Skocz do zawartości

Poszukuje planów motoszybowca pod posiadane wyposażenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez zimę chciałbym zbudować motoszybowiec o balsowej konstrukcji.

Szukałem jakiś planów ale do końca nie wiem jakiej rozpiętości szukać pod posiadane wyposażenie.

Zastanawiam się nad "Gupikiem"

Kiedyś budowałem go w wersji bez silnika.

Był to mój drugi model jednak do końca nie byłem z niego zadowolony.

Ogólnie wyszedł za  ciężki (ciężki ogon, ciężka folia pokryciowa)

W moim wykonaniu latał gorzej niż mój pierwszy szybowiec Smyk.

Czy warto raz jeszcze zbudować gupika tym razem z silnikiem i lotkami??

Chciałbym wykorzystać posiadane wyposażenie.

silnik KDA 2210s (1200kv około 200w)

regulator 20A

serwa 9g

Pakiety 1300mah, 2200mah (3s)

Czy posiadane wyposażenie da rade w jakimś większym np. 2 metrowym motoszybowcu?

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Mikrus - wygląda obiecująco (pod Twoje wyposażenie).

Quarterback ? Zephy ? Hai Evo ? Baby Hai ? Jerry - był wprawdzie pod Mabuchi 380 (czyli mocą słabszy) ale mam wątpliwości, czy Twój napęd sobie z tym poradzi. Musiałbyś to zrobić ekstremalnie lekko.

- Jurek

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

W tym co masz troszkę zbyt ciężki jest akumulator do takiego silniczka z powodzeniem wystarczył by pakiet 3S 1300mah . Tak jak napisał Jerzy to zestaw bardzo zbliżony do klasy "400" więc pasuje do modeli ok 1500mm  rozpiętości . Jeśli zrobisz gupika starannie i lekko z pewnością będzie latał  możesz też zrobić skrzydełko latające które kiedyś było w modelarzu jak dobrze pamiętam A. Kobyłeckiego . ok 1500mm rozpiętości  latało świetnie na speed 400 nie wymagało dużej ilości materiałów i tylko 2 serw mikro było lekkie i sprawiało sporo frajdy ;) opis na pfmrc i np. www.modelarstwo-rc.jaaz.pl

Opublikowano

Latające skrzydełka mnie raczej nie interesują.

Chciałbym aby miał jakiś ładny "szybowcowy" kształt.

Jerry 400 jest bardzo podobny do mojego pierwszego modelu którym uczyłem się latać "Smyka"

Quarterback  Zephyr - niestety nie znalazłem.

Mam pytanie odnośnie gupika z lotkami.

Ktoś budował tą wersję skrzydła??

Jak się sprawowała?

Michał - bardzo fajny szybowiec (zastanowię się nad nim)

Jest jeszcze Guppy mk2.

Z tego co pamiętam ktoś wycinał zestawy do niego w Polsce, ale później temat ucichł.

Miał ktoś tego gupika i mógłby porównać do pierwszej wersji ( czy warto plany kupić)?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.