piars Opublikowano 11 Czerwca 2014 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Witam ! Chciałbym Was zapytać o wybór silnika do modelu F4U-1D Corsair 60cc Hangar 9, przeglądałem tube i widzę że latają na radialach. Stąd moja zagwozdka co wybrać albo Evolution E777 (nitro) +wizualnie ładniejszy 7 garów +tańszy od Saito o ok 380$ -nitro, więc droższe paliwo ale to nie jest aż tak znaczące ponieważ producent zaleca 0-10% nitro (galon Meccamo ok 80-90 zl) -mniejsza moc w stosunku do saito -trzeba dokupić specjalny tłumik czyli takie coś http://www.advantagehobby.com/200807/EVO777114 (150$) lub Saito FG-84R3 (benzyna) +benzynka lejesz i latasz (albo latasz i lejesz) +/-nadmiar mocy -brzydszy tylko 3 gary hahaha -droższy nie wiem jak sprawa wygląda z tłumikiem Nie patrzyłem na wagę ale z tego co pokazuje tuba to raczej bez znaczenia Silników Evo w ogóle nie znam, mam 2 Saito i wiem co to jest. Obecnie latam Yakiem 54 2.2 z DA60 i to jest moc Pozdrawiam Piotr ps: no i ma być jak na wojnie jak ktoś oglądał Historię Lotnictwa o Corsair-ach to wie o czym mówię
piars Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2014 saito evo Japońce mówili o nim "whistling death" pojawiał się i znikał, wilekim minusem Corsair-ów była długa maska utrudniająca lądowanie na lotniskowcu. Większość Corsair-ów została zniszczona podczas startu lub lądowania. Nie mniej jednak piloci mówili o nim "to wspaniała maszyna"
Corsair LZ Opublikowano 12 Czerwca 2014 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Poszukaj wątków na rcuniverse.com i rcgroups.com, o tym modelu są bardzo obszerne i znajdziesz tam wiele ciekawostek, które warto wiedzieć przymierzając się do takiego, nie tylko o silnikach. O ile pamiątam, 3-garowy Saito nie wchodzi - ale nie upieram się, lepiej sprawdzić. Na pewno da się tam odnaleźć wymiary maski silnika. Piękny model, szkoda, że raczej wysoko budżetowy. Podwozie dodaje mu w tym aspekcie niemało...
piars Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Przeszukałem wszystko dokładnie i z tego co piszą to Saito wchodzi pod maskę Corsaira. Maska ma Φ 270mm a silnik Φ 250mm, świece w cylindrach są ustawione pod skosem więc fajki nie będą przeszkadzać ... przynajmniej tyle widać ze zdjęć. Najlepiej byłoby organoleptycznie to wszystko przymierzyć ale ten silnik jest nie osiągalny w Polsce, co prawda w modele.sklep.pl kiedyś był dostępny ale z drugiej strony średnio mi się chce jechać z Krakowa do Wrocłwia lub Warszawy żeby to sprawdzić
Rekomendowane odpowiedzi