GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Witam wszystkich w tym ostatnim dniu Roku 2006 . Zwracam się do was z takim problemem, mianowicie niie wiem czym zaimpregnować sklejke 5mm, aby podczas wiercenia otworów nie było pod spodem żadnych odprysków i wyszczerbień? Czxy napaje się do tego nitrocelon? Czy muszę zastosować coś innego?
motyl Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 dociśnij ją mocna czymś do kawałka twardego drewna i wierć
rabbitlkr Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 ewentualnie możesz przewiercić ja z dwóch stron, z jednej do momentu gdy wiertło pokazuje sie juz z drugiej strony i wtedy odwróc i przewierć. Oczywiście sposób Motyla jest duzo skuteczniejszy i wygodniejszy ale tym tez mozna z powodzeniem wiercić
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2006 Witam, żeby nie było nie porozumień jest to zwykla sklejka z jakiegoś starego mebla a nie modelarska, no i odpryski i odłamania mam po oby dwóch stronach tak że podkładanie twardej dechy pod spód rozwiązuje problem tylko połowicznie i niewiem co z tym zrobić :shock: . A potrzebne mi to na górną część Vacku muszę wywiercić kilkanaście otworów a chciałbym aby to jakoś wyglądało.
motyl Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 jak ci rozwiązuje połowicznie to zrób tak zęby w całości ebyło ładnie:) Masz na to dwa sposoby:) pierwszy wiercisz jak opisywałem wyzej i strona dolna będzie na górze VACUM. albo sciskasz sklejke między w dechy i wiercisz
rabbitlkr Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 teoretycznie mozna by skręcić tą sklejke w twardym drewnie z obywu stron tylko wtdy dochodzi problem prawidłowego połozenia otworów ale mysle, że jest to do przeskocznenia;) edit: znów pisałem razem z Motylem...
olo Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 W czym będziesz podgrzewał ten materiał ?
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2006 Będą to okladki do bindowania.Będe je podgrzewał w piekarniku.Rozciągnięte będą na ramce.A jeśli nie da rady w ten sposób to pozostaje opalarka.
MarekJ Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Weź dremelka i odpowiedni kamień stożkowy. Otwory przeszlifujesz a nie przewiercisz wiertłem. Wyjdzie idealnie nawet w kiepskiej sklejce. Tą samą metodą można robić piękne otwory w balsie.
olo Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Będą to okladki do bindowania.Będe je podgrzewał w piekarniku.Rozciągnięte będą na ramce.A jeśli nie da rady w ten sposób to pozostaje opalarka. Piekarnik przetestowałem może być opalarka przy dużej kabinie się nie sprawdzi najwyżej jeżeli w jakimś miejscu materiał ni dojdzie do kopyta to tam można podgrzać przy załączonym ssaniu . Nie zapomnij wyjąć z odkurzacza worek lepiej ciągnie. Ja ostatnio robiłem dwie próby obie porażka 1.Pełen worek w odkurzaczu 2.Jak się udało to okazało się że moja ramka z folią na moją kabinę jest za mała{ a jest na szerokość prawie całego piekarnika} i kabina wyszła za cienka muszę dać większą ramkę lub grubszy materiał na kabinę
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2006 Ramke robie do formatu A4 Olo.Więć nie powinno być problemu z grubością kabinki.Zaletą tych foli jest szeroki wybor kolorow.A jaką temp ustawiłeś na piekarniku?
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2006 Olo a jaki stosujesz material na owiewki?Jeśli grubszy to znaczy jaki materiał?
olo Opublikowano 31 Grudnia 2006 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Grubość ok 1mm dostałem od kumpla i nic więcej na temat pochodzenia,nazwy nie wiem Piekarnik mam bez termometru i wszystko na oko obserwacja przez okienko jak zaczyna się wybrzuszać do dołu to wtedy za chwilę wyjmowałem ramka zawieszona na samej górze piekarnika. Ponieważ materiał mi się kończy { 2-3 próby} postanowiłem że zrobię takie pudełko w środku rozciągnięta spirala z drutu oporowego ramka będzie większa i tu będę mógł już włożyć sondę termometru z multimetra wcześniej zrobię próby w piekarniku żeby dokładniej poznać temp. jak znajdę adres to podam gdzie to widziałem ps jak dam radę to jutro zmierzę materiał dokładnie suwmiarką
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.