Skocz do zawartości

Gniazdo zasilania w Optic

madmax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś wie, gdzie można dostać ( lub pod jaką nazwą szukać ) gniazdo lutowane w Hitec Optic'u, do którego podłącza się pakiet zasilania ?

Tutaj poniżej można znaleźć zdjęcie, na którym wskazane jest to gniazdo:

http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5992

Potrzebuję dorobić sobie porządną przejściówkę do ładowarki, tak aby można było ładować pakiet nadajnika poza samym nadajnikiem.

Opublikowano

ehh

zwykął wtyczka od serwa, "listek" Goldpinów ( takich jak w HDD, FDD czy na płycie głównej)

Dwa takei piny lutujesz do wtyczki tak aby wystawały i masz ideal for hicek.

Możesz wylutować sobie wtyk zasilający z FDD i wykorzystać dwa piny.

Opublikowano

Tego typu podręczne gniazdko już mam. Ale np. nie zabezpiecza przed odwróceniem biegunowości.

Dlatego też jeżeli jest gdzieś dostępne od ręki gniazdo idelanie pasujące do wtyczki - to wolę takie rozwiązanie :-).

Jestem z natury niestety trochę pedantyczny, zwłaszcza jako elektronik - więc staram się każdą rzecz zrobić porządnie zgodnie ze sztuką. Niektórzy zrobią układ na pająka i to im wystarcza - najważniejsze, że działa. Ja zaś trawię płytkę, dopasowuję obudowę, itd. :D

Opublikowano

Motyl.

Mam prostą ładowareczkę Jeti Char 30 :-)

Artur.

Z chęcią bym takie 2 gniazdka zakupił za Twoim pośrednictwem. Napisz mi na maila lub PW, czy chciałoby Ci się je kupić i przesłać do mnie + oczywiście sposób pokrycia kosztów zakupu i wysyłki.

Opublikowano

Ja bym nie wyjmował akumulatora i nie wypinał tej wtyczki,to może się okazać słabym punktem i w którymś momencie zabraknie odpowiedniego styku.

Ja jak ładuję dużym prądem odpinam tylny panel radia i ładuję przez dodatkową wtyczkę dolutowaną do pakietu.

Opublikowano

Dobry pomysł.

Chyba go zastosuję z małą przeróbką - Od pakietu odetnę oryginalną wtyczkę z kabelkami ( np. w połowie długości ) i na końcu przylutuję gniazdko ogólnie dostępną ( np. od serwa Hiteca ). Powstanie coś al'a przejściówka.

Zaś do pakietu zamontuję nowy wtyk pasujący do zamontowanego gniazda w przejściówce.

Na czas ładowania pakiet będę odpinał z nowego gniazda - przejściówka będzie cały czas wpięta do radia, więc oryginalne gniazdo nie będzie obciążane mechanicznie.

Opublikowano

Jeszcze gorzej bo zwiększasz ilość styków :D

W połowie orginalnego kabla dolutuj drugi z wtyczką,która będzie pasowała do ładowarki i ładuj bez wyjmowania i odpinania akumulatora z radia.

Swój akumulator wyjąłem raz jak wymieniałem go na nowy i nie za bardzo rozumiem czemu chcesz wyjmować do ładowania swój ?

Opublikowano

Ze względu na dwie sprawy:

1. Mam obawy, czy kiedyś nie pójdzie dym z płyty nadajnika podczas ładowania dużym prądem lub gdy ładowarka zawiedzie.

2. Jak szla... trafi w czasie ładowania akumulator - to trochę szkoda mi sprzętu ( bądź, co bądź kupionego za ciężko zapracowane pieniądze :? ).

Opublikowano

Teraz kapuję i zrób tak żebyś nie miał takich obaw.

Ja tak zrobiłem bo muszę przy ładowaniu większym prądem ominąć ten 2A bezpiecznik i diodę na której głupieje moją ładowarka

2c218dafdf1be8c1.jpg

A tu moja dodatkowa wtyczka tylko do ładowania

e4cc437f16db3285.jpg

af68d57b56c73aea.jpg

W czasie ładowania raczej zawsze jestem w pobliżu.

W tamtym roku miałem przykry wypadek i nie dopilnowałem, w czasie ładowania w domu zabrakło 220V :D no i spalił mi się jeden tranzystor w ładowarce.

Opublikowano
w czasie ładowania w domu zabrakło 220V :D no i spalił mi się jeden tranzystor w ładowarce

Co to za ładowarka, opisz dokładniej sytuację bo niezbyt pojmuję naturę takiego zdarzenia w dobrze zaprojektowanej ładowarce.

Co do tych złącz, złączek i obaw o ich działanie to chyba nie ma co demonizować. Osobiście ładując pakiet nadajnika wyciągam go z radia, złączka właśnie po to jest aby z niej korzystać :wink: Nie zaobserwowałem negatywnych skutków takich działań.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ładowarka to Simprop Inteli Control v.2 zasilana z zasilacza.

Ja nie wyciągam tej wtyczki bo jak zauważę negatywny skutek wyjmowania to może być już za późno :D

Wolę dmuchać na zimne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.