kazmod Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam, mam odbiornik 8 k analowy Fortress 2000 kupiony za grosze na Ebay. Jest to wysokiej klasy odbiornik, coz z tego, nawet nie moge sprawdzic, jest dobry czy tez nie. Potrzeba mi troche informacji na jego temat, np. jaka jest jego pierwsza czestotliwosc przemiany, czy moze pracowac z nadajnikami , ktore nie wysylaja kodu indenfikujacego nadajnik? Inne informacje, ktore pomoglyby mi ustalic stan tego odbiornika. Dostalem go bez kwarcu. Dzieki za zainteresowanie, Kazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 w tym sklepie Sklep maja kwarce do niego znlazłem stronkę z podrecznikami do odbiorników fortress strona tyle ze niewiem dokładnie który typ odbiornika posiadasz, ale z podrecznika wyglada ze pracuje z wiekszością nadajnikó. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmod Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Dzieki za linki. Mysle, ze w koncu kupie ten kwarc. Wolalbym wiedziec jednak, jaki dowolnie inny, a dobry krysztal musze tam umiescic, aby ten odbiornik wspolpracowal z moim nadajnikiem. Chodzi o to, jaka jest konkrektnie pierwsza czestotliwosc przemiany w tym odbiorniku, prawie pewne, ze 10.7 Mhz od f kanalu, ale pewnosci brak. Dzieki, Kazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Myślę że wartość pierwszej pośredniej będzie 10.695 MHz, tak jest w większości sprzętu produkowanego na świecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmod Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Tak, bylbym tego tez zupelnie pewny. Moja pewnosc zachwiana zostala jednak od czasu, kiedy w nadajnku JR typu XF421 znalazlem, ze w gniezdzie ladowania akumulatora, ta szanowna firma zmienila zaciski miejscami. Ladujac akumulator, prawie go zdepolaryzowalem. Na szczescie dla niego, zorientowalem sie w pore. Zeby zarobic kilka dolarow wiecej, nie wykluczam wiec, ze FMA companie, mogla zrobic podobna "sztuczke". Dla nich standaryzacja jest wrogiem. Pozdrawiam, Kazik dlatego moje pytanie, czy ktos wie napewno jaka jest czestotliwosc pierwszej przemiany i na ktorej harmonicznej pracuje kwarc, pozostaje aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Co do polaryzacji zasilania w JR to Graupner też robi gniazda ładowania z minusem na bolcu a plusem na obudowie.Widać tu powiązanie firm, Graupnera z JR.W sprawie częstotliwości pośredniej 10.7MHz to taka była stosowana w sprzęcie radiofonicznym i radiokomunikacyjnym "Bloku Wschodniego" .Teraz powszechnie stosuje się 10.695 MHz, także i w RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.