michcio88 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Chciałbym zrobić jakiś model dwupłata z depronu ( można go szybciej zbudować wzglad na studia ) . Skrzydła prawdopodobnie ze styro albo wykonane własnoręcznie. Ile taki dwupłat może ważyć ? Kadlub musi być dość kanciasty ze wzgledu na brak dobrej umiejetnoisci giecie depronu :D. Polecilibyście jakiś samolot ?? Przewiduje rozpietość 100 - 120 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Witam mam plany fokerka DVII 1:12 ładny troche zaokrągleń jest ale proste są jeśli jesteś zainteresowany to moge wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 patMate, fajny model, super lata, wazy bez sprzety pewnie ze 150g. I jest do niego dokladny opis. depron 3 i 6mm i troche sklejki baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 patMate a moglbym dostac jakis namiar na jego opis i plany ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 http://www.profili2.com/eng/plans.asp W "by name" wpisujesz patMate i wyskakują palny do ściągnięcia w dxf + instrukcja budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Calikiem ładnie wygląda ale chce zrobić jakiś model w stylu I - II WŚ i dwupłat. Najlepiej jakby to była polska konstrukcja i oczywiście dość kanciasta skrzydla chce zamówić gotowe ze styro [Edit] : fajny modelik ten Foker chyba zdecyduje sie jednak na dwupłata Filipa chciałem go zbudować jako pierwszy model spalinowy ale najpierw zrobię wersje elektro :] [Edit] : kilka pytań organizacyjnych: Czy płat styro wzmocniony listewka sosnowa przypuśćmy 3x6 bedzie wytrzymały ? Dolny płat chciałbym montować za pomocą dwóch bagnetów z czego jeden będzie przechodził przez cały płat bedac jednoczesnie jego wzmocnieniem. Czy to dobre rozwiązanie ? Czy lotki lepiej zrobić na górnym czy na dolnym płacie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Za duzo pytan zadajesz, a sa to pytania takie... troche... hmm jak tu powiedziec... podstawowe. zacznij moze od czegos z PELNA dokumentacja, tak dla wprawki, a potem zrobisz model mazen. tak bedzie po prostu prosciej, no i latac sie nauczysz, potem nie rozbijesz tego swojego wymazonego.. Zrob na poczatek PatMata, to tylko 3-5 dni roboty, popoludniami, bo tak za jednym ciagiem to 2 dni. Niewiele czasu stracisz, a nabierzesz doswiadczenia. materialy tez sa tanie, ze 30 zł Przemysl to. pozdrawiam baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Do nauki mam RWD zoabczmy co z tego będzie ( już prawie gotowy ) a co do tego mojego dwupłacika to też dużo czasu mi nie zejdzie bo chce zamówić gotowe płaty ze styro. Dołączam kolejne pytanie jak montować dolny płat na jaki klej ? czy lepiej zrobić na gumy. Dziekuje za wszelką pomoc :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 jak montować dolny płat na jaki klej Klej do drewna odradzam he he he Jak styropian i depron to na klej do styropiany "DRAGON" dostepny w sklepach budowlanych, technika klejenia byla opisywana wiec poszukaj na forach. pozdrawiam baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Oki a może być ostatecznie żywica 10 minutowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Nie bardzo, do deproniaka i tak musisz kupic klej do styro.. Wiec jaki sens jest uzywac zywicy/ Poza tym zywica daje twarda spoine, a tu potrzebna jest elastycznosc. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Do styro i depronu stosuje UHU POR dobrze sie nadaje :] elastyczne ? czemu skrzydła nie muszą sie mocno trzymać ? Coś nie mogę znaleźć postu o sposobie montowania tego dolnego płata :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 23 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Michciu, wroc do mojego poprzedniego postu, jeszcze raz przeczytaj i zastanow sie. Zaczynasz wlasnie zadwac pytania w stylu a czemu woda jest mokra... Gdybys zrobil JAKIKOLWIEK model, to na te pytania sam znalazlbys odpowiedz. I mam nadzieje ze to jest ostatnie twoje pytanie na tym poziomie, bo moja odpowiedz jest juz ostatnia. Nastepne pytanie oczekuje ze bedzie bardziej zaawansowane.. Do materialow elastycznych nalezy stosowac kleje dajace elastyczna spoine, aby pracowala (wyginala sie) razem z materialem. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 czemu woda jest mokra... a jest ? nie no śmieję sie nie nigdy nie robiłem nie czytałem o dolnopłatach ( w moim przypadku dolny płat ) wiec nie mam zielonego pojęcia jak sie mocuje ten płat dlatego pytam czemu połączenie musi być elastyczne Gdybys zrobil JAKIKOLWIEK model, zrobiłem i to właśnie z depronu tyle ze to RWD który jest górnopłatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 nie wiem czemu ale przy próbie otwarcia planów wyskakuje mi błąd, że plik jest niekompletny lub uszkodzony. Mógłby ktoś mi je zapisać i przesłać w formacie .dwg ew .CATdrawing lub cokolwiek parametrycznego. Info na pm. Z góry dzięki A swoją drogą to model wydaje się być bardzo przyjemny i wprost idealny do polatania przed domem. Mi znudził już się kształt decholota i patmate wydaje się być wspaniałą alternatywą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Ale tez planujesz zrobić z depronu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Zrob na poczatek PatMata, to tylko 3-5 dni roboty, popoludniami, bo tak za jednym ciagiem to 2 dni. Niewiele czasu stracisz, a nabierzesz doswiadczenia. materialy tez sa tanie, ze 30 zł Święte słowa Polecam. Model bardzo prosty do wykonania i wdzięczny w locie, a do tego dokładny opis - to duża zaleta. Poniżej jego depronowa wersja. Więcej o nim tu Model na tyle interesujący, że aktualnie tworzy się jego balsowa wersja. Opis znajdziesz tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 A tak lata. http://www.baxter.sylaba.pl/PatMateluty2008.wmv baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Poklejalem to co mam wyszlo w miare jak na pierwszy raz :] musze w niektórych miejscach jeszcze czymś podoklejać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.