Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A więc chciałbym sobie kupić jakiegoś helikopterka spalinowego lub elektrycznego ,i moje pytanie który będzie lepszy i tańszy w esksplotacji? Dysponuje pieniędzmi maksymalnie 7tyś i nie wiem co kupić. Doradzcie mi :shock:
Emil Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja bym kupił spaline , lecz problem że trzeba ciągle koserwować i dolewać paliwo , a w elektryku kupujesz i tylko ładujesz. Twoja decyzja.
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Acha dzięki to więc moze jednak eletryk choć spalina to jest zabawa
Emil Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Poczekaj może jeszcze na odpowiedzi innych użytkowników :wink:
Milko Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja bym wziął elektryka podłączasz i latasz w spalinie bywa różnie :wink: .Jednak z czasem spalina wyjdzie taniej, i nie musisz czekać na ładowanie w wypadku małej ilości pakietów, dolewasz i latasz . Z tego co widziałem to ja bym brał któregoś z T-rex'ów Aligna http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=160&products_id=3035 Są to dobre sprzęty, za 7tyś można złożyć już naprawdę dobrego heli, Niech się wypowiedzą bardziej rozeznani .
kareks Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja bym wzioł T-rexa 600 Pro Nitro oczywiscie, helik spory dosc stabilny i przy tej wielkosci to elektryk wychodzi dosc drogo ze względu na pakiety (3 to nieraz mało) a paliwko dolewasz i w góre. Pozdrawiam Arek K P.S Sam mam Calibra 5 lata nieźle ale z częsciami nie jest łatwo.
kamil_rc Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A latałeś coś już heli?? Bo gdybyś wybrał spaline to do spalinki czesci są drogie. Ja bym wybrał elektryka t-rexa 500 i do tego woreczek części zapasowych a resztę kasy bym przeznaczył na porządna aparaturę 2,4GHz oraz ładowarke i akumulatory.
kareks Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Na jakie podstawie sądzisz że częsci do spalinki są wyższe od ceny do eletryka akurat u aligna ceny są te same. T-rex 600 Pro nitro (sporo czesci w alu) można już mieć za około 1800-2000 z silnikiem OS 50 Hyper. Aparatura 1500-2000 np JR 9 35 albo 2.5Ghz Osprzęt do heli gyro serwa około 1000 pln. Godzina latania na kablu 50-70. Co do częsci to lepiej wydać na instruktora niz na częsci pożytek większy moim zdaniem. No i zapach spaliny bezcenne Pozdrawiam Arek K
kamil_rc Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Apropo aparatury to przy heli to tylko 2,4GHz szczególnie jak sie ma węglowa ramę. A lekcji z instruktorem nie wziąłem pod uwagę( nie wiem czemu :oops: ) A co do części zamiennych to wystarczy popatrzeć na łopaty główne do t-rexa 450, 500, 600 bo te elementy prawdopodobnie będą najczęściej wymieniane .
kreis84 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Za takie pieniążki to celowałbym w jakąś dużą spalinę, tego reksia 600 Nitro Pro którego wymienił przedmówca. A może jakiegoś Raptora (30 lub 50, np. z tąd ) - są popularne i ponoć całkiem niezłe. najczęściej im większy helik tym większa stabilność, a więc łatwiejszy w pilotażu. Z drugiej strony duże maszyny stanowią duże zagrożenie dla ludzi w razie jakiejś kraksy. Helikami wymienionymi wyżej nie polatasz sobie już na hali, tak jak ich mniejszymi odmianami jak np. MiniTitan, T-rex 450, czy HoneyBee King II. Co do aparatury to nie trzeba od razu 2000zł, przecież taki popularny (i w miarę tani MX-12) poradzi sobie nawet ze spalinowym helikiem.
Milko Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Spokojnie :wink: . Kolega jeszcze się nie wypowiedział a my już aparatury wybieramy, zauważcie że w podpisie ma kilka modeli więc może ma już aparaturę
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Chyba wybiore Raptora 90 3D.Heliki jakie już miałem to spalinowego Hirobo SST-Eagle Freya. , elektrycznego T-REX450SE oraz lame V3 , a moja aparatura: JR x9303 czy coś tam takiego :twisted: . Podobała mi się kiedyś spalina ale to było ze dwa lata temu i musiałem ja sprzedać ,a teraz mnie znów naleciało na helika i chyba kupie Raptora 90 3D . :wink:
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A musze zmieniać aparature? konieczne?
kareks Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Apki nie musisz zmieniać, a co do Raptora 90 to stara konstrukcja i wielu się jej pozbywa więc możesz go kupić z drugiej ręki za małe pieniądze nieraz prawie nie latany. Jak chcesz czyms zaimponowac to polecam heliki JR-a Vibe 90 a jeszcze lepiej Sylphide 90 z kitem do F3C to juz górna półka w heli.
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ale to czy wkoncu opłaci mi sie Raptora 90?
baczek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 mój "kolega" modelarz z tbg ma t-rexa dał kilka tys ale jest super filmiki www.zonk-team.reyu.net.pl/t600_1.wmv http://zonk-team.reyu.net.pl/t600_2.wmv
kareks Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja bym Raptora 90 nie brał z tego co wiem to sporo osób się ich pozbyło i poprzesiadali się na T-rexy 600.
Kamil6593 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Wolałbym spaline co prawda ale juz sam niewiem :roll:, a moża macie jakies sprawdzone spalinki
kareks Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zapytaj chłopaków na Waldorf Team (forum dotyczące czysto heli) zobacz tamtejsze posty może ci się coś bardziej rozjaśni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.