Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Koledzy modelarze. Posiadam pakiet Dualsky 2200mAh 11,1V i do tego zakupiłem automatyczną ładowarkę GWS C3-LP. http://nastik.pl/ladowarka-balanserem-c3lp-p-1248.html Ponieważ Lipole są dla mnie kompletną nowością to prosiłbym o poradę jakim prądem ładować, czy można wykonywać tzw. szybkie ładowanie i na jakich warunkach. Ładowarka ma prąd ładowania w zakresie 100-1000mA. Przed ładowaniem należy ustawić pokretłem żądany prąd. pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Spokojnie możesz ładować prądem maksymalnym. To dla pakietu i tak będzie 0.5C. Ten pakiet mógłbyś spokojnie ładować prądem 1C czyli 2200mA (2.2A). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stosiek Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Na dodatek na pakiecie masz wyraźnie napisane "charge max. 2.2A" - łatwe nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 A czy istnieje jakaś zależność między prądem ładowania a żywotnością pakietu Li-po? Czy ładowanie maksymalnie dopuszczalnym prądem nie skraca mu życia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 tak istnieja taka zależnosc jeśli będziesz ładował pądami wiekszymi niz zalecane to skracasz żywotnośc pakietu .Jeśli prąd ładowania jest maxymalnie dopuszczalnydla danego pakietu to nie powinno to zaszkodzic pakietowi chociaz zasada jest taka ze im prąd ładowania mniejszy tym lepiej ale oczywiście bez przesady .Np zamiast zalecanego 1C to to lepiej ładowac np. 0.7C. Ale z lipolami szczególnie tymi tańszymi różnie bywa nieraz padają bez powodu chocbyś przestrzegał wszyskich zasad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.