Guest Anonymous Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Jest trochę tańszy od Optica 6. Jeżeli mieliście do czynienia z tymi aparaturami to proszę o opinie i wskazanie różnic, zalet i wad.
sebarc Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 ja zdecydowanie polecam Graupnera MX-12, miałem kiedyś optica i mx-12 i wlasnie mx-12 był o wiele lepszy od optica, a optic sport to poprostu odchudzona wersja zwyklego optica.
Milko Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Również wziąłem mx-12 i jestem w pełni zadowolony :wink: .
adi-000 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 a ja jestem zadowolony z optica 6 ale nie latałem na innej aparaturze więc szerzej się nie wypowiem bo nie mam porównania. sebarc i Milko może uzasadnicie swoje wypowiedzi
Milko Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Po przeczytaniu wielu wypowiedzi na forach portalach itp. zauważyłem że zazwyczaj powtarzają się wypowiedzi. Obudowa-miałem w rękach oba i w MX wygląda to lepiej o ile nie znacznie lepiej-nic nie świeci na niebiesko w oczy :wink: , wyświetlacz i programowanie tu też + dla MX-12.O mocy było już wiele dyskusji ale robiono próby z wozem pomiarowym i Graupner sadził najmocniejszym sygnałem(mniejsza szansa na zakłócenia). Po za tym Graupner i JR to przodujące i jedne z pierwszych firm modelarskich uznanych na wielu rynkach i u wielu modelarzy. Na minus w MX-12 -Brak Timera, ja używam stopera, i dość drogie części np. gdy złamiemy antenę za Hitec'owską ok. 20zł za Graupnera 60 . Głównie wybór sprowadza się do gustów użytkowników, wiele ludzi chwali Optica, i z pewnością jest to również świetny nadajnik, ale ja wybrałem MX i jestem w pełni zadowolony :wink: ,i nie zamienił bym go na Optica.A jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje
czaja18 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Jak dla mnie optic jest lepszy ze względu na zmiane modułu na synteze lub 2,4ghz choć to drugie kosztuje tyle co nadajnik.
szczepan Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 Nie tak dawno (luty) stałem się posiadaczem Optica 6 Sport. Fakt - jest to aparatura okrojona w stosunku do Optica 6. Po kolei: nie jest to aparatura modułowa - ma tylko kwarc - więc nie da się na niej w przyszłości wypróbować modułu z syntezą częstotliwości (Spectra) czy tak bardzo reklamowanego 2,4 GHz (czas pokaże, czy ta częstotliwość w ogóle zostanie w Polsce zalegalizowana do sterowania modeli...). Ma całą czarną obudowę (bez błyszczących srebrnych nakładek etc., które można wytrzeć). Ma CZERWONĄ a nie niebieską lampkę jak Optic 6 . Ma mniej funkcji niż Optic 6 czy MX-12, ale myślę osobiście, że zanim do ich stosowania w modelach dojdziesz - trochę czasu minie. W zestawie, który nabyłem znajdowały się: nadajnik z akumulatorami, ładowarką, odbiornikiem typu mini i trzema serwami mini (można też nabyć zestaw z odbiornikiem i serwami standardowej wielkości). Aparaturę zamierzam stosować do sterowania szybowców, motoszybowców, niewielkich elektryków i może kiedyś spaliny. Bliższe informacje dotyczące porównania Optic-6 i Optic-6 Sport znajdują się tutaj: http://www.hitecrcd.com/product/comparison_chart/94/Optic_Radio_Chart.pdf Myślę, że wybór tej aparatury na początek nie jest kiepskim pomysłem - zwłaszcza, że otrzymuje sie praktycznie kompletny zestaw. .
czaja18 Posted April 5, 2008 Posted April 5, 2008 No to panowie z modele.sklep.pl mają błąd: Zawartość zestawu: nadajnik Optic 6 Sport odbiornik HFS-05MS 3 serwa Hitec HS-55 moduł FM pakiet nadawczy TX NiMH 7,2V 1300 mAh ładowarka CG-S42 komplet kwarców
sebarc Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Moje zdanie jest takie, jak kupować aparature to przyszłosciową, czyli taką która bedzie służyła na kilka lat a nie taką, którą po roku sprzedamy bo okaze się że ma zbyt mało funkcji.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.