...Akurat mam kilka dni wiolnego wiec chce popchnac prace nad modelem do przodu. Szpachla jest szpachla budowlana do uzupelniania glebokich pekniec tynku. Stad moje pytanie czy ktos ja widzial w markecie budowlanym ( castorama, OBI, Prakticer itp ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamr Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam! Poszukaj w Krakowie hurtowni Inter Gips.Zapytaj ich o szpachlówkę o nazwie Sem-Light.To jest jeszcze lepsze od Modaxa, a za dwadzieścia parę złotych masz 1 litr. Pozdrawiam adamr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 A ja robie tak. Talk techniczny plus klej ak. Działa, zrobiłem już w ten sposób kilka modeli. Potem podkładówka i właściwy lakier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 A ja robie tak. Talk techniczny plus klej ak I z modelu zostanie kupa glutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 No cóż. Jakoś sie nie zdażyło... Zależnie od ilości talku reguluje sobie gęstość substancji. Po wyschnieciu wystarczy przeszlifować. Można pięknie wyprowadzić powierzchnie. Ja zazwyczaj klade taki szpachel pędzelkiem na cały model i po wyschnięciu szlifuje. Wypełnia najmniejsze nierówności. Po lakierowaniu model wygląda ja z pod igly . Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 No cóż. Jakoś sie nie zdażyło Gwarantuje że jak nałożycie taka szpachlę na depron, jak pisze Arek, że zacytuję "2- odpada jeszcze dlatego ze chce szpachlowac nia depron wiec nie moze byc tak twarda", to na pewno się zdarzy. , No cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Tytuł tematu to ,,Szpachla do balsy" więc pomyłki muszą być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Ten typ szpachli to tylko do balsy . Temat mnie zmylił. Ja głównie pracuje w balsie. To już nie przeszkadzam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Wiem ze temat jest mylacy, ale depron idealnie wlasnie szpachluje sie szpachlowkami do balsy a zeby bylo jeszcze smieszniej to te ultralekkie szpachle to sa szpachle budowlane tylko modelarze znalezli dla nich dodatkowe zastosowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 To ja mam takie pytanie "Rapier". Potrzebuje właśnie o szpachlować swój nowy twór lotniczy z balsy . Jaki szpachel budowlany ten super lekki polecasz? I rozumiem że miesza sie go z wodą tak? Bo skończył mi sie talk i zastanawiam sie nad czymś takim... Chodzi mi o taki szpachel, żebym mógł go kupić w zwykłym sklepie budowlanym. Z góry dziękuje za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 no wlasnie Quilosa Liteplast. To szpachla do uzupelniania wlebokich pekniec w np. regipsach. Ponoic Dulux tez robi takowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 GRZECHU I JURAS: Ja polecam szpachlowke poliestrowa Novola. Dzisiaj za calkiem spora puszke (predzej juz nie bedzie dobra, niz ja zuzyjesz- to na pewno!!) zaplacilem 8,50zl w sklepie z farbami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Krzysiek..tyle ze Jest ona bardzo ciezka. NAdaje sie owszem do malych ubytkow w laminacie i do wyprowadzania kopyta pod forme ale nie do szpachlowania calego modelu. No i tak jak w moim przypadku to zezarlaby model ( depron ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 A do tych szachli do gipsu folia bez problemu się przykleja? Nie ma później problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Rapier Taką szpachlówke koloru białego kiedys kupiłem w sklepie modelarskim w katowicach na gwiazdach. Ma konsystencje pianki i okropnie smierdzi. Nie pamietam jakiej firmy to była szpachlówka jednak potwierdzam ze jest cos takiego. Zapłaciłem wtedy cos ok 20 zł za pudełko wielkosci szpindla na 10 płyt cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.