Killerus Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 He, kupiłem odbiornik z 13cm.com.uk, ale w sklepie na stronie www.hamtvstore.com/shop Cena 65$ nie jest wygórowaną ceną w porównaniu to odbiorników w innych sklepach, a na pewno jest taniej niż w sklepie w UK. Teraz to już tylko pozostaje mi czekać na przesyłke, i zrobić testy ;-)
Peter Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 Gratuluje zakupu. Mam nadzieje ze antenke tez kupisz. Na takiej 6dB typu patch dziala super.
Killerus Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Kupiłem w RangeVideo, zobaczymy, jak teraz zmieni sie moje latanie ;-)
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 Przyszedł tuner z 13cm, a dokładnie ze sklepu www.hamtvstore.com/shop Przesyłka szła dośc długo, bo 14 dnii o dziwo przyszła z Angli, a faktura była wystawiona w $ :crazy: Wniosek z tego taki, że to jeden i ten sam sklep i właściciel, a o wiele tańszy :jupi: TEraz jak tylko będę miał chwile czasu, to będę testował.....
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Fotke wnetrza glowicy poprosze. Pokrywka latwo sie sciaga. Antene mam nadzieje ze tez kupiles ?
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 No antenke te panelową co Ci w innym wątku pokazywałem !
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 To bedzie dobrze. Fotka gowicy mnie meczy - srodek !
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 Peter, ty tam jeszcze dolutowywałeś jakiś kondensator, ale Twoja płytka różni się nieco od moeje ???
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Pojemnosc,to dolozylem jak walczylem z malym nasyceniem koloru. Plytka jest taka sama.Glowica tez. Jeszcze nie wyczailem do konca o co chodzi z programowaniem.U mnie jest uszkodzone,dziala ale nie w tych nastawach co powinno. Czy juz podlaczales ? Jak u Ciebie wyglada obraz po tunerze-czy stracil na kolorach ? A i uwaga eksploatacyjna.Jesli nie chcesz sobie rozprogramowac PIC-a (to ten scalak-na nim jest zrobione strojenie) za kazdym razem jak zmieniasz czestotliwosc-wylacz !!! Zrobisz programowanie na zywca,bedziesz mial tak jak ja-rozprogramowany PIC. Dzialac bedzie-ale zle. A i ostanie pytanie-stroi sie krok co 2 MHz czy co 1 MHz ?. Do zmiany kroku jest ta mala zworka w lewym dolnym rogu plytki. Edit. Jednak plytka nie jest ta sama :oops: . Umnie sa chyba dodatkowo pulapki foni i filtry drabinkowe do nich. Ale to raczej chyba nie ma znaczenia.Okaze sie w praniu.
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 Można stroić i co 1 MHz i co 2MHz, ja stroje co 1MHz, dziala, a kolory sa no troche bledsze
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 No wlasnie.Troche bledsze.A najciekawsze jest to ze nie z kazdego zrodla. Przy mniejszym sygnale (slabszym ) bedzie gubil kolor (chyba). Na poczatku tego nie mialem,a po kilku podrozach do Polski juz mu tak zostalo :? Obys nie musial robic przerobek takich jak moja (nasycenie koloru lub jego brak)
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 A ja widze Peter, że jednak moja płytka się nieco różni od twojej, przyjżyj się dokładniej. Opisz bliżej gdzie trzeba przylutować ten kondensator !!! Edit: Pułapki fonii?
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 Cały Peter, najpierw zachwalałeś ten tuner , a teraz zaczynasz mnie straszyć, że coś nie tak z odbiorem kolorów :evil: Ja myśle, że będzie dobrze i jakoś se poradze, teraz musze sobie tylko obudowe skombinować i czekać na pogode !!
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Cały Peter No ale pisalem,ze jak byl sprawny ! Przeciez napisalem-na poczatku , tego objawu (kolor slaby/zanika) nie mialem! A dopiero po podrozach mu zaszkodzilo,a raczej ja mu pomoglem :oops: przelaczaniem na ,,zywca'' Jesli bedzie dzialal tak jak moj (jak byl sprawny) to objaw byl taki,ze gdy stracisz zupelnie kolor,to wlasciwie jest to ostatni dzwonek by wracac-to bylo bardzo daleko od Tx.A z nasyceniem to jest tak. Z kamerki powiedzmy srednio,ale z aparatu jest dobrze. No i tu nie rozrgryzlem tematu,dlaczego? . Zachwalal,to nie tylko moja opinia. Edit. Z przerobkami wstrzymaj sie.Jesli jest sprawny :roll: patrz wyzej.
Killerus Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Opublikowano 25 Marca 2008 Spoko, musiałem Cie troche za język pociągnąć ;-) Czekam aż żona pójdzie spać i dopieram się do TV by go zacząć testować !!!
Peter Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Edit: Pułapki fonii? bo tam sa dwie fonie 6,5 i 5,5 MHz. U Ciebie jest to zrobione bez filtrow drabinkowych (chyba tak to sie nazywa ?) Prosciej,ma dzialac w dwoch systemach foni. U Ciebie nie ma tych elementow,ale to nie ma wplywu na obraz.
Killerus Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Opublikowano 26 Marca 2008 Peter tu masz specyfikacje techniczną samej głowicy http://comtech.myweb.hinet.net/pdf/fm2400rtim8.pdf Może w czymś pomoże ?
Peter Opublikowano 26 Marca 2008 Opublikowano 26 Marca 2008 No lepiej jak bys napisal-po testatach-zadowolniony czy nie ? O roznice w zasiegu i czulosc nie pytam,bo wiem ze lepsza.Ale jak nagranie (po radiu) ?
Killerus Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Opublikowano 27 Marca 2008 Sprawdzałem dzuiałanie, jest OK, na razie w domu, bo za oknem śniegiem sypie, może w weekend będzie więcej prób. Obraz jak to na TV LCD bywa ma wiele do życzenia, ale to wina samej kamerki KX-131 i TV LCD. Ogólnie jestem zadowolony, teraz tylko trzeba poczekać na sprzyjające warunki do latania, by przekonać się jak działa w praktyce. Fajny jest ten potencjometr, którym można regulować jasność obrazu ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.