spec Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Kończe budować swój pierwszy model - styropian + styrodur i zastanawiam się nad wykończeniem. Model to górnopłat o rozpiętości 120 cm. Chciałbym okleić go ale zastanawiam się co wybrać. Ma być w miarę lekko a przedewszystkim ładnie. Taśma pakowa odpada. Robiłem próby i efekt jest raczej średni. Za wąskie paski, dużo widocznych połączeń, kiepski kolor (przebija spód). Stoje przed dylematem: 1. Oklejać papierem na wikol i malować farbą a zdobienia z folii - czytałem motylastego więc teorię znam, boje się o zwychrowanie konstrukcji podczas schnięcia i ewentualnych nierówności. 2. Oklejanie folią - tylko którą? Musi mieć niską temperaturę obkurczania i jeszcze niższą klejenia aby nie zniszczyć styropianu. Czytając forum znalazłem opinie o Avery 700, Oracover i Solarfilm. Czytałem też o oklejaniu foliami reklamowymi na zimno ale nikt nie podaje jaka to ma być konkretna folia? Może ktoś podeśle link do dobrej folii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Skoro to pierwszy model to może jednak jeszcze raz rozpatrzysz możliwość oklejenia kolorową taśmą pakową - pierwsze modele krótko żyją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Folia Oracal. Kupisz w papierniczym, ok 10 zł za arkusz. Waga ok 170g/m2 Efekt lepszy niż taśma. Oklejasz na zimno, ale dobrze jest potem to przeprasować. Można też podczas oklejania delikatnie ją naciągnąć tu i tam za pomocą suszarki, lub żelazka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Zacząłem oklejać taśmą pakową ale ma ona dwa poważne minusy. Jest zbyt przeźroczysta i wszystkie zakładki są dość mocno widoczne a dwa ciężko wyrobić nią zaokrąglone elementy. A ta folia: http://sklep.lambda.pl/pl/p/Oracal-641-010-bialy/47 waga 115g/m2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi