matmax Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Latam od bardzo niedawna i nasuwa mi się pytanie, częściowo powiązane z tematem: czy do latania w termice jest korzystne minimalne opuszczenie lotek razem z klapami dla uzyskania bardziej wklęsłego profilu skrzydła ? O dodawaniu klap już na forum czytałem ale o lotkach w tym kontekście nie było mowy Model: Multiplex Cularis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Rozumiem. Czyli taka koncepcja ma sens. Przetestuję przy najbliższej okazji i dam znać jak to działa w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Opuszcza sie ok 0.5mm mniej niz klapy. Ale zależy to tez od profilu skrzydła i podatności na wpadanie w korki Ale w cularisie z tego co pamietam to mozesz dodać i sprawdzic czy Ci to odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 W Cularisie - nie ma sensu.... Zwiększysz tylko opór skrzydła, który bez tego jest już duży ! Jasne, spróbować można. Tylko, żeby te próby były chociaż trochę zbliżone do obiektywnych należy je zrobić w warunkach atermicznych i przy bezwietrznej pogodzie. Czyli latem około 5 rano.... Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Witam Panie Jerzy Miło Pana spotkać w cyber-świecie. Klapy dałem 8% w dół a lotki 5%. Dzień był wietrzny - ok 2m/s. Efekt był taki że model lekko zwalniał ale lot był płaski i równy. Termika była bardzo słaba więc temat jest dla mnie rozwojowy. P.S. Panie Jerzy, od tygodnia lądując trafiam już w lotnisko. Latam dwa razy dziennie po godzinie i wpadam w samozachwyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Daj spokój z tym "panem". ------------------------------ To jesteś na dobrej drodze ! Jeszcze z 2000 lądowań i będziesz trafiał w środek 1m tarczy... Cularisem można spokojnie latać F3E ! Szkoda, że nie było Cię w poprzednią sobotę ! Była czołówka Polski w konkursie lądowań. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Zostało mi zatem 1998 lądowań. Zaczynam odliczać " Szkoda, że nie było Cię w poprzednią sobotę ! Była czołówka Polski w konkursie lądowań. " Czy takie wydarzenia są gdzieś zapowiadane ? Rzeczywiście bardzo żałuję że mnie to minęło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi