Skocz do zawartości

Sklejka 5mm

GRZECHU I JURAS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w tym ostatnim dniu Roku 2006 :D .

Zwracam się do was z takim problemem, mianowicie niie wiem czym zaimpregnować sklejke 5mm, aby podczas wiercenia otworów nie było pod spodem żadnych odprysków i wyszczerbień?

Czxy napaje się do tego nitrocelon?

Czy muszę zastosować coś innego?

Opublikowano

ewentualnie możesz przewiercić ja z dwóch stron, z jednej do momentu gdy wiertło pokazuje sie juz z drugiej strony i wtedy odwróc i przewierć.

Oczywiście sposób Motyla jest duzo skuteczniejszy i wygodniejszy ale tym tez mozna z powodzeniem wiercić;)

Opublikowano

Witam, żeby nie było nie porozumień jest to zwykla sklejka z jakiegoś starego mebla a nie modelarska, no i odpryski i odłamania mam po oby dwóch stronach tak że podkładanie twardej dechy pod spód rozwiązuje problem tylko połowicznie i niewiem co z tym zrobić :shock: .

A potrzebne mi to na górną część Vacku muszę wywiercić kilkanaście otworów a chciałbym aby to jakoś wyglądało.

Opublikowano

jak ci rozwiązuje połowicznie to zrób tak zęby w całości ebyło ładnie:)

Masz na to dwa sposoby:) pierwszy wiercisz jak opisywałem wyzej i strona dolna będzie na górze VACUM.

albo sciskasz sklejke między w dechy i wiercisz :D

Opublikowano

teoretycznie mozna by skręcić tą sklejke w twardym drewnie z obywu stron tylko wtdy dochodzi problem prawidłowego połozenia otworów ale mysle, że jest to do przeskocznenia;)

edit: znów pisałem razem z Motylem...

Opublikowano

Weź dremelka i odpowiedni kamień stożkowy. Otwory przeszlifujesz a nie przewiercisz wiertłem. Wyjdzie idealnie nawet w kiepskiej sklejce. Tą samą metodą można robić piękne otwory w balsie.

Opublikowano
Będą to okladki do bindowania.Będe je podgrzewał w piekarniku.Rozciągnięte będą na ramce.A jeśli nie da rady w ten sposób to pozostaje opalarka.

Piekarnik przetestowałem może być opalarka przy dużej kabinie się nie sprawdzi najwyżej jeżeli w jakimś miejscu materiał ni dojdzie do kopyta to tam można podgrzać przy załączonym ssaniu . Nie zapomnij wyjąć z odkurzacza worek lepiej ciągnie.

Ja ostatnio robiłem dwie próby obie porażka

1.Pełen worek w odkurzaczu

2.Jak się udało to okazało się że moja ramka z folią na moją kabinę jest za mała{ a jest na szerokość prawie całego piekarnika} i kabina wyszła za cienka muszę dać większą ramkę lub grubszy materiał na kabinę

Opublikowano

Grubość ok 1mm dostałem od kumpla i nic więcej na temat pochodzenia,nazwy nie wiem

Piekarnik mam bez termometru i wszystko na oko obserwacja przez okienko jak zaczyna się wybrzuszać do dołu to wtedy za chwilę wyjmowałem ramka zawieszona na samej górze piekarnika.

Ponieważ materiał mi się kończy { 2-3 próby} postanowiłem że zrobię takie pudełko w środku rozciągnięta spirala z drutu oporowego ramka będzie większa i tu będę mógł już włożyć sondę termometru z multimetra wcześniej zrobię próby w piekarniku żeby dokładniej poznać temp.

jak znajdę adres to podam gdzie to widziałem

ps

jak dam radę to jutro zmierzę materiał dokładnie suwmiarką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.