Killerus Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Mam pewien dylemat. Do latania FPV używam nadajnika z RangeVideo 500mW (LawMate) i odbiornika Diersity AW 635 (AirWave) Poniżej screeny do rozpiski kanałów i częśtotliwości jakie są przypisane do danego kanału. I tak nadajnik LawMate (z RangeVideo): Potrafi pracować na 8 kanałach, ustawienie kanału, poprzez odpowiednie ustawienie przełączników 1 lub 0 w trzech kolumnach. Odbiornik AirWave 633 Diversity: I schemat podłączenia, gdzie jest pokazane wyjście pinów do ustawiania danego kanału (jest ich tylko 4 Co sprytniejsi zauważyli, że nadajnik i odbiornik mają nieco różniące się częstotliwości dla poszczególnych kanałów. Jedyną wspólną częstotliwością, jest 2450MHz dla TX kanał III i dla RX również kanał III, pozostałe kanały różnią się od 2MHz w zwyż. Nie ma co kombinować ustawiam na obydwu urządzeniach kanał III i powinno wszystko grać. A tu echo, nie ma obrazu, wogóle nic nie ma. No cóż, biore inny nadajnik , tym razem AiWave 633, ustawiam na nim wdg. opisu kanał III, który powinien również pracować na 2450MHz i...... obraz jest, działa, czyl;i urządzenia TX i RX mają tę samą częstotliwość. W takim razie dlaczego nie odbiera sygnału z TX z RangeVideo ???? Podłączam go spowrotem i zaczynam zmieniać kanał w nadajniku. I tu paradoks - ustawiłem TX kanał II przełącznik w poz. 1-0-1, czyli cz. 2430 MHz obraz pojawia się na ekranie, czyli urządzenia działają. Co tu jest nie tak ?? TX 2430 ==> 2450 RX ?????? Przecież powinno być TX 2450 == 2450 RX MHz ? Jedyne logiczne wyjaśnienie, musi gdzieś w opisie być błąd. Stąd moje pytanie, czy ktoś sprawdzał częstotliwości dla każdego kanału ??? dodam jeszcze, że wcześniej latałem na kanale IV , czyli TX 2470, a RX 2468MHz i obraz był przesyłany !!! Moim zdaniem w instrukcjach jest zamieniony kanał 2 z 3, tylko teraz w którym urządzeniu ??? Wolałbym latać na kanale o cz. 2450 MHz, niż na innym gdzie jest różnica częstotliwośc 2MHz !!! Mam nadzieje, że opisałem swój problem zrozumiale i nie jest za bardzo zawiły ;-)
Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Najkrócej: nie przejmuj się tym co pisze instrukcja o częstotliwościach, tylko dobierz na "optykę" - takie na jakich najlepiej widać. Częstotliwość nadawania (i odbioru) jest syntetyzowana (produkowana) na podstawie częstotliwości kwarcu znajdującego się w okładzie rezonansowym i później stabilizowana w pętli PLL. Tak jak nie ma dwóch identycznych ludzi - to i nie ma dwóch identycznych kwarców. Im wyższa częstotliwość - tym różnice będą wychodziły większe. Dla pasm typu 35 MHz - najczęściej kwarc pracuje w swojej częstotliwości podstawowej i nic nie trzeba robić. Więc jeśli 2 kwarce różnią się od siebie o kilkaset herców - to i tak nadajnik i odbiornik działają dobrze. Pasmo 2.4 GHz ma częstotliwość 70 razy większą, więc trzeba zrobić powielanie częstotliwości z kwarca. Z każdym powieleniem 2x zwiększa się "odległość" kwarców od siebie. Do tego nieliniowości, błędy PLL, itp - co w wyniku da dwie różne częstotliwości. Najczęściej różnica wynikowa jest na tyle mała, że nadajnik i odbiornik pracują na tym samym kanale. Tyle tylko, że sprawność układu jest znacznie mniejsza. Sprawność = zasięg. Przykład w kamerce, którą mam "na tapecie" jest kwarc o częstotliwości 14.31818 MHz, z którego roi się wynikowe 2.45 GHz, zatem powielenie wynosi ponad 170 razy. To i odchylenia będą odpowiednie. Piszesz, że inne kanały różnią się o 2 MHz. Podzielone przez 170 - to da 11,7 kHz różnicy dla wyjściowego kwarca - czyli 0.08% jego częstotliwości podstawowej.
Killerus Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Opublikowano 16 Marca 2008 A widzisz i znowu się czegoś nauczyłem ;-)
Peter Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Temat 2470 i 2468 -roznicy w czestotliwosciach juz przerabialem.Generalnie przy takiej odchylce jest kiepska fonia, a i zasieg zapewne spada.W koncu to az 2 MHz. Ale problem 2450-jesli sa zgodne kanaly-podkreslam kanaly i czestotliwosc to tx Comtech bo to jest taki , nie Lawmate, powinien dzialac razem z Airwave. Ja stawiam na to , ze przelacznik kanalu 3 w tx jest odwrotnie oznaczony. Powinien dzialac,tylko przestawiajac zworki w/g rysunku zapewne popelniony jest blad. W tx ustaw kanal 6 - jesli mam racje , powinien rx dzialac na kan 3-czyli 2450 MHZ. Rozbieznosci rozbieznoscia,ale bez przesady,moga byc odchylki,ale nie takie,ze jest okreslony kanal calkowicie out. Killerus,sprawdz te opcje.
Killerus Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Opublikowano 16 Marca 2008 Kanał 6 czyli rozumiem 2390MHz TX i RX Kanał 3 czyli 2450MHz ???
Peter Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 RX-kanal 3 - 2450 TX -kanal 6 -2390 -jesli jest pomylka w rozpisce,powinno dzialac. Czasem tak jest,ze mozna odebrac na rx na calkiem innych kanalach (chyba charmoniczna) ale wystarczy oddalic sie z RX (bez anteny) kilka metrow i sygnal zanika.
Killerus Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Opublikowano 16 Marca 2008 Przed chwilą sprawdzałem, niestety na kanale 6 odbiornik nic nie odbiera ;-( Poczekam na odbiorniczek z 13cm i wtedy zobaczymy !!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.