madmax Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam. Czy ktoś wie, gdzie można dostać ( lub pod jaką nazwą szukać ) gniazdo lutowane w Hitec Optic'u, do którego podłącza się pakiet zasilania ? Tutaj poniżej można znaleźć zdjęcie, na którym wskazane jest to gniazdo: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5992 Potrzebuję dorobić sobie porządną przejściówkę do ładowarki, tak aby można było ładować pakiet nadajnika poza samym nadajnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł.X Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam. Niech Pan zapyta się w Arthobby. Oni są importerem Hiteca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 ehh zwykął wtyczka od serwa, "listek" Goldpinów ( takich jak w HDD, FDD czy na płycie głównej) Dwa takei piny lutujesz do wtyczki tak aby wystawały i masz ideal for hicek. Możesz wylutować sobie wtyk zasilający z FDD i wykorzystać dwa piny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Tego typu podręczne gniazdko już mam. Ale np. nie zabezpiecza przed odwróceniem biegunowości. Dlatego też jeżeli jest gdzieś dostępne od ręki gniazdo idelanie pasujące do wtyczki - to wolę takie rozwiązanie :-). Jestem z natury niestety trochę pedantyczny, zwłaszcza jako elektronik - więc staram się każdą rzecz zrobić porządnie zgodnie ze sztuką. Niektórzy zrobią układ na pająka i to im wystarcza - najważniejsze, że działa. Ja zaś trawię płytkę, dopasowuję obudowę, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 madmax, jaką masz ładowarke ?? Mój shark 20 ładnie krzyczy jak zamienie bieguny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 takie gniazda widziałem w moim elektronicznym idealnie takie same :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Motyl. Mam prostą ładowareczkę Jeti Char 30 :-) Artur. Z chęcią bym takie 2 gniazdka zakupił za Twoim pośrednictwem. Napisz mi na maila lub PW, czy chciałoby Ci się je kupić i przesłać do mnie + oczywiście sposób pokrycia kosztów zakupu i wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Ja bym nie wyjmował akumulatora i nie wypinał tej wtyczki,to może się okazać słabym punktem i w którymś momencie zabraknie odpowiedniego styku. Ja jak ładuję dużym prądem odpinam tylny panel radia i ładuję przez dodatkową wtyczkę dolutowaną do pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Dobry pomysł. Chyba go zastosuję z małą przeróbką - Od pakietu odetnę oryginalną wtyczkę z kabelkami ( np. w połowie długości ) i na końcu przylutuję gniazdko ogólnie dostępną ( np. od serwa Hiteca ). Powstanie coś al'a przejściówka. Zaś do pakietu zamontuję nowy wtyk pasujący do zamontowanego gniazda w przejściówce. Na czas ładowania pakiet będę odpinał z nowego gniazda - przejściówka będzie cały czas wpięta do radia, więc oryginalne gniazdo nie będzie obciążane mechanicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Jeszcze gorzej bo zwiększasz ilość styków W połowie orginalnego kabla dolutuj drugi z wtyczką,która będzie pasowała do ładowarki i ładuj bez wyjmowania i odpinania akumulatora z radia. Swój akumulator wyjąłem raz jak wymieniałem go na nowy i nie za bardzo rozumiem czemu chcesz wyjmować do ładowania swój ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Ze względu na dwie sprawy: 1. Mam obawy, czy kiedyś nie pójdzie dym z płyty nadajnika podczas ładowania dużym prądem lub gdy ładowarka zawiedzie. 2. Jak szla... trafi w czasie ładowania akumulator - to trochę szkoda mi sprzętu ( bądź, co bądź kupionego za ciężko zapracowane pieniądze :? ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 olo, może jakieś fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Teraz kapuję i zrób tak żebyś nie miał takich obaw. Ja tak zrobiłem bo muszę przy ładowaniu większym prądem ominąć ten 2A bezpiecznik i diodę na której głupieje moją ładowarka A tu moja dodatkowa wtyczka tylko do ładowania W czasie ładowania raczej zawsze jestem w pobliżu. W tamtym roku miałem przykry wypadek i nie dopilnowałem, w czasie ładowania w domu zabrakło 220V no i spalił mi się jeden tranzystor w ładowarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 w czasie ładowania w domu zabrakło 220V no i spalił mi się jeden tranzystor w ładowarce Co to za ładowarka, opisz dokładniej sytuację bo niezbyt pojmuję naturę takiego zdarzenia w dobrze zaprojektowanej ładowarce. Co do tych złącz, złączek i obaw o ich działanie to chyba nie ma co demonizować. Osobiście ładując pakiet nadajnika wyciągam go z radia, złączka właśnie po to jest aby z niej korzystać :wink: Nie zaobserwowałem negatywnych skutków takich działań. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Ładowarka to Simprop Inteli Control v.2 zasilana z zasilacza. Ja nie wyciągam tej wtyczki bo jak zauważę negatywny skutek wyjmowania to może być już za późno Wolę dmuchać na zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.