ysu Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Witam!Czytałem, szukałem i... namieszałem sobie w głowie zdrowo:-)Jestem początkujący, ale modele wolę budować niż kupować.posiadam zestaw nadawczysanwa SD-5G z odbiornikiem RX 600,pakiet LiPol redox 2200mAh 7,4V,silnik towerpro 2409-18.śmigła 8/4, 8/3.8, 7/42 serwa S90 - kierunek, wysokośćChciałbym do tego dobrać odpowiedni regulator.Model depronowy, rozpiętość 850mm, długość 700mm, waga póki co nieokreślona. Ale...W planach model większy - rozpiętość ok 1200, długość ok 1000mm, również depron. Ale...nie wiem co przyniesie przyszłość i co się zrodzi jeszcze w moim umyśle, więc chciałbym dobrać regulator tak aby przydał się w następnych projektach.Czy np. coś takiego: redox 60A będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Silnik Tower Pro 2409-18 Pobór prądu : max. 20 A/60 sek. przy 10 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Według internetu maksymalny pobór prądu jaki pobiera ten silnik to 15,5 A. Musisz kupić regulator z zapasem mocy czyli np 18-25 A. Ciężko jest kupić jeden regulator do wszystkich modeli. Pamiętaj że wraz z maksymalnym amperażem będzie przeważnie rosła waga takiego regulatora. Osobiście mam kilka regulatorów. Staraj się zawsze najpierw robić model, a potem dobierać wyposażenie. Regulator 60 A starczy i do tego modelu i pewnie do kolejnych. Pytanie czy jego masa nie będzie za duża do modelu o rozpiętości 850 mm?? Lepiej mieć więcej regulatorów np: jako zapas. Radziłbym Ci kupić regiel max 20 A a potem dokupić ewentualnie drugi taki jak potrzebujesz. Tak jak mówisz nie wiesz co przynisie przyszłość. A może sie okazać że w następnym modelu też nie będziesz potrzebował dużego regla. Pozdrawiam.Edytuje bo źle spojrzałem: 15,5 A to przy maksymalnej sprawności. Max prąd tak jak napisał bart07 20A. Więc bierz regiel 25-30 A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ysu Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Dziękuję Arku. Niestety wybór wyposażenia, które posiadam nie był do końca mój. Po prostu wszystko było kupowane "z drugiej ręki" i choć prawie nie używane to cena ok połowę niższa niż sklepowa. Cóż miałem począć przy takiej okazji:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi