credens Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Rzecz jasna kalibracja magnetometru i acc to pierwsze co zrobiłem po wgraniu multiwii (zmieniłem na 2.3 z misiowego). Nieważne jaki mróz jutro. Pięc par gaci i idę na pole;) GPS też działa bo znajduje satelity, ale pobawię się z nim chyba trochę później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam. Ogólnie popieram twórczość własną ale te ramiona to pręt czy rurka? Alu? edit: nie doczytałem alu rurka - nie połamie się to przy krecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Jak mocny kret to wszystko się połamie... Albo co najmniej się wygnie. Na razie miałem dwa krety, obydwa z mojej winy (końcówka pakietu i regle odcinały silnik) i nic poważnego się nie stało, quad dalej fruwa bez problemu. Znalazłem u siebie w mrówce aluprofile 10x10 i przy kolejnym poważniejszym krecie oraz uszkodzeniu ramion od razu wymieniam na profile. Byłem w parku u siebie na osiedlu. Kawałek większego trawnika i w górę. Wieczorem białe i zielone diody(wymieniłem z czerwonych) wzbudzały nie lada zainteresowanie. Dostałem nawet kilka intratnych propozycji współpracy przy filmowaniu z powietrza hehe:) Zabawa przednia nawet przy -8 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Dołóż LiPo monitor. Pakiet i model dłużej pożyje. Alarm ustaw na początku na 3,6V. Będziesz miał jakieś pół minuty na lądowanie, może więcej przed odcięciem. Ewentualnie ustaw na razie timer w aparaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 A czy kończący się pakiet w modelu może być przyczyną zmniejszenia zasięgu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 W żadnym razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 To dziwne bo na rozładowanej baterii gubiło mi nadajnik przy 10 metrach po ziemi a gdy założyłem nową wszystko wracało do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Podłączyłem dzisiaj GPS. Ustawiłem auxy na GPS HOLD oraz GPS HOME. Po przełączeniu na GPS HOLD quad bardzo mocno ucieka w prawo, a na GPS Home leci zupełnie nie wiadomo gdzie. Dodam, że ten pierwszy tryb włączam z trybem BARO. Co może być przyczyną takiego uciekania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wszystko już działa. Latanie przy maszcie radiowym to jednak nie najlepszy pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam. Przedstawiam wam moją maszynkę po drobnym faceliftingu. Zastosowałem się do sugestii o skróceniu ramion, a że w międzyczasie dorwałem aluprofile 10x10 zrobiłem wszystko za jednym zamachem, czyli: skrócenie rozstawu silników o 10 cm do 450 z 550 oraz wymiana rurek okrągłych na rurki kwadratowe. Efekt? Subiektywnie quad stał się stabilniejszy i zyskał odrobinę na wyglądzie moim zdaniem. Zamieniłem również diody z czerwonych na zielone - zielone bardziej widoczne w ciągu dnia. W drodze już mobius z UK Poniżej zamieszczam kilka zdjęć: Nie zwracać uwagi na podrapane ściany. Mieszkanie z tych wynajętych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 W jednym z postów podałeś czas lotu około 30min, możesz podać trochę więcej szczegółów, waga do lotu, styl latania, ile pobrał po 30 min locie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witaj. Waga do lotu to 1100 gram. Styl latania raczej łagodny, ponieważ na razie są to loty bardziej testowe. Sprawdzanie działania RTH, kompasu, sprawdzanie i korekcja PID'ów. Zazwyczaj wchodzi w pakiet 5200-5300, chociaż raz weszło ponad 5500 przy napięciu maksymalnym 12,6, ale wtedy wydoiłem go chyba do końca bo przy lądowaniu już widziałem jak przygasają diody(nie miałem jeszcze założonego alarmu baterii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Pierwsze video z powietrza. Niezbyt udane lądowanie, ale ze względu na -9 stopni, pod koniec zaczęły już palce cierpnąć. https://www.youtube.com/watch?v=gfUBB1oL4Bs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credens Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Dzisiaj pogoda dopisywała, więc postanowiłem nagrać coś testowego z perspektywy osoby trzeciej. https://www.youtube.com/watch?v=cJzOgORWvPk Wykonałem również test na czas lotu. Przy alarmie ustawionym 3,5V/cela fruwałem całe 31 minut. Styl latania raczej mieszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi