tomek.ekk Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Witajcie, mój pierwszy post poza przywitaniem i już będę zadawał pytania… :-) Otóż moje plany budowy samolotu na chwilę odeszły na dalszy plan i postanowiłem stworzyć coś prostszego. Początkowo miał być ślizgacz ale ostatecznie padło na łódkę napędzaną śmigłem. Posiadam następujące wyposażenie:- silnik Dualsky XM4250CA-6 ze śmigłem 12x7- regulator Dualsky 60A V2- pakiet Dualsky 14.8V/4950MAH 25C HED- serwo Hitec HS 805MG do steruTeraz chcę zabrać się za budowę kadłuba - możliwie jak najprostrzego (kształt deski z lekko uniesionym dziobem). Wykorzystam cienkie deski balsowe i na koniec wszystko okleję laminatem (może ze dwie warstwy materiału po 100-200g) aby całość była bardzo sztywna, później szpachla i malowanie. Nie wiem co z tego wyjdzie, bo będzie to mój pierwszy poważny model i wykorzystam wiedzę zdobytą w sieci :-)I teraz pytanie. Jakiej wielkości kadłub (szerokość, długość) projektować, aby sensownie pływało to z powyższym wyposażeniem (najlepiej aby było niewywracalne)? Jaką łączną wagę powinien mieć cały model (cała elektronika to około 1kg)? Jak najlepiej ulokować środek ciężkości (około 30% długości od rufy)? Co do steru lepiej zastosować taki za śmigłem czy może taki standardowy (w wodzie)?Sorki za banalne pytania ale z pływającymi dopiero zaczynam i cały czas się uczę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Poszukaj informacji o Airboat, powinna Cię zainteresować ☺ Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Właśnie o tym myśle. Nie wiem tylko jak dobrać odpowiednią wilelkość kadłuba. Zbyt duży będzię "ociężale" pływał. Zbyt mały może zrobić fikołek przy ostrym dodaniu gazu :-) Nie mogę znaleźć info na temat maksymalnej wagi modelu dla tego silnika - wtedy byłoby łatwiej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Przepraszam, że podłączam się do tematu Kolegi Tomka, ale chciałem zapytać co sądzicie o pomyśle wykorzystania jako kadłuba takiej łodzi deski do pływania. Zalega mi w piwnicy taka deska (nie znam w tej chwili wymiarów), i z tego co kojarzę ma całkiem akuratny kształt; zrobiona jest chyba z jakiejś twardej pianki/twardego styropianu i pokryta tkaniną. To jest coś w tym stylu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Właśnie o tym myśle. Nie wiem tylko jak dobrać odpowiednią wilelkość kadłuba. Zbyt duży będzię "ociężale" pływał. Zbyt mały może zrobić fikołek przy ostrym dodaniu gazu :-) Nie mogę znaleźć info na temat maksymalnej wagi modelu dla tego silnika - wtedy byłoby łatwiej :-) Tomek poszukaj u nas na forum, czy też na rcgroups. Znajdziesz tam wymiary i wagi airbotow to będzie Ci łatwiej zorientować się w temacie. Porównaj wyposażenie jakie montują w standardowych wymiarach z tym co masz to będziesz wiedział na czym stoisz i do czego powinieneś dążyć. Generalnie jeśli będzie lżejsza to na dziób możesz dorzucić balast w postaci ołowiu albo baterię przesunąć do przodu. ☺ Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 OK, spróbuje się rozeznać i jak już coś znajdę, to jeszcze z Wami skonsultuję. A jeszcze pytanie odnośnie balsy mam. Czy gdybym wykonał np cały kadłub z balsy około 2mm i potem pokrył 1-2 warstwami maty szklanej, to będzie to wytrzymałe? Rozumiem, że potem wystarczy tylko obszlifowana szpachlówka poliestrowa i jakiś lakier? Nie chciałbym aby mi coś potem odpadało :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 A powiedzcie mi jeszcze proszę, czy do tego mojego silnika - czyli Dualsky XM4250CA-6 mógłbym założyć śmigło drewniane 14x7 lub 14x6? Niby producent takie też podaje jako "kompatybilne". Nie wiem tylko, czy to może dla 3 cel jest podane (ja mam aku 4 cele). Czy różnica z 12x7 byłaby duża w ciągu i czy nie przeciążałoby to silniczka? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Nikt mi nie doradzi w sprawie tych śmigiełek? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi