Diakon Opublikowano 2 Czerwca 2006 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Aparatury dalej nie mam, więc zanim nie zbiorę funduszy, chyba przeżucę się na rakiety... Zanim dalej cos tam napiszę, to mam właściwie pytanko - czy ktoś z Was kiedyś już zajmował się rakietami?
qba Opublikowano 2 Czerwca 2006 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Ta mam jedna rakiete Był to zestawik za 17,50 chyba saturn 2 lub cos takiego latała na silnika 5 i 10 Nm ma spadochron i jak jest silny wiatr leci daleko od moejsca startu Moj kumpel swoja rakiete zostawil na drzewie Ogólnie zabawa fajna ale droga :!: Jeden silnik 5 zł Chyba ze chcsz duze rakiety i silniki własnej produkcji
motyl Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 a gdzie można zakupić silniki do rakiety ??
Patryk Urban Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Witam Moj pierwszy post na tym forum Np tu : http://www.gamahobby.com/x_C_Dz__PD_5510064__PND_5510031.html :wink:
qba Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 W kazdym modelarskim prawie Np w www.majsterklepka.prv.pl jet kilka Jak nie masz gdzie kupic to Ci kupie i wysle p.s. witaj Patryk na forum podeslij mi avatara to Ci wstawie
motyl Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 nie sądziłem że te silniki są takie drogie liczyłem max 1zł za ten 2,5Ns
de_szaa Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Hej, akurat ostatnimi czasy powrocilem do produkcji silnikow, sporo zajmowalem sie pirotechnika w przeszlosci i jeszcze zostalo troche odczynnikow itp. Moze zalozymy osobny dzial tylko dla czlonkow klubu i bedziemy poruszac te tematy?? CSS13 masz racje, jest to problem ale piszac czy nie piszac to jak ktos nie jest rozwazny to sobie kuku moze zrobic.
Diakon Opublikowano 3 Czerwca 2006 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2006 Też jestem "za", aby stworzyć nowy dział o rakietach. A co do sliników - ja mam zamiar zrobić swój własny - z tego co już się dowiedziałem, nie jest to bardzo trudne i jakieś super-drogie, ale jednak trochę się trezba temu poswięcić. Na początek trochę pomocne mogą byś informacje z tejże stronki: http://www.republika.pl/dawidpiroman/ . Bo generalnie to mam mały problem, jak tu zrobić paliwo - niby karmelka, ale mama raczej nie da garnyszka do jego zrobienia, a nie chce mi sie kupować specjalnie nowego :? . Interesuje mnie zatem mieszanka saletra + cukier + spiritus/denaturat (o tym tutaj: http://www.republika.pl/dawidpiroman/proch/proch.htm#saletra ). No ale spiritusu nie chcę marnować (będzie krzyk ), a denaturat... sam nie wiem. Dlatego sobie myslę, czemu by nie dać... octu. No i mam do Was pytanie - czy nada się ten ocet? Aha - tak na uwadze - w tej mieszance o której wspomniałem, nie ma właśnie mowy o podgrzewaniu - czy więc to wystarczy tylko dobrze wymieszać (rozpuścić), czy autor tego artykułu po prostu o podgrzewaniu nie wspomniał??? PS. Witam Cię, Patryku (czy my się nie znamy przypadkiem? :roll: ). Aha - jeszcze coś . Nie zauważyłem tego "rozdziału" na dole. Zatem on już jest . No ale nie mogę nic tam napisać... Da się to zmienić?
de_szaa Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Diakon, co do garnka to przeciez mozna umyc:) Karmelek sprawuje sie dosc dobrze, ja preferuje jednak proch czarny mocno ubity na mokro. Efekt jest bardzo dobry, dysze robie z zywicy 10min z gwozdziem wbitym w ladunek prochu. Nigdy mnie ten system nie zawiodl. Jest oczywiscie wiele innych metod.
Diakon Opublikowano 3 Czerwca 2006 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2006 No niby można umyć, ale ciekawe co będzie, kiedy garnyszek się przypali. Ale jak na razie to jeszcze muszę sprawdzić swą wiedze teoretyczną w prasktyce - a tu jednak trzeba trochę więcej ostrożności...
de_szaa Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Karmelek jest najbezpieczniejszy z tego wszystkiego, garnek zawsze odmoknie wiec nie ma sie czego obawiac:) Na sylwestra kiedys produkowalem rozne rakiety ktore eksplodowaly w gorze, proch czarny jako material pedny i proch fotoblyskowy na koncu. Teraz powracam do zabawy i proboje ciagle nowych mieszanin. Ostatnio pogonilem w gore silnik zrobiony z prochu czarnego zmieszanego z fotoblyskowym w stosunku 9:1. Efekt powalajacy. Snop iskier za silnikiem, i duza ilosc gazow wylotowych rozpedza rakiete konkretnie.
motyl Opublikowano 3 Czerwca 2006 Opublikowano 3 Czerwca 2006 kto może to zacznijcie temat tu http://szabatowski.com/forum/viewforum.php?f=42 z checią poczytam i poucze się jak zrobić co nieco
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.