Emil Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Witam!!!! Jako iż chcę nauczyć sie latać samolotami rc postanowiłem zbudować model trenerka prostego. Wymyśliłem sobie go , przemyślałem i postanowiłem zbudowac moje wstępne założenia: *80cm rozpietośći *80cm długości *z depronu *standardowe sterowanie czyli wysokość i kierunek *silnik szczotkowy( mam jakis tam z przekładnią ) *skrzydła ze wzniosem oto plany wykonane na szybko: W piatek jade po depron i klej i zaczynam budowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 A rozpiętość nie powinna być większa od długości kadłuba? Oczywiście moge się mylić, ale mam takie wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 niech zostanie jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 A nie lepiej sprawdzonego zefirka zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 nie mam planów ale ważne żeby latało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 jak chcesz plany to podaj e-mail albo masz tutaj http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 nie mam planów ale ważne żeby latało Jak nie masz planow, to moze nie latac... Radzilbym oprzec sie na jakiejs sprawdzonej konstrukcji. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Może RWD 5 z planów Skazoo :?: Chyba każdy zna ten samolot :mrgreen: :arrow: http://forumrc.alexba.eu/users/skazoo/rwd/rwd.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosiarzp Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Moim skromnym zdaniem RWD 5 z planów skazoo będzie najlepszą alternatywą dla początkującego modelarza ( też sie na takim uczyłem ). Ewentualnie jeszcze wchodzi w grę model "PATYCZAK" ( czyli skrzydła i ogon umieszczone na patyku 1x1 cm ) p.s. sorki za wcześniejsze błędy w pisowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzocchi Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Jeżeli chodzi o Twój projekt Emil to, to napewno nie będzie latać... 80 cm rozpiętości i 80 cm długości??? to się nie uda. Moim zdaniem z tego co wiem i z tego co czytałem (a bardzo dużo czytałem na ten temat bo równiez jestem początkujący) to przy dłogości 80 cm rozpiętość skszydeł musi przekraczać conajmniej 1 m przy wzniosie około 6-7 stopni. Przynajmniej w tego typu samolotach. To jest moje zdanie. Ale osobiście polecam strone: http://zuk.modelarstwo.org.pl/model.html tu znajdiesz projekt trenerka dla początkujących. Ja takiego sbudowałem własnie. Jest tam wszystko od A do Z. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 acha poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 a propo rwd to napewno tego modelu nie zbuduje poniewarz mi sie niepodoba jest brzydki taki gruby niewiem czemu ale nie na widze tego modelu a więc napeqno odpada troche jeszcze przemyślałem i szkrzydła bedą dłuższe i model będzie jednak z lotkami czyli lotki i wysokość i to mi na poczatek wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzocchi Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Jak nigdy nie sterowałeś samolotem rc to odradzam zaczynać od lotek. łatwiej ci będzie się nauczyć jak będziesz miał tylko ster wysokości i kierunku. ale to jest tylko moje zdanie nie wiem czy się reszta zgodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_s Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 nie wiem czy się reszta zgodzi No ja się zgadzam. Chociaż napewno są osoby, które powiedzą żeby z lotkami zacząć odrazu bo potem to jak nauka od nowa. Ale moim zdaniem to te pierwsze wypuszczenia modelu to i tak nie są loty, tylko obycia sie z samolotem który gdzieś tam sobie sam lata a my przeszkadzamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelm Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Jak nigdy nie sterowałeś samolotem rc to symulator i odruchy wyrabiać Co do "ładności" pierwszych modeli to nie ma co wybrzydzać bo po kilku próbach latania pare blizn im przybywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzocchi Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 dobrze mówisz pavelm:) pare razy zaryjesz w ziemie albo w jakies drzewa to nie bedziesz patrzył czy ładny czy nie tylko żeby to sie wszystko "kupy" trzymało. Ale oczywiście aspekt wizualny tez sie liczy;P mi sie tam RWD bardzo podba;P chyba sobie go zrobie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 na symulatorze juz latam ale na klawiaturze ale chyba najwyższy czas załatwić nadajnik i kabelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.