kgmodel Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam serdecznie. Mam na imię Krzysztof, mieszkam w Żywcu (rodowity góral) i w wieku 45 lat zostałem "zaszczepiony" przez kolegę modelami RC. Aby było jeszcze zabawniej , to chyba połknąłem tego bakcyla , gdyż jestem już posiadaczem 3 sztuk modeli latających. Nauczyłem się latać z dużą pomocą mojego kolegi Bogdana , który jest instruktorem w naszej miejskiej modelarni. Na pierwszy ogień poszedł świetny do nauki Easy Star , obecnie oblatałem już pierwszy mój model z lotkami , czyli Easy Fly (taka chińska podróbka Easy Glidera tylko trochę większa). Zbudowałem też RWD 5 z planów i inspiracji zaczerpniętych z Tego forum ale niestety mam z nim jakieś problemy (dwa loty niezbyt udane z powodu walenia się erwudziaka w korek) ale opiszę to niebawem w innym dziale. Wspomnę jeszcze iż do tej pory pasjonowałem się tyklo plastikowym modelarstwem redukcyjnym więc na"stare lata" wymyśliłem sobie nowe hobby i niejako powrót do latania , gdyż w młodości latałem jako pilot szybowcowy w Aeroklubie Bielsko-Bialskim. Nie przynudzam dłużej , bo pomyślicie , że stary wapniak jestem. Jeszcze raz wszystkich bardzo serdecznie witam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam kolejnego modelarza, widzę że ta "choroba" się przeradza w epidemię. Cieszę się że przybywa "starych wapniaków" Napisz coś więcej o tym Easy Fly PS. Czy aby ten ES nie jest oklejony z przodu i dołu srebrną taśmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 No witamy kolege z okolic Bielska-Białej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgmodel Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 ES owszem ma wzmocniony przód i dół kadłuba ale taśmą z włóknami szklanymi i pomalowany seledynowym "neonem". Niestety z uwagi na lądowania czasami na niezbyt przyjaznym dla modelu podłożu farba częściowo się starła. No i tak to teraz wygląda. Jeśli chodzi o Easy Fly , jest to produkcja firmy ST Model (tak przynajmniej pisze na opakowaniu). Całość wykonana jest z EPP , chyba orginalnego gdyż zdążyłem w pierwszym locie walnąć niezłego kreta i podróba by tego na pewno nie wytrzymała. Rozpiętość wynosi 1960 mmm , długość kadłuba 1210 mm , waga płatowca wraz z wyposażeniem około 960 g.Całość jest sprzedawana wraz z silnikiem 3f, reglerem 18 A , li-polem 1800 mAh i ładowarką. Zestaw jest prawie całkowicie zmontowany , nawet ma zainstalowane serwa. Na orginalnym mocowaniu serw w skrzydłach tuż przy kadłubie i bardzo długich bowdenach do dźwigni lotek niestety model miał niesamowicie dużą bezwładność i reagował z dużym opóźnieniem. Nawet prz małym wietrze bardzo źle się nim sterowało, przerobiłem więc napędy lotek tak jak w Easy Gliderze z Multiplexa (serwa dałem blisko lotki i krótki sztywny napęd) , no i teraz jest już o wiele lepiej. Model lata bardzo fajnie i można go polecić nawet mniej zaawansowanym pilotom takim jak ja , którzy pierwsze kroki stawiali np. na ES. Easy Fly ma demontowalne skrzydła co przy jego rozpiętości prawie 2 metrów jest bardzo pomocne przy transporcie na lotnisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Czy ten Easy Fly wygląda mniej więcej tak http://allegro.pl/item308429762_elbatros_motoszybowiec_rc_nowka.html możesz podać miejsce zakupu Easy Fly ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Witam! no w końcu jest ktoś z Żywca!Ja jestem z okolicy(Lipowa) :rotfl: to w Żywcu jest miejsca modelarnia?!! Pozdrawiam i zapraszam do Lipowej!Świetne warunki dla duzych jak i małych modeli A dla szybowców Wapiennik i Matyska pozdrawiam Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgmodel Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Tak to właśnie ten model, tylko że ja kupiłem wersję z zamontowanymi serwami i regulatorem. Jak już wspomniałem napędy lotek przerobiłem po swijemu. A kupiłem go tu: http://www.modelpartner.ig.pl/indeks.html Tak w Żywcu jest modelarnia RC działająca w ramach Miejskiego Centrum Kultury, zajęcia prowadzi Pan Bohdan Śliwa, który zresztą zaszczepił mnie modelami latającymi RC. W Lipowej miałem okazję polatać jesienią tylko że wtedy cholernie wiało ale nawet jakoś sobie mój malutki Easy Star poradził , na co dzień latam na dość dużych polach obok firmy Ponar w Żywcu przy ulicy Stolarskiej. Na Matyskę i Wapiennik to jeszcze za cienki w lataniu jestem ale na wiosnę jak więcej potrenuję to na pewno się tam wybiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 A w którym miejscy jest ta modelarnia?Dużo osób jest zapisanych i jakie jest kryterium zapisania sie i opłaty czy są?? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgmodel Opublikowano 17 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Modelarnia mieści sie w Miejskim Centrum Kultury w Żywcu (Dom Kultury obok boiska piłkarskiego klubu "Koszarawa") - Aleja Wolności 4. Wejscie od strony parkingu za budynkiem głównym , zajęcia odbywają się we środy, czwartki i piątki od godziny 16 i są bezpłatne a uczestniczy kilkunastu przede wszystkim młodych modelarzy. Ale szczegóły najlepij obgadasz z prowadzącym zajęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam swojego imiennika i cieszę się, bo oprócz imion przeszliśmy w życiu podobną drogę: najpierw modelarstwo redukcyjne, potem szybownictwo, odchowanie "narybku" i powrót do młodzieńczych pasji ale wzbogaconych o aparaturę, która w naszych "zamierzchłych czasach" dostępna była tylko nielicznym, z dużą kasą. A zatem zapraszamy na forum i do zabawy. Barabasz - dla przyjaciół Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgmodel Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaraz jakoś milej i sympatyczniej człowiekowi "po czterdziestce " jak się bratnie dusze odzywają Dzięki Koledzy za bardzo miłe powitanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Pniewski Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 i ja pozdrawiam bylego pilota a obecnie modelarza RC ...mamy podobny zyciorys lotniczy )))) tylko ze ja latalem w Areoklubie Gdanskim w Pruszczu zycze dobrej zabawy i uczestnictwa w dyskusjach na tym forum pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam (kgmodel) pisałeś o przeróbce Easy Fly bo coś tam było nie tak właśnie zamierzałem kupić easy gliger z jakąś bezszczotką ale natrafiłem na te forum i spodobało mi się ze jest trochę większy model tez z epp i podobny mam kilka pytań poniewaz dopiero zaczynam z modelami latającymi 1 jak to przerobiłeś co było nie tak czy były dodatkowe koszty z tym związane ? 2 Jaki silnik bezszczotkowy tam jest orginalnie czy moc wystarcza czy nalezy zmienić na inny? 3 Jakiej firmy są tam serwa i jakiego rodzaju czy 4 szt. tak jak w easy glider ? i czy są dobre czy jakieś lipne? 4 Czy ładowarka do tego lipo jest samochodowa czy zwykła i czy jest z balancerem? 5 Ile czasu pracuje silnik na tym pakiecie z zestawu ? Jeśli macie jakieś swoje uwagi co do tego modelu to proszę o podzielenie się nimi . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.