awot Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Na zamówienie kolegi powstaje powiększona do 130% wersja STC. Żeby praca była łatwiejsza elementy zostały wycięte laserem i teraz trzeba je tylko poskładać. Zamiast sklejki na wzmocnienia wręg użyty został laminat.Zestaw części do złożenia (nie wszystkie są na zdjęciu). Podłużnica kadłuba z otworem zapewniającym dostęp do regulatora. A tu zmontowany fragment kadłuba z wklejonymi wręgami i wzmocnieniami. Kadłub już w zasadzie gotowy, doczekał się też ogona. Dolna przednia część kadłuba została zamknięta. Widoczne otwory maja zapewnić chłodzenie regulatora. A tu widać wklejone dźwigienki sterów. Są one wykonane z laminatu i wycięte laserem. Model gotowy, Było trochę problemów z silnikami, te którymi dysponowałem odmawiały współpracy i w końcu zdecydowałem się pożyczyć silnik od innego modelu. Pogoda dziś dopisała, prawie w ogóle nie wiało więc postanowiłem oblatać model. Nie zabrałem kamery i mam tylko zdjęcie z komórki. Model lata bardzo fajnie, startuje w zasadzie sam i lata dość wolno. Świetny do nauki. Lądowanie taż bardzo przyjemne i bezstresowe a do tego ładnie szybuje po włączeniu silnika. Model z pakietem 1600 mAh waży 830 gramów a obciążenie powierzchni wynosi około 30 gramów na dm2. Silnik daje ciąg 500 gramów i mógłby mieć trochę większą moc ale i tak sobie nieźle radził. Żeby nie było za dobrze wystąpiły drobne problemy. W drugim locie pojawiły się zakłócenia, silnik na chwilę zmniejszył obroty a później stery zaczęły trochę szaleć. Udało się cało wrócić na ziemie. Podobne sytuacje miały miejsce w dwóch kolejnych lotach. Zauważyłem, że po zdjęciu gazu problemy z szalejącymi serwami się kończyły więc podejrzewam, że winowajcom może być regulator napięcia, który zakłóca pracę odbiornika. Mój nadajnik działa na częstotliwości 35 MHz. Jak uporam się z zakłóceniami to latanie tym modelem powinno być już czystą przyjemnością. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Mam sentyment do tego modelu, nauczyłem się na nim latać Skończył z zatartymi szczotkami w silniku, jeszcze kiedyś do niego wrócę Gratulacje udanego oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 W sobotę pogoda poprawiła się na tyle, że udało się nareszcie zrobić oficjalny oblot modelu. Celowo usunąłem oryginalny dźwięk bo mi się koledzy rozgadali Zrobiłem kilka udanych lotów ale film tylko jeden bo nie naładowałem kamery Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Super lata, mój zachowuje się tak samo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi