pilot Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Mam pytanie odnośnie używanych śmigieł. Jaki cel ma stosowanie śmigieł o skoku prawie równym średnicy ? Obecnie w modelu akrobata z napędem elektro mam APC E 16x8. Interesuje mnie czego powinienem się spodziewać po zmianie na np. 15x10, 14x12 czyli generalnie mniejsza średnica z większym skokiem i czy taka zmiana w ogóle będzie opłacalna. Pytam na razie teoretycznie bo pogoda do kitu i nie mam możliwości przetestowania w realu.
Adam D Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Zadajesz trudne pytania Pytasz o dobieranie śmigła do modelu. Zakładając że 16x8 obciąża silnik tak samo jak 15x10 (dostajesz tyle samo mocy, przy tych samych obrotach): 16x8 - mniejsza prędkość w poziomie, krótszy start, większy ciąg, brak wychamowywania w pionie do góry, większe chamowanie w pionie do dołu 15x10 - większa prędkość w poziomie, dłuższy start, ciąg statyczny mniejszy, ładnie wchodzi w piony ale w szczycie wytraca prędkość (nieprzyjemnie "mięknie na sterach" często tracąc kierunek lotu). brak chamowania do dołu. W F3A śmigła typu 16x14 biorą się głównie z dwóch powodów: - takie śmigło w czasie pomiaru hałasu przed lotem nie pozwala się rozkręcić silnikowi i model jest cichszy. Dochodzi oczywiście efekt mniejszej prędkości końcówki mniejszego śmigła. Hałas w F3A mierzy się tylko przed lotem - podwozie! kto lubi samoloty na szczudłach? Teraz jak popularniejsze stały się wysokie podwozia, takie śmigła zastępone są przez śmigła nawet 18x10 Ogólnie pamiętaj, że moc to iloczyn ciągu i prędkości, więc z mocy swojego silnika możesz dostać albo dużo ciągu albo dużo prędkości. Proporcja między tymi parametrami jest sterowana właśnie takimi zmianami o jakie pytasz. Zupełnie innym zagadnieniem jest dobieranie śmigła do silnika, zwłaszcza spalinowego. pozdrawiam AD
pilot Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 ...16x8 - mniejsza prędkość...15x10 - większa prędkość Dzięki, teraz już sprawa trochę się wyjaśniła. W F3A śmigła typu 16x14 biorą się głównie z dwóch powodów... Wszystkiego bym się spodziewał ale nie tego, że chodzi o hałas i wysokość podwozia :lol2: Sądziłem, że hałas to domena napędu spalinowego a tu proszę - mierzony jest hałas śmigła. ...takie śmigła zastępone są przez śmigła nawet 18x10 Czyli wniosek z tego, że chyba jednak lepiej pozostać przy śmigle większym o mniejszym skoku. Zupełnie innym zagadnieniem jest dobieranie śmigła do silnika, zwłaszcza spalinowego. To obecnie mnie nie interesuje. Odpowiedź pomocna więc ode mnie 1 punkt
Adam D Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Przypadek, o którym pisałem - ze śmigłami 16x14 i 18x10 dotyczy właśnie silnika spalinowego. Śmigła są znaczącym składnikiem hałasu. Silnik wycisza się tłumikiem i miękkim łożem silnika. Ze śmigłami jest trudniej - jedyna rozsądna droga to zmniejszyć średnicę i zwiększyć skok lub zastosować śmigło wielołopatkowe. pozdrawiam AD
Adam D Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała: Jak wspomniałem, czym innym jest dobór śmigła do silnika czym innym dobór do modelu. Ale warto też wiedzieć, że ze dwóch śmigieł odbierających od silnika tą samą moc, śmigło o większej średnicy ma większą sprawność. Prawda jest taka, że markowe śmigła mają i tak wysoką sprawność rzędu 80-85% więc odpuszczenie sobie 2-3% przy śmigle "kwadratowym" nie jest zbrodnią. Zabawne jest tylko to, że owe 2-3% idzie w... hałas, a mimo to w czasie pomiaru hałas jest mniejszy (bo mniejsze obroty). Dzieje się tak, bo owe śmigła odbierają tą samą ilość mocy tylko w jednym punkcie pracy (przy jednej prędkości) a na ziemi... itd. pozdrawiam AD
pilot Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 ...Śmigła są znaczącym składnikiem hałasu... Wiem, szczególnie to widać przy napędzie elektro. Czy przy takim napędzie również mierzony jest hałas ?
Adam D Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Też. I uwierz mi - wcale nie są rewelacyjnie ciche przy pomiarze. Średnice śmigieł typowych elektryków to od 19 do 22 cali. W ich przypadku hałasują końcówki śmigieł jako takie i końcówki śmigieł razem z betonem pasa. (hałas mierzony jest w trakcie jak model stoi na ziemi) AD
pilot Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 Też. I uwierz mi - wcale nie są rewelacyjnie ciche przy pomiarze. Mam wprawdzie "tylko" 16" ale tez potrafi trochę hałasu zrobić i to na trawiastym podłożu
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.