Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Wraz z kolegą remontujemy mieszkanie i mamy koncepcje położenia paneli laminowanych w przedpokoju. Wszystko szło dobrze do momentu zrywania płytek - okazało się, że posadzka jest bardzo nierówna, zatem przygotowaliśmy podłoże do wylewki samopoziomującej i zrobiliśmy ją. Była ona firmy Atlas Sam 100. Wczoraj wyglądało na to, że wszystko jest ok, natomiast dziś rano okazało się, że jednak nie wypoziomowała tej posadzki i są góry i doliny, prawdopodobnie masa była zbyt gęsta, (robiliśmy wszystko wg. zaleceń producenta, co do mililitra). Postanowiliśmy, że trzeba teraz od nowa to wszystko zrobić, ale jak? Mam dwie koncepcje:

-zerwać tę wylewkę i od nowa ją zrobić (czy będzie ona łatwo odchodziła od posadzki?)

-albo skuć te góry i wylać na tą poprzednią nową (oczywiście rzadszą) i właśnie nie wiem i nie mogę znaleźć informacji czy można na poprzednią wylewkę wylać nową?

Który pomysł wg. Was będzie korzystniejszy i lepszy? Może macie jakieś inne pomysły? 

Z góry dzięki za podpowiedzi i rady!! :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Czas zużycia (od wymieszania masy do zakończenia prac) min. 30 minut

Wchodzenie na podkład po 6 godzinach

Czas pełnego wiązania i wysychania min. 2 tygodnie

Może po wymieszaniu masy minęło wam dłużej niż 30 minut i masa była za gęsta ??

Jak widać schnie około 2 tygodni, więc może warto ją usunąć (póki lekko odejdzie) i nanieść nową ?

Opublikowano

Masa była wylewana od razu po rozrobieniu.

Chyba właśnie po to założyłem ten temat, żeby dowiedzieć się co zrobić... I jak.

Opublikowano

Nic nie wiemy :D

Zacznijmy od podstaw.

1. Zerwaliście płytki i okazało się, że podłoże jest nierówne. Dlaczego? Został klej, ślady po dłucie?

2. Z czego jest strop (ew. co to za budynek, powojenna kamienica, blok z wielkiej płyty)

3. Jak duże są nierówności?

4. Ile możecie podnieść posadzkę.

Jak możesz pokaż zdjęcia tej katastrofy.

Przy okazji. Robiliście zgodnie z instrukcją? Przecież to trzeba było wypoziomować. Samopoziomująca jest tylko z nazwy.

Układanie masy

Masę wylewa się maszynowo - przy użyciu agregatu mieszająco-pompującego z ciągłym, przepływowym dozowaniem wody. ATLAS SAM 100 może być również wylewany ręcznie, ale tylko na powierzchniach podzielonych na pola technologiczne o wielkości 10÷15 m². Przed przystąpieniem do prac należy wyznaczyć w pomieszczeniach przyszłą grubość podkładu (na ścianach i w polu wykonywania). Możemy tego dokonać np. za pomocą poziomnicy i przenośnych reperów wysokościowych. Przygotowaną masę rozlewa się równomiernie do ustalonych wysokości, unikając przerw. Bezpośrednio po wylaniu każdego pola należy materiał odpowietrzyć, stosując np. wałek odpowietrzający lub szczotkę z długim, twardym włosiem. Szczotkę prowadzimy ruchem wstrząsowym wzdłuż i w poprzek zalanej powierzchni. Te czynności ułatwiają rozpływanie i poziomowanie masy. Założone pole układania masy należy wypełnić, wyrównać i odpowietrzyć w czasie ok. 30 minut.

Opublikowano

Jest to blok z lat '80. Posadzka popękała i zrobiły się różnice poziomu, poprzedni właściciel zaszpachlował to i następnie na te płytki położył wykładzinę i nic nie było widać. Nierówności po wylewce nie są duże, po prostu, w jednym miejscu jest więcej, w drugim mniej, powiedzmy, że różnica między taką górą a doliną to 5mm maksymalnie. Natomiast posadzkę możemy podnieść o jeszcze ok. 10mm. Wszystko było robione zgodnie z instrukcją, no ale jednak poszło coś nie tak.

Opublikowano

A wałek z kolcami używaliście do odpowietrzania wylewki ?. Powinno się zrobić poziom na starej posadzce poprzez np. danie kołków fi 6mm co ok.1,5m wypoziomowanie ich poziomicą i wtedy wylać, przy wylewaniu widać ile brakuje lub jest za dużo wylewki

Chodzi mi o taki wałek

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F9%2F2833%2Fz2833949X.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforum.budujemydom.pl%2Fpodloga-z-paneli-t9856.html&h=372&w=500&tbnid=56KMXAkbXWM-hM%3A&zoom=1&docid=QHBQUsove8SgyM&ei=1MfCU5nQGOHy7AbhtYG4Aw&tbm=isch&client=ms-android-samsung&ved=0CCMQMygHMAc&iact=rc&uact=3&page=1&start=0&ndsp=12

Jeszcze jedno jak jest duża powierzchnia do trzeba zrobić dylatacje żeby nie popękała posadzka

Opublikowano

Zrobiliśmy coś na wzór tego wałka z kolcami, także o to też spokojnie. W sumie jest 11m2, bez żadnych przegród itd. Majster w castoramie twierdził, że nie trzeba dawać kołków dzięki którym złapie się poziom, twierdził, że masa sama odpowiednio się wypoziomuje. 

Opublikowano

Też jest taka opcja, ale po poszukiwaniach w necie nie znalazłem tego typu ofert... Więc wstępnie odpada.

Także w tej chwili myśle, że po prostu złapiemy poziom tymi kołkami albo czymś tam na ten wzór i zrobimy nową wylewkę na poprzednią (tak wyczytałem na jakieś stronce, jeżeli tak być nie może to proszę mi to powiedzieć :D ).

Opublikowano

Wyszlifowanie nierówność maszyną wyjdzie najtaniej i szybciej więc ja bym tak zrobił ????

Posadzka musi dobrze wyschnąć (ok. 2 tygodni)bo inaczej nowa na 95% się odparzy i trzeba będzie ją usunać ????. Poszukaj firmy w internecie wypożyczalnia sprzętu budowlanego np. www.ramirent.pl jest tego pełno więc to najlepsza opcja

Tu masz link do ramirenta i takich maszyn http://m.ramirent.pl/katalog_34_frezarki.htm

Mieszczą się w Gdańsku i Gdyni więc masz blisko ????

Opublikowano

Dzięki wielkie!! No to jeszcze muszę tam przedzwonić, zapytać i prawdopodobnie jednak teraz dopiero wiem co zrobię ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.