matmax Opublikowano 25 Października 2014 Opublikowano 25 Października 2014 Latam od bardzo niedawna i nasuwa mi się pytanie, częściowo powiązane z tematem: czy do latania w termice jest korzystne minimalne opuszczenie lotek razem z klapami dla uzyskania bardziej wklęsłego profilu skrzydła ? O dodawaniu klap już na forum czytałem ale o lotkach w tym kontekście nie było mowy Model: Multiplex Cularis.
matmax Opublikowano 25 Października 2014 Opublikowano 25 Października 2014 Rozumiem. Czyli taka koncepcja ma sens. Przetestuję przy najbliższej okazji i dam znać jak to działa w praktyce.
cZyNo Opublikowano 26 Października 2014 Opublikowano 26 Października 2014 Opuszcza sie ok 0.5mm mniej niz klapy. Ale zależy to tez od profilu skrzydła i podatności na wpadanie w korki Ale w cularisie z tego co pamietam to mozesz dodać i sprawdzic czy Ci to odpowiada
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Października 2014 Opublikowano 26 Października 2014 W Cularisie - nie ma sensu.... Zwiększysz tylko opór skrzydła, który bez tego jest już duży ! Jasne, spróbować można. Tylko, żeby te próby były chociaż trochę zbliżone do obiektywnych należy je zrobić w warunkach atermicznych i przy bezwietrznej pogodzie. Czyli latem około 5 rano.... Pozdrawiam - Jurek
matmax Opublikowano 27 Października 2014 Opublikowano 27 Października 2014 Witam Panie Jerzy Miło Pana spotkać w cyber-świecie. Klapy dałem 8% w dół a lotki 5%. Dzień był wietrzny - ok 2m/s. Efekt był taki że model lekko zwalniał ale lot był płaski i równy. Termika była bardzo słaba więc temat jest dla mnie rozwojowy. P.S. Panie Jerzy, od tygodnia lądując trafiam już w lotnisko. Latam dwa razy dziennie po godzinie i wpadam w samozachwyt
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Października 2014 Opublikowano 27 Października 2014 Daj spokój z tym "panem". ------------------------------ To jesteś na dobrej drodze ! Jeszcze z 2000 lądowań i będziesz trafiał w środek 1m tarczy... Cularisem można spokojnie latać F3E ! Szkoda, że nie było Cię w poprzednią sobotę ! Była czołówka Polski w konkursie lądowań. Pozdrawiam - Jurek
matmax Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 Zostało mi zatem 1998 lądowań. Zaczynam odliczać " Szkoda, że nie było Cię w poprzednią sobotę ! Była czołówka Polski w konkursie lądowań. " Czy takie wydarzenia są gdzieś zapowiadane ? Rzeczywiście bardzo żałuję że mnie to minęło...
Rekomendowane odpowiedzi