Artanis Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Potrzebuję pomocy w doborze silników do quadrocoptera. Próbowałem coś czytać o tym, trafiłem nawet na śliczny kalkulator mocy/ciągu/właściwości silników, ale nie mam zielonego pojęcia jak go użyć. Na razie mam koncepcję, żeby wziąć podstawową ramę http://www.radiomodels.com.pl/pl/quadrocopter/2763-f450-elegant-multi-rotor-air-frame-flame-wheel-dji-hobby-.html władować tam akumulatorki, silniki, kamerę, wyrzutnię rakiet..... Trochę się rozmarzyłem Niemniej nie sądzę, żeby całość miała przekroczyć 1-1.5kg Jak do tego powinienem dobrać silniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zastosuj się do najprostszej zasady:wymagany ciąg = ( waga modelu x 2 ) / ilość silników w przykładzie: waga modelu = 2100 gram ilość silników = 6 daje to 700 gram ciągu. Silniki dobierz tak, aby wartość z obliczeń dla wymaganego ciągu, nie przekraczała 70% ciągu silnika z odpowiednim śmigłem. Im mniejsza wartość procentowa, tym lepsze właściwości w locie i dłuższy lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi