Dragon_X Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Witam, Przyszło mi się zmierzyć ze sporym problemem, mianowicie kadłub mojego szybowca jest w tragicznym stanie. Jestem jego którymś z kolei właścicielem, który uczy się na nim latać rc. Po ostatnim upadku wykleił się nos zrobiony z klocka balsowego i lekko zostały uszkodzone skrzydła, postanowiłem wykonać szybki remont żeby jeszcze polatać póki pogoda pozwala, niestety po rozpoczęciu prac okazało się, ze kadłub był w kilku miejscach pęknięty. Dokonałem napraw ale wytrzymałość zapewne jest mniejsza. Jakub ma konstrukcję balsowo-sklejkową, długość 870mm, rozpiętość skrzydeł 1420mm. Wpadłem na pomysł zrobienia kadłuba laminatowego, przy czym nie chcę laminować tego starego a zrobić całkowicie nowy. Nie chcę laminować starego dla wzmocnienia ponieważ już jest dość ciężki a dodatkowa waga nie wpłynie na niego pozytywnie. Kadłub ma prostokątny przekrój. I tu zaczynają się pytania: 1 czy zaokrąglenie dla poprawy wyglądu i zdjęcia ciężaru wpłynie jakoś na możliwości lotne? 2 model zapewne przez uszkodzenia był dość nerwowy, czy przesunięcie skrzydeł do przodu i skrócenie nosa wpłynie uspokajająco lot?(tak mi polecił jeden Modelarz), jeśli tak to czy można jakoś wyliczyć o ile wszystko powinno zostać przesunięte? 3. Czytałem gdzieś o metodzie laminowania metodą traconego depronu, niestety opis był mało szczegółowy. Mam depron 6mm i pomyślałem żeby z niego zrobić kopyto kadłuba. Czy to dobry pomysł? Jeśli tak to jak potem pozbyć się depronu ze środka? 4. Jakiej najlepiej użyć żywicy w przypadku metody opisanej pkt wyżej? 5. Jakiej tkaniny szklanej aby kadłub był lekki a jednocześnie wytrzymały. 6, czy w Jakub powinny być wklejone wzmocnienia,np pół wręgi w newralgicznych miejscach? 7 czy nos kadłuba można wzmocnić dodatkową warstwą tkaninę i czy nie wpłynie to negatywnie na model (ciężar)? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dodam, że to będzie mój "pierwszy raz" z laminowaniem i pewnie rzucam się na głęboką wodę ale cóż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dokładny opis znajdziesz tu http://www.tbm.lasowice.net/warszt_1.html#warsztat3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dzięki, czegoś takiego szukałem. Czy w przypadku depronu to się też sprawdzi? Jeszcze kwestia pozostałych pytań. Bardzo proszę o pomoc. Jeszcze pytanie czy polistyren ekstrudowany XPS z castoramy będzie odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi