Skocz do zawartości

Mocowanie rurki

madmax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję na lince stalowej 1,6mm zamocować mosiężną rurkę 3mm/2mm o długości około 2cm.

Czy oprócz lutowania da się ją np. równo, mocno i estetycznie zacisnąć na całym obwodzie w warunkach domowych bez specjalistycznych narzędzi ?

Próbowałem na różne sposoby - za każdym razem rurka jest spłaszczona tylko z dwóch płaszczyznach :-(.

Nawet wykorzystałem do zaciskania szczęki głowicy wiertarskiej - trochę to lepiej wygląda ( trzy wgniecenia ) i trzyma - ale nie do końca z efektu jestem zadowolony.

Ma ktoś może jakiś sposób lub patent, czy też sobie odpuścić i bawić się w lutowanie ?

Opublikowano

Można użyć specjalnych kleszczy do zaprasowywania koncówek elektrycznych na przewodach (linkach), popytaj elektryków, instalatorów napewno mogą pożyczyć.

Tylko nie do zaciskania konektorów tylko "tulejek"

Jest kilka typów zaciskarek (prasek) i na różne rozmiary koncówek. Najlepsze są z przekładnią i zaciskające w głowicy na gwiazdkę.

Opublikowano

Dzięki Mirku za odpowiedź.

Popytam u znajomego elektryka - a nóż coś będzie miał w swoim warsztacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.