zyromskij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Witam, dziś podczas ustawiania modelu zapalił się regulator jeti 12 advance-konkretnie jeden z tranzystorów. Trymowałem w warsztacie serwa, ustawiałem expo itd., aż tu nagle drgnęła prawa lotka, mrugnęła dioda odbiornika i poczułem smród palonej elektroniki,szybko odłączyłem pakiet i chwilę odczekałem-znów podłączyłem pakiet, serwa działały temp. regla w normie....i po chwili znów to samo. Odczekałem podłączyłem, wszystko w normie, delikatnie włączam gaz silnik nie może się zdecydować, w którą stronę ruszyć...i bum ogień z tranzystora mocy. Silnik axi 2204/28, odbiornik 7 kanałowy frsky. Czy komuś się coś takiego zdarzyło? Czy ktoś ma jakieś pomysły co mogło dokładnie się stać? Pozdrawiam Julian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Pewnie jakies zwarcie gdzies sie zrobiło. I raczej nie przy silniku tylko na kablach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyromskij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Też podobnie myślałem, ale z drugiej strony to nie jest najtańszy chiński regulator i takie "cuda" nie powinny mieć tu miejsca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Małe regle nie maja zaawansowanej elektroniki. Stabilizatora nie ma radoatora i łatwo go skopcic zwarciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyromskij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Ale spalił się tranzystor mocy, a nie stabilizator. Zresztą regulator wcześniej działał i do zdarzenia doszło nagle-nie dotykał niczego co przewodzi prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 IRF-y do reglerków można kupić w TME, 7455 z tego co pamiętam. Dawno nie grzebałem w elektronice rc ale wiem że jak były mi potrzebne to w TME były dostępne - oczywiście w wersji SMD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyromskij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 IRF-y do reglerków można kupić w TME, 7455 z tego co pamiętam. Dawno nie grzebałem w elektronice rc ale wiem że jak były mi potrzebne to w TME były dostępne - oczywiście w wersji SMD. Dzisiaj wymieniłem tranzystor-znów to samo... Reklamacji pewnie nie wezmą pod uwagę ze względu na zdjętą koszulkę termokurczliwą i blaszkę metalową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi