GingerBread Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Witam Dość dawno miałem niezłą kraksę moim pioneerkiem w wyniku czego połamało się jedno ze skrzydeł. Naprawiać czy skrzydło do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Naprawiaj, naprawiaj, to jest część tego hobby, jak widzę uszkodzenia nie są takie duże na jakie wyglądają. Piankoloty potrafią naprawdę dużo znieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 W sumie lota się trzyma można spróbować skleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GingerBread Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A jak już sklejać to rozumiem, że w poprzek pęknięcia dać jakieś pręciki? Polimerowy klej firmy Dragon będzie dobry, czy szukać jakiegoś lepszego? A co z tą dziurą? Moge ją wypełnić np. pianką do montażu drzwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Można tu dać wykałaczki dla wzmocnienia, a do klejenia klej cyjano-akrylowy (CA) albo uhu por. Do dragona jakoś nie mam przekonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GingerBread Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Dzięki za szybki odzew. Mogę się brać za naprawianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Złamanie w 2 miejscach to nie złamanie. Moje odbudowałem z puzzli. Wykałaczki, bambusowe patyki do szaszłyków, UHU Por i będzie lepsze niż nowe. Na dziurę naklej taśmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GingerBread Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Możliwe jest odratowanie pękniętego bagnetu, czy nie ma sensu kombinować? Wiem, że pękniętych włókien węgla nie odratuje ale, zamierzam w miejsce pęknięć wkleić drewniane kołki. Dodatkowo kołki nasączone CA. Jest sens takiego połączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Prościej, bezpieczniej i pewniej jest wstawiać nowy bagnet. Z klejenia nigdy nie uzyskasz takiej samej wytrzymałości. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Do większego modelu kosztuje 15zl http://abc-rc.pl/Sky-Cruise-Bagnet , a jest to bardzo strategiczna cześć może lepiej nie dziadować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Do większego modelu kosztuje 15zl http://abc-rc.pl/Sky-Cruise-Bagnet , a jest to bardzo strategiczna cześć może lepiej nie dziadować Nie mam pojęcia jak to zabudować do pioniera ale taki jest ok http://www.avifly.pl/weglowa-rurka-60x40x1000-mm-p-962.html Nowy bagnet bez dyskusji na klejonym będziesz na nowo kleił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja w swoim Bixlerze fabrycznie miałem rurkę węglową o fi6mm. Jak mi się złamała to wstawiłem 7/6mm i w nią 6/4mm. Zastanawiałem się wklejeniem ale samo włożenie jednej w drugą poprawiło sztywność na tyle że opuściłem klejenie :-) Z zaproponowanym przez @Elkojote bagnetem będzie więcej zachodu niż to warte. Najprościej kupić rurkę tej samej średnicy ci oryginał i w nią celem zwiększenia sztywności wstawić mniejszą na styk. Ewentualnie można zastosować ciut większą ale to wiąże się z delikatnym rozwierceniem otworów w skrzydłach. Ja to zrobiłem lekko naciętą rurką alu fi 6mm na końcu której zrobiłem 4 zęby na zewnątrz i delikatnie rozwierciłem otwory. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Czy można użyć kawałeczków tej pękniętej rurki zamiast wykałaczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Tak naprawdę nie proponowałem bagnetu do którego podałem link , na samym początku napisałem że to do większego modelu i kosztuje tylko 15 zł wiec do mniejszego pewnie jeszcze tańszy by był . Ja kupuje w ABC RC a tam akurat właściwego nie było, chodziło mi bardziej o fakt żeby nie dziadował i kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Czy można użyć kawałeczków tej pękniętej rurki zamiast wykałaczek? Tomku myślisz o uzyciu pozostałości rurki do naprawy skrzydła? Jeśli tak to moim zdaniem jest ona zbyt dużej średnicy i nie widzę sensu użycia jej do naprawy skrzydła. Ja do naprawy skrzydła w moim Bixlerze używałem patyczków od szaszłyków i jak do tej pory nie doświadczyłem uszkodzenia w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Ok dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi