Ryszard58 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Klejąc obecny tutaj model złapała mnie lekka nostalgia i powód do wspomnień .Właśnie od Airfixa rozpoczęła sie moja przygoda z plastikami .Była to druga polowa lat 70-tych .Jedyna wtedy słuszna linia naszej partii pod przewodnictwem E.Gierka zadecydowała o wpuszczeniu trochę zachodniej kultury ,"zalewając rynek ,a właściwie Składnice Harcerskie modelami z za "Żelaznej Kurtyny "Przeważały modele firmy Revell ,Matchbox i właśnie Airfix.Nie bylo to zbyt tanie ale jakieś nowe w naszym "bloku"A że wraz z modelami pokazały sie farbki .Co dopełniało chęć zakupu toteż ochoczo nabyłem owe modele .Choć Airfix raczej nie przedstawiał jakością i odwzorowaniem modeli w porównaniu z teraźniejszymi ,to jednak z wypiekami na .można coś takiego kleićNiektórzy mogą pomyśleć ,po co ja to wszystko piszę : Ano dla tego że w ostatnich latach Airfix aby utrzymać klasę i zbyt na rynku ,bardzo się postarał .jego modele naprawdę są na wysokim poziomie .Bardzo dobry plastik ,i delikatne linie wgłębne .Właśnie otwierając pudelku z tym modelem ,zostałem mile zaskoczony.Bardzo dobry plastik ,super linie podziału ,Części idealnie pasujące .Wracając do samego materiału,czyli plastiku ,jest on strukturalnie matowy . części sklejone bardzo fajnie się szlifuje .Powierzchnia plastiku wygląda jakby była pomalowana podkładem ( Pisze o tym bo po pryśnięciu Gunze podkładem ,nie widziałem różnicy tam gdzie jeszcze nie zdążyłem pomalować wyżej wymienionym .Reasumując model fajny ,warty polecenia .No dosyć tego bajania czas na model.Model w malowaniu dywizjonu nr.64 Singapur 1960dodatkowo wzbogacony o blaszki z zestawu BIG EDfarby użyte do malowania Gunzecreated by picasa2html.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Co do poprawy jakości to się zgodzę, po ostatnich zmianach właściciela, Airfix postawił na jakość. Z ciekawości kupiłem kilka modeli P-51 i Mig-15 (1:72) i jakość jest bardzo dobra. Inny plastik, linie podziału blach, całość bardzo dobrze wtryśnięta. Widać, że formy i projekt są nowe. Niestety na rynku jest nadal wiele starych modeli a z nimi to wiemy jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard58 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Owszem są stare modele ,ale myśle że to z myślą o młodych adeptach tego hobby . Gdyz sa one stosunkowo tanie , co wazne jest gdy zaczyna się przygode ze sklejaniem .Jak się cos spapra toprzynajmniem ma sie ta swiadomosc że nie wydalo sie zbyt wiele .Co innego gdyby model byl z lepszej pólki za powazną kwotę A wracając do jakosci to Airfix pokazal majstersztk w Typhonie w 1:24 (warto zobaczyć to w internecie ,jest powalający ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 BTW, model wyszedł świetnie. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard58 Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Mam tego spita ,myslę ze niebawem go też sklecę ale na razie na tapecie rodzina Phantomów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard58 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Taki zestaw już od daaaawna jest na rynku ,to stary poczciwy Matchbox http://www.ebay.com/itm/MATCHBOX-SPITFIRE-MK-22-24-MESSERSCHMITT-BF-109E-3-1-32ND-SCALE-/321599328468 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard58 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Czasami to robie ,ale tylko w naprawde ciekawych modelach ,w ktorych warto naprawde cos pokazać .Do takich wlasnie zaliczal się Jewelin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi