Bruno Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Witam, Potrzebuję wyciąć kilka detali z laminatu szklanego. Czy w tym materiale da się wycinać laserem? Jeżeli nie, zastanawiałem się żeby dać to na frezarkę, ale martwi mnie to, że frez ma dużo większą średnicę niż wiązka lasera i z uwagi na jego kształt kąty ,,wewnętrzne" wyjdą zaokrąglone. Czy ktoś wie jaką grubość frezu stosuje się do tego materiału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Witam, Potrzebuję wyciąć kilka detali z laminatu szklanego. Czy w tym materiale da się wycinać laserem? Jeżeli nie, zastanawiałem się żeby dać to na frezarkę, ale martwi mnie to, że frez ma dużo większą średnicę niż wiązka lasera i z uwagi na jego kształt kąty ,,wewnętrzne" wyjdą zaokrąglone. Czy ktoś wie jaką grubość frezu stosuje się do tego materiału? Witam Zależy od grubości laminatu , wielkości detali .Najczęściej to frez 1mm , 2mm.Przy frezie 1mm i grubości materiału 1mm zaokrągleń nie da się dostrzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Frez zostawi w narożach promienie, to normalne. Przy frezie 1mm będzie to promień r-0,5 co jest faktycznie niezauważalne. Ja najczęściej wycinam laminaty frezami od 1 do 3mm, sporadycznie używam grubszych tam gdzie mam metry do pofrezowania bo wtedy można naprawdę pogonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Zapytaj tutaj http://rcmodelproject.eu/kontakt.html Ja frezowałem dźwignie u Maćka i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba007x Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Laminat szklany z płytek PCB z powodzeniem frezuję frezami od 0.5mm. Zazwyczaj frezem 1mm. Natomiast takie małe zaokrąglenia w narożnikach są jak najbardziej pozytywne gdyż eliminują zjawisko karbu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi