Tomek_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 witam kupilem flasha5, do odbiornika podpiolem zasilanie na ch5, oraz 2 serwa, probowalem na roznych kanalas z tymi samymi rezultatami mianowicie sterowanie bylo na prawym drazku gdzie jest grzechotka, gora/dol jedno serwo, prawo lewo drugie, ale jak ruszylem lewym drazkiem na boki, to jedno z serw ruszalo, w polowie wracalo na center po czym wracalo na pozycje jaka powinno miec w polowie wychylenia drazka, przy dojsciu do konca (drazek) sytuacja powtarza sie czy ktos mi moze powiedziec co jest grane ? :crazy: nie mam wiecej sprzetu aby podpiac, no i nie wiem czy to normalne zachowanie czy nie pozdrawiam Tomek_ Pozwoliłem sobie zmienić tytuł Hubert
Gość slawekmod Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zrób reset nadajnika i wszystkie ustawienia wrócą do fabrycznych.MODE można przestawić programowo jeżeli jest taka potrzeba.W nadajniku z drugiej ręki mogą być ustawione mixery itp. i tu może być przyczyna takiego zachowania sprzętu.
Tomek_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2008 z tego co sie zdazylem zorientowac micxery sa wlaczane przez przelaczniki na nadajniku, jednak zmiana ich polozenia nic nie dawala w instrukcji jest napisane jak zrobic reset (chyba) wiec sprobuje nie mam kabla do kompa aby cokolwiek przestawic, nawet na symulatorze nie polatam jaki kabel kupic ? edit znalazlem ... :shock: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1510
Gość slawekmod Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Przecież radio programuje się za pomocą przycisków przy wyświetlaczu i trymerów, a nie z komputera.
Tomek_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2008 mode tez ? http://www.hitecrcd.com/Manuals/Radio/flash4-5.pdf bede probowal jak wroce z kosciola
Gość slawekmod Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 MODE też.Grzechotkę musisz przełożyć ręcznie.
Tomek_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2008 z grzechotka poczekam, moze akurat bedzie dobrze mode zmienilem, ale z konkretnymi ustawieniami musze poczec az bede mial jakis silnik z regulatorem i jeszcze jedno serwo (lotki) jak nie bedzie pasowalo to przestawie dzieki za pomoc
Peter Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 z grzechotka poczekam, moze akurat bedzie dobrze O, to kolejna zlota mysl ! Jesli zmienisz mode (a prawdopodobnie tak bedzie) grzechotka sama sie nie zmieni z prawego na lewy drazek . Do zaprogramowania wystarczy przeczytac opis przy przelacznikach AIL,RUD,ELEV itd. Czy wiesz co one oznaczaja ? To pierwsze Twoje radio,dobrym pomyslem byloby skorzystac z rad innych-nabierzesz dobrych nawykow a przy okazji poznasz sposob programowania i dzialania . Czy juz wiesz w jakim mode chcesz latac ? Aby poznac dzialanie poszczegolnych drazkow,suwakow,przelacznikow wystarczy jedno/dwa serwa.Polecam-wkladajac kolejno do rx sprawdzic jak reaguja ,jakie maja oznaczenia,co zmieniaja przelaczniki i nastawy.Pozniej bedziesz w stanie zaprogramowac i podlaczyc rx w ciagu 3-5 minut.Malo tego,bez patrzenia na nadajnik, bedziesz umial okreslic co i dlaczego zmienia sie pod kazda funkcja drazek/suwak/przelacznik.Ja tak sie nauczylem ,,widziec'' i rozumiec co do czego sluzy. Pozniej jest latwiej , nawet zmiana nadajnika to kwestia innej obudowy-zasady takie same. No i komputer PC nie jest do tego potrzebny.
Ładziak Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mała uwaga: ta "grzechotka" to terkotka
Tomek_ Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 gdzies przeczytalem i bylo grzechotka chyba - postaram sie zapamietac Peter - ja terkotke na prawym drazku, sterowanie SW i SK mialem wlasnie na tym, a regulacja obrotow na luznym drazku wydaje sie byc nieporozumieniem teraz mam lewy gora dol - serwo, oraz terkotka prawy lewy - drugie serwo, wydaje sie byc ok Petr - mam wrazenie ze aparatura i odbiornik rozpoznaje co jest wpiete, niezaleznie gdzie co pewne zawsze ruszaja sie tak samo ( mam 2 HXT900)
Leda_g Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jeżeli masz terkotke na prawym, to musisz ustawić w nadajniku na mode 1, jeżeli bedziesz latał na mode 2 (zmienisz w odbiorniku wyjscia) to nie bedziesz miał możliwości trymowania steru wysokości. musisz mieć na mode 1 takie ustawienia w odbiorniku - kanał 1 - ster wysokości - kanał 2 - lotki (lub ster kierunku - dobre na początek)) - kanał 3 - sterowanie silnika - kanał 4 - ster kierunku W instrukcji masz to opisane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.