Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam! Dostałem wyżej wymieniony model w wersji o rozpiętości skrzydeł 2100 mm na urodziny - tak się jakoś dziwnie złożyło że ktoś postanowił spełnić chyba moje marzenia z przeszłości. ;-) Nigdy nie latałem modelami RC i to jeszcze tak dużymi. Jedyne co pamiętam z dawnych czasów to szybowce, jeden dość spory bo o rozpiętości około 1600mm. (Nie ważne...) Z tego co wiem to żeby to w miarę latało to muszę jeszcze włożyć pewnie minimum jakieś 700 zł, założę się że więcej. I co najgorsze nigdy nie latałem spaliną ani takich rzeczy nie składałem w całość i tego się najbardziej boję że włożę w ten model sporo kasy i skończy gdzieś na drzewie. Mam w okolicy speca od tych rzeczy i nadzieja w tym że jakoś on mógłby mnie nauczyć na tym latać. Doradźcie co robić na początek, na razie jeszcze tego nie sklejałem tylko stoi na sucho w pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 zapodaj fotke najpierw zzainwestuj w aparature najdroższą na jaką cie stać potem zrób jakiegos elektryka, dokup wyposarzenie do niego i na nim ćwicz najlepiej zrób miniaturkę modelu ( tej cessny) z depronu tak bedzie najlepiej jest też drugie wyjście kup taka samą aparature jaką ma ten "spec" dotego kabel uczeń-trener i latajcie na jakims jego modelu ( on go będzie głównie kontrolował (trener) a ty bedziesz w roli ucznia ( on bedzie włączał na swym nadajniku funkcje trener i np dopuki on będzie trzymał przycisk lub przełącznik to ty będziesz latał ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Z tą aparaturą to niezły pomysł jeśli chodzi o funkcje "trener". Nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Natomiast dobra aparatura do tego modelu to koszt..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Bardzo ładny model, trochę szkoda go na pierwszy samolot. Kwota 700 zł jaką podałeś to jest ale może tylko na pierwszą ratę do osprzętu dla tego modelu, musisz się liczyć raczej z wielokrotnością tej kwoty. Na razie to zacznij od jakiegoś małego trenerka, a tego jest dużo i wiele informacji znajdziesz na tym forum. A propo to chciałbym dostać taki model na urodziny :wink: EDIT Dobra aparatura na przyszłość to Futaba T9CP http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5076 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dobra aparatura na przyszłość to Futaba T9CP http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5076 też jest to wyjscie ale jesli chcemy w miare taniej to wystarczy mx-12 ja tą mam i sobie chwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 MX-12 ? Czyżby chodzi o tą http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3387 ? 1600 zł za samą aparaturę to trochę boli jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Starałem się dopasować klase aparatury do klasy modelu, ale może byc i MX-12 dobra aparatura z dolnej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Wielkie dzięki panowie jak na razie. Jak będę mieć coś funduszy to będę się pytać co i jak. Jeszcze chciałbym by ktoś z was mógł mi podrzucić plan modelu mniejszej cessny do zrobienia z depronu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Podaj swój adres e mail na pm to podeślę Ci plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Sam wiem jak to jest kopic aparaturę z dolnej pułki. Takimi najmniejszymi wymogami jest już komputer z pamięcią na min 4 modele i minimum 6 kanałów. Tak jak pisali poprzednicy staraj sie jak najwięcej przeznaczyć na apke zęby juz w przyszłości nie zmieniać. Kolega aby polatać sobie modelem easy gliderem musiał wydać ok 1800zł z cała elektronika, serwami aparatura (eclipse7 z synteza) regiel i silnik 3f, ładowarka i aku li-pol i jeszcze parę niezbędnych akcesoriów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dzięki za plan przysłany od kogoś. Na razie się zajmę budową "kreta" treningowego. Ktoś mi przysłał plan architektoniczny i myślałem myślałem.... że sobie z tym zupełnie nie poradzę a tu proszę plan wydaje się w miarę przejrzysty w moim toku rozumowania. FUTABA - FF-7 (T7Cp) 2,4 GHZ czy taka aparaturka jest już w miarę dobra? A z ciekawości jeszcze spytam o silnik do tej Cessny, jaki byście zaproponowali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Tak przy okazji poczytaj wątek Kostka o takiej ślicznotce: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7724&highlight=cessna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dzięki za plan przysłany od kogoś. Na razie się zajmę budową "kreta" treningowego. Ktoś mi przysłał plan architektoniczny i myślałem myślałem.... że sobie z tym zupełnie nie poradzę a tu proszę plan wydaje się w miarę przejrzysty w moim toku rozumowania. FUTABA - FF-7 (T7Cp) 2,4 GHZ czy taka aparaturka jest już w miarę dobra? A z ciekawości jeszcze spytam o silnik do tej Cessny, jaki byście zaproponowali? Ja wysłałem plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Wielkie dzięki za link hubercie ale wszystko już przeszukałem na necie o tej cessnie w raz z tym tematem właśnie. Dwusuwy jak się dowiedziałem brudzą laminat modelu, czy taki czterosuw http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2087 (15 cm3 ASP .91 A) uciągnie jak by nie było ok. 5800g? Na razie to tylko wstępny kosztorys. :? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 jak dasz do tłumika długa rurkę odprowadzającą spaliny i koniec przymocjesz do podwozia to nie bedzie tak brudzić ( 2 suw) ja tak własnie zrobilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Coś mi sie wydaje ze ta 91 będzie miała problem z uciągnięciem prawie 6-ciu kilogramów. Ja by wsadził co najmniej ASP 120 AR jest o 200zł droższa od 91. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Cześć , W mojej cessnie 23 cm nadmiaru mocy nie miał.15 to będzie kicha totalna.Namawiałbym Cię na benzynkę z www.hobbycity.com . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 A jak to wypada cenowo, przecież benzyniaki są dość drogie? Ja za silnik mogę dać maksymalnie 500 zł. Co powiecie na coś takiego? http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4797 a między tym ASP 120 AR, który ma podobne parametry do tego powyżej. Nie mam zamiaru robić akrobacji tym modelem, potrzebny mi silnik do spokojnego majestatycznego lotu, niezbyt szybkiego. W końcu makieta do tego raczej służy. Co nie jest faktem że to rzeczywiście 5,5 kg waży. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Bedzie OT ! Drogi Tiooo. Gdyby to byl Twoj pierwszy post,no drugi,zrozumialbym. Ale nieczytanie regulaminu forum,w miedzyczasie,to juz troche nie bardzo.W nagrode masz 2 pkt. za niewlasciwy awatar. Milego dnia zycze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiooo Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Dziękuje ci drogi Peterze, też Cię bym chętnie zrozumiał. Lecz zadałem pytanie o silnik do mojego modelu, a ty mi piszesz o jakiś ostrzeżeniach. Takie sprawy na PW - bardzo Cię proszę. I na prawdę nie mam ochoty pokazywać swojego ryjca tak jak twój pięknie i estetycznie wygląda. Tym nie mniej usłużyłeś mi pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.