Andych Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Ponieważ ciągle były braki w asortymencie odbiorników do DX7 zamówiłem AR6300, czyli to: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6396 . Zmylony fotografiami przedmiotu (wszędzie są podobne) oraz opisem, gdzie stoi: „JST connecters”, jako standard gniazda, dodatkowo wziąłem przedłużacze z jak mi się wydawało odpowiednimi wtyczkami: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4285 , ponieważ i tak musiałem przedłużać kable pomyślałem że je polutuję i będzie OK. Jakie było moje zdziwienie, gdy z opakowania wielkości taśmy VHS wyjąłem to: Musiałem ustawić w aparacie makro, aby sfotografować to, co znalazłem w środku, czyli odbiornik i jedną przejściówkę z typowych wtyków na to ich JST. Mam teraz problem gdzie znaleźć wtyczki w tym standardzie? Na moim zadupiu to nieosiągalne, pomóżcie proszę, bo już mam przez to w plecy 12.50$ za zbędne kabelki. Kilka fotek poszukiwanych wtyczek, ich wymiary to: 2.8mmx4.8mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Niestety padłeś ofiarą swojego niezorientowania w ofercie spektrum... 6300 ma złączki jst dla redukcji wagi oraz dlatego, że Spektrum sprzedaje serwa z takimi złączkami przewidziane (podobnie jak ten odbiornik) do modeli halowych - mniejsze złącze = mniejsza masa? Całe szczęście sprawa nie jest stracona - złączki micro jst można kupić tutaj, , tutaj i tutaj , a jako gniazdo serwa świetnie się sprawdza "listwa kołkowa" dostępna w każdym elektronicznym - odrobina lutowania i masz swoje przedłużki. EDIT. Na przyszłość radzę pamiętać, że złączka JST to ta dwu pinowa "czerwona" zwana też gniazdem BEC, złączki balancera to JST-XH, a te do serw to micro JST. Skrót JST rozwija się na Japan Solderless Terminal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Dzięki za tak szybką i skuteczna pomoc. Ofertę Spektrum oczywiście widziałem, zarówno serwa jak i przejściówki, zmyliły mnie zdjęcia, zresztą nie pierwszy raz, gdy na nich małe przedmioty są powiększone a duże pomniejszone, skupiłem się na standardzie złącza nie biorąc poprawki, że to jest micro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 A zwróciłeś uwagę Fredzio, że we wtyku micro JST masa jest na środkowym pinie, mam nadzieje że ten standard jest we wszystkich gniazdach. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Tej przeplatanki nie zauważyłem . Tak czy siak pozostał Ci jedynie kupić kilka złączek i do dzieła. Ten standard jest używany w serwach blue arrow i odbiornikach GWS, więc może któryś z naszych lokalnych dystrybutoró GWS mógłby Ci załatwić kilka takich wtyczek w cenie bardziej ludzkiej niż 13zł/wtyczka... Cieszę się, że mogłem pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Niestety w rcskorpion nie mają już tych kabelków, także prośba aktualna, może ktoś wypatrzy gdzieś u nas, bo ciągnąć to zza oceanu już mi się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 W sumie nie będę zakładał nowego postu tylko dołączę się do pytania Andrzeja - gdzie można je kupić szybko (hc odpada- za długo by czekać). Nie ukrywam cena również ważna Zaporowa jest bowiem cena wysokości 20 zł za coś co powinno kosztować 20 groszy/szt :| A że wtyczek potrzebnych 4 to już się kosmos robi :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Nigdzie nie mogłem takich gniazd znaleźć, więc zamówiłem na e-bayu przedłużacze do satelitek odbiorników i zrobiłem przejściówki. Ostatnio takie przedłużacze pojawiły się w naszych sklepach, ale cena jest dość spora.. Niestety samych wtyczek ciągle u nas nie zlokalizowałem, znalazłem natomiast spory wybór tych i podobnych w tym sklepie: http://www.flying-kit.com/index_ecat.php?cPath=24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam, tu kupisz wtyczki: http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=z%C5%82%C4%85cze&idp=1#id_category%3D100353%26md5%3Dt4fc5878437456bcb1cf464af48e12155 szukaj w złączach sygnałowych, nastepnie w rastrze 1,25 mm. Lutują się trudno, bo małe, ale da się. Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Ha - to miejsce już znam , niestety nie jest to wtyczka molex tylko jst. A różnica jest w rastrze i układzie wypustek we wtyczce. Szczegóły tutaj A i owszem kolega znalazł tą konkretnie wtyczkę w tym sklepie, ale niestety nie ma jej na stanie :? Tak się dziwnie czuję jak w 3-cim świecie, żeby banalnej wtyczki u nas nie było :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.