Skocz do zawartości

LawMate kontra AirWave kanały i częstotliwości

Killerus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien dylemat.

Do latania FPV używam nadajnika z RangeVideo 500mW (LawMate) i odbiornika Diersity AW 635 (AirWave)

Poniżej screeny do rozpiski kanałów i częśtotliwości jakie są przypisane do danego kanału.

I tak nadajnik LawMate (z RangeVideo):

df801c301d23acf5.jpg

Potrafi pracować na 8 kanałach, ustawienie kanału, poprzez odpowiednie ustawienie przełączników 1 lub 0 w trzech kolumnach.

Odbiornik AirWave 633 Diversity:

9ada0ad675bb615c.jpg

I schemat podłączenia, gdzie jest pokazane wyjście pinów do ustawiania danego kanału (jest ich tylko 4

b4c85ee03893b8c0.jpg

Co sprytniejsi zauważyli, że nadajnik i odbiornik mają nieco różniące się częstotliwości dla poszczególnych kanałów.

Jedyną wspólną częstotliwością, jest 2450MHz dla TX kanał III i dla RX również kanał III, pozostałe kanały różnią się od 2MHz w zwyż.

Nie ma co kombinować ustawiam na obydwu urządzeniach kanał III i powinno wszystko grać.

A tu echo, nie ma obrazu, wogóle nic nie ma.

No cóż, biore inny nadajnik , tym razem AiWave 633, ustawiam na nim wdg. opisu kanał III, który powinien również pracować na 2450MHz i...... obraz jest, działa, czyl;i urządzenia TX i RX mają tę samą częstotliwość.

W takim razie dlaczego nie odbiera sygnału z TX z RangeVideo ????

Podłączam go spowrotem i zaczynam zmieniać kanał w nadajniku.

I tu paradoks - ustawiłem TX kanał II przełącznik w poz. 1-0-1, czyli cz. 2430 MHz obraz pojawia się na ekranie, czyli urządzenia działają.

Co tu jest nie tak ?? TX 2430 ==> 2450 RX ?????? Przecież powinno być TX 2450 == 2450 RX MHz ?

Jedyne logiczne wyjaśnienie, musi gdzieś w opisie być błąd.

Stąd moje pytanie, czy ktoś sprawdzał częstotliwości dla każdego kanału ???

dodam jeszcze, że wcześniej latałem na kanale IV , czyli TX 2470, a RX 2468MHz i obraz był przesyłany !!!

Moim zdaniem w instrukcjach jest zamieniony kanał 2 z 3, tylko teraz w którym urządzeniu ??? Wolałbym latać na kanale o cz. 2450 MHz, niż na innym gdzie jest różnica częstotliwośc 2MHz !!!

Mam nadzieje, że opisałem swój problem zrozumiale i nie jest za bardzo zawiły ;-)

Gość Anonymous
Opublikowano

Najkrócej: nie przejmuj się tym co pisze instrukcja o częstotliwościach, tylko dobierz na "optykę" - takie na jakich najlepiej widać.

Częstotliwość nadawania (i odbioru) jest syntetyzowana (produkowana) na podstawie częstotliwości kwarcu znajdującego się w okładzie rezonansowym i później stabilizowana w pętli PLL. Tak jak nie ma dwóch identycznych ludzi - to i nie ma dwóch identycznych kwarców. Im wyższa częstotliwość - tym różnice będą wychodziły większe.

Dla pasm typu 35 MHz - najczęściej kwarc pracuje w swojej częstotliwości podstawowej i nic nie trzeba robić. Więc jeśli 2 kwarce różnią się od siebie o kilkaset herców - to i tak nadajnik i odbiornik działają dobrze. Pasmo 2.4 GHz ma częstotliwość 70 razy większą, więc trzeba zrobić powielanie częstotliwości z kwarca. Z każdym powieleniem 2x zwiększa się "odległość" kwarców od siebie. Do tego nieliniowości, błędy PLL, itp - co w wyniku da dwie różne częstotliwości. Najczęściej różnica wynikowa jest na tyle mała, że nadajnik i odbiornik pracują na tym samym kanale. Tyle tylko, że sprawność układu jest znacznie mniejsza. Sprawność = zasięg.

Przykład w kamerce, którą mam "na tapecie" jest kwarc o częstotliwości 14.31818 MHz, z którego roi się wynikowe 2.45 GHz, zatem powielenie wynosi ponad 170 razy. To i odchylenia będą odpowiednie.

Piszesz, że inne kanały różnią się o 2 MHz. Podzielone przez 170 - to da 11,7 kHz różnicy dla wyjściowego kwarca - czyli 0.08% jego częstotliwości podstawowej.

Opublikowano

Temat 2470 i 2468 -roznicy w czestotliwosciach juz przerabialem.Generalnie przy takiej odchylce jest kiepska fonia, a i zasieg zapewne spada.W koncu to az 2 MHz.

Ale problem 2450-jesli sa zgodne kanaly-podkreslam kanaly i czestotliwosc to tx Comtech

bo to jest taki , nie Lawmate, powinien dzialac razem z Airwave.

Ja stawiam na to , ze przelacznik kanalu 3 w tx jest odwrotnie oznaczony.

Powinien dzialac,tylko przestawiajac zworki w/g rysunku zapewne popelniony jest blad.

W tx ustaw kanal 6 - jesli mam racje , powinien rx dzialac na kan 3-czyli 2450 MHZ.

Rozbieznosci rozbieznoscia,ale bez przesady,moga byc odchylki,ale nie takie,ze jest okreslony kanal calkowicie out.

Killerus,sprawdz te opcje.

Opublikowano

RX-kanal 3 - 2450

TX -kanal 6 -2390 -jesli jest pomylka w rozpisce,powinno dzialac.

Czasem tak jest,ze mozna odebrac na rx na calkiem innych kanalach (chyba charmoniczna)

ale wystarczy oddalic sie z RX (bez anteny) kilka metrow i sygnal zanika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.