engelbert Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Sterus 5 to konstrukcja J.Wojciechowskiego z lat 60tych.Od dawna szukam planow tego modelu,ale do dzisiaj nic nie znalazlem.Przydatne moga byc zdjecia,ksiazka,albo terz jakas wskazowka gdzie by mozna dalej pytac.Za kazda pomoc z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 http://www.alehar.aplus.pl/artykuly_sterus.html sterus 6 ..może się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Dziekuje za odpowiedz,to akurat ponad rok jak ostatnio u alachar bylem.A co do Sterus 6 to chyba jakies 30lat temu robilismy z nim loty nocne.Ten rozporkowy kadlub pokryty japonka,wygladal w nocy jak latajace zygaro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 tak sie sklada ze mam taki szybowiec, sporo przeszedl ,ale nadal oryginalny, i nadal lata, sam model ma ok 30 kilku lat. Mialem gdzies do niego oryginalne plany, jak bede w domu to przeszukam i jak cos to dam znac. Kilka fotek jest w tym dziale: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2434&start=0 i tu: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=1822 to jest ulubiony model mojego taty u nas lata jako motoszybowiec, z osmaxem 10fp na wiezyczce. Po tym jak ucielk ma dorobiony ster wysokosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Dzien jest uratowany.Dotarlo dzisiaj okyginalne wydanie J.Wojciechowskiego-BUDOWA i PILOTAZ RADIOMODELI.Ksiazke znalazlem pare dni temu w alegro.Niestety planow szybowca niema.Mam nadzieje ze tikicaca za niedlugo znajdzie cos u taty.Lukasz masz fajne modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkJed Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam ,, mam plany tego modelu ale tylko w papierowej wersji , prosze o kontakt . Powodzenia ,,,,,,,,,,, MJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Wielkie Dzieki Panie MarkuJed. Jak tak dalej w tym tempie to do konca tego sezonu Sterus 5 powinien juz sterowac. Napisz cos wiecej o tych rysunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam! Ruszam troche stery temat ale też zabieram sie za Sterusa5 i MAM ORYGINALNY PLAN!!! W razie potrzeby chętnie się podziele. Bardzo fajny modelik moze dam rade go zrobić na sierpien na zlot modeli retro w Wilczych Laskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jak pomysle ze to chyba juz jakies dwadziescia lat ,od kiedy sie za tymi planami rozgladam,to moge tylko powiedziec w tym temacie sprawy rozstrzygaja sie blyskawicznie. Andre ciesze sie,fajnie,to bedziemy strugac razem. Do Wilczych Laskow mam troche daleko, ale kto wie.Odrazu przesylam Ci maila a i na pw mozna tez o szczegulach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Przygotowanie planów w wersji elektronicznej trohe mi zajmie. Musze poskanować to fragmentami (niestety nie mam skanera na format A1) i zmontować w całość. Jak tylko skończe to od razu wysyłam na maila. Chyba że chcesz papier to dawaj adres na maila i jutro wysyłam oryginał. A narazie na apetyt daje to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Taak too jest Tooo. Naprawde narobiles mi apetytu,widze ze cos z tego bedzie. To ja ci posle moj adres,bo u mnie za blokiem maja ksero i skaner odpowiedniej wielkosci tak ze z kopia na papierze czy na dysku niema problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Plany już są w kopercie Dzisiaj już się nie wyrobie ale jutro wysyłam priorytetem. A tak w ogóle to zamierzasz zrobić go w 100% z planów (starowanie tylko kierunkiem) czy przerabiasz na normalne sterowanie wielokanałowe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Czy dzis czy jutto,dobrze jest ze plany wogule sa. tikicaca -Lukasz pisze tu w swoim poscie ze po tym jak im uciekl to wstawili mu ster wysokosci. Budujac model od podstaw,to nie problem.Jak widac na zdjeciach, to ster kierunku jest oryginalny,a to jak widac ze lata na RC to znaczy ze nie potrzebuje wiekszego steru. No i oczywiscie calosc oryginalnie wedlug planow, bo z drugiej strony jak przerobki to juz nie (retro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 dobrze ze u kogos plany sie znalazly, bo moich nie moge znalezc. W razie potrzeby moge zrobic jakies fotki modelu, lub cos przerysowac. Ster wysokosci mam rozmiarow proporcjonalnych do kierunku, i jest skuteczny pozwala na trymowanie, i w razie czego ucieczke z termiki. Pewnego spokojnego cieplego popoludnia wyciagnelismy go silnikiem na ok 300m stad zlapal noszenie na ok 500 (model to byla kreseczka) patrzylismy z tata na zmiane zeby go nie stracic z widoku, i tak przez godzinke, az zaczelismy go dusic wysokoscia zeby laskawie zszedl nizej Model lata bardzo statecznie i powoli, nie da sie go przeciagnac. Nasz zrobiony zgodnie z planami wazy ok 2300g do lotu co daje obciazenie ok 30gr/dm. Ster kierunku jest faktycznie bardzo maly ale moim zdaniem do latania zupelnie wystarczajacy. Faktem jest to ze manewry trzeba planowac wczesniej i miec na nie troche miejsca :wink: model nie reaguje od razu, tylko po kilku sekundach. I niekiedy jak wejdze w zakret to ciezko go z niego wyprowadzic, po prostu zyje swoim zyciem Model ktory mamy ucielk podobno dwa razy, raz nam przelecial ok 12km i zlozyl sie na to dosc silny wiatr od wysokosci ok >50m oraz wymiana gaznika ktora wydluzyla prace silnika. Model stal prosto pod wiatr i sie cofal, a silnik pracowal. Po fakcie mozna bylo dac ciasne zakrety i moze by skrzydla puscily, ale szczesliwie model znalazl sie na drugi dzien cały i zdrowy. Wczesniej ucielk w latach 60 ponoc z powodu noszenia, ale przelecial tylko ok 8km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Engelbert już paczka do ciebie jedzie. Powinna być w przyszłym tygodniu. Życze miłej pracy przy modelu Jak ktoś jeszcze chętny to ustawiać się w kolejce, mam też Sterusa 6 w formacie JPG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Halo Andre Dziekuje, masz niesamowite tempo. Czekam z niecierpliwoscia na paczke PS Tak naprawde to dommie to jeszcze nie dociera,ze te plany sie naprawde znalazly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Halo Lukasz Ten wasz szybowiec to jakis Pirat a nie Sterus ciagle cos rozrabia.jak nie buja w oblokach godzinami to ucieka. Ciekawa historia tego twojego latadla.Zaprojektowany byl na aparature lampowa, a ty Lukasz po czterdziestu latach robisz z jego pokladu piekne zdjecia aparatem cyfrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Halo Andre Dziekuje, masz niesamowite tempo. Nie mam czasu na "pierdoły" i wszystko robie na już :wink: Czekam co sie z tych planów urodzi, mam nadzieje że dasz na forum relacje z bydowy. Ja też biore sie do roboty -też sterus ale mniejszy 6- bo sezon sie zaczyna a niemam czym latać :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Nie masz czasu na "pierdoly"? A ja to nie robie nic innego tyko - "pierdoly" bo modelarstwo to fajna zabawa. Budowe Sterusa przewiduje na jesien, zime.Teraz to raczej czas na latanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Z tymi pierdołami to miałem na myśli zupełnie co innego ale nie ważne. Jak dojdzie przesyka daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.