tomek.ekk Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Witajcie mam pytanie co do prawidłowego ustawienia aparatury. Otóż aparatura MX-12 (mode2), regulator z BEC podpięte pod kanał 1 i serwo na kanale 3. Po podłączeniu wszystkiego silnik ciągle "piszczy" i nie działa. Znalazłem w opcjach aparatury ustawienie dotyczace podłaczenia silnika na kanale 1 - czyli mnie to by dotyczyło - tyle, że jest tam kilka opcji do wyboru i nie wiem za bardzo co wybrać, a boję się eksperymentować :-) Jakby ktoś podpowiedział byłbym wdzięczny :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja zrobiłem tak: Opcja motor at c1 idle re. Nie wiem jakie serwo na 3, u mnie tam jest ster wysokości. Silnik, a raczej bec tylko na 1. Potem ciąg na max, podłączyłem lipola do beca, jak zadziałał silnik (bez śmigła:)) to ciąg w dół - zapiszczało i regulator zaprogramowany. Powodzenia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 OK, sprubuję z tym idle re :-) A jest tam chyba też opcja cut off (gaszenie spaliny) - jak to ustawić dla elektryka? -100 +100 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja mam -150 +100 Nie zauważyłem różnicy przy innych ustawieniach - za to przełącznik działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 OK, silniczek działa - jeszcze tylko jedna sprawa ;-) Silnik powinien płynnie ruszać od baaaardzo wolnych obrotów od najmniejszego ruchu drążkiem gazu czy, że tak powiem załapać dopiero od pewnego momentu z "szarpnięciem"? Bo u mnie własnie coś takiego występuje. Lekko dodaję gazu i dopiero przy trochę wyższym poziomie drążka silnik łapie z lekkim szarpnięciem i od razu ma dość wysokie obroty początkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Mam tak samo - nie wiem czy to dobrze czy nie, w lataniu nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Spróbuj ustawić miękki start z poziomu regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Kłopot z regulatorami z zestawów ARF jest taki że cholerstwa nie mają żadnych oznaczeń i nie wiem jak je programować Programowanie jest np. takie: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/376627436x63807x15.pdf Może jest jakiś standard o którym nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek.ekk Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 OK, przeprogramuję regulator i dam znać czy pomogło :-) Dzięki za zainteresowanie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Sprawdź jak startuje silnik przy skrajnym, tylnym ustawieniu trymera gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi