eoker Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Cześć. Nadszedł czas kiedy chcę spełnić marzenie z dzieciństwa i zbudować wielką motorówkę Mam do was pytanie. Czy dobrze mi się wydaje że pod ten silnik http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25409__Turnigy_TrackStar_1_5th_Sensorless_Brushless_Motor_760KV.html będzie pasował ten regielek http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24754__Turnigy_Trackstar_1_5th_Scale_Sensorless_200amp_8s_Opto_Car_ESC.html ? Nigdy nie miałem tak skomplikowanego regulatora z wyjściem do programowania. Nie wiem czy będę musiał kupić do niego jakieś urządzenie? Myślicie że mogę zasilić to ustrojstwo czymś innym niż lipole? Np. akumulator kwasowy z samochodu. Ale tylko na czas testów różnych śrub napędowych. Już do normalnego pływania wstawię tam później oczywiście lipole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Już Tobie odpowiadam. Silnik ma 760 obrotów na 1 V a więc żeby sensownie coś pływało na tym to minimum 5-6 Cel lipo trzeba by dać. Regulator samochodowy nie jest raczej przygotowany do tak katorżniczej pracy bo w samochodzie te 100-100kilkadziesiąt amperów masz na starcie i potem prąd mocno spada. W łódce na starcie prąd jest często ( ile silnik weźmie ) Skoro zasilamy go 6 celami to dostajemy napięcie około 24V ( liczę realnie 4V na cele ) prosty rachunek mówi, że do wygenerowania mocy 4,8Kw potrzeba prądu aż 200 amperów. W każdym zakręcie prąd będzie rósł lawinowo i taki regulator, który ma mocno zawyżone naklejki po prostu tego nie wytrzyma. Zasilanie tego z akumulatorów kwasowych mija się chyba z celem bo nie dostaniesz potrzebnego prądu no i masa akumulatora chyba dyskryminuje go.. Realnie kup ten regulator http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__40278__Hobbyking_YEP_180A_HV_4_14S_Marine_Brushless_Speed_Controller_Opto_.html i powinien pożyć jak model będzie miał zabudowany odpowiednio napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eoker Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dzięki za wskazówki . Oczywiście nie będę pływał na akumulatorach kwasowych. Użyję ich tylko w próbach w wannie . Jak to jest bo jeszcze tego nie kojarzę. W tym regielku jest taki parametr Max RPM: 240,000rpm for 2 Pole Brushless Motor Co właściwie oznacza że silnik jest 2 polowy? Bo widziałem gdzieś też takie inrunnery które są i 6 polowe. A w tym który jest w linku podano Poles: 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dla silnika 4 polowego , graniczną wartość obrotów jakie potrafi wysterować regulator podziel przez 4. Ilość par biegunów elektrycznych stojana oznacza ilość pól. Zwiększając ich liczbę obroty spadną ale silnik zyska na momencie obrotowym. Też mam taki regulator i kręci on 6 polowym silnikiem. To dość zawiły temat i nie chcę namieszać. Może niech wypowie się ktoś biegły , kto ma pojęcie o synchronicznych silnikach elektrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Cześć. Nadszedł czas kiedy chcę spełnić marzenie z dzieciństwa i zbudować wielką motorówkę Pod twoje marzenia niewiele można dobrać - nie wiemy jaka wielka? czy to ma być szybkie , czy wolne do przewozu towarów , nie zawsze wielkie jest szybkie. Przykład : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 A może i byc tak, tu mój stary elektryk z roku 2007 zasilany 12 celami NIMH i tanim chińskim silnikiem za 40 dolców. Jak jest dobrze zabudowany napęd to i taki zestaw goni po medale ( 2 miejsce MP 2007 r) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eoker Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dla silnika 4 polowego , graniczną wartość obrotów jakie potrafi wysterować regulator podziel przez 4. Ilość par biegunów elektrycznych stojana oznacza ilość pól. Czyli jeśli regiel ma Max RPM: 240,000rpm for 2 Pole Brushless Motor a silnik jest 4 polowy to uzyskam 6000 RPM a jeśli silnik jest 6 polowy to obroty będzie miał 4000RPM i wszystko to przy maksymalnej mocy silnika. Jak to jest w przypadku takiego regulatora? http://hobbyking.com/hobbyking/store/__39032__Turnigy_Aquastar_200A_Watercooled_Sensorless_ESC.html Nie ma określonej ilości pola ani obrotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Tak uzyskasz 60 tyś i analogicznie 40 tyś obrotów na minutę z powodu tego, że na więcej nie pozwoli częstotliwość generowana przez sterownik regulatora. Maksymalna moc silnika niekoniecznie będzie tam gdzie są jego maksymalne obroty. Regulator z linku nie radzi sobie z silnikami o ilości pól większej niż 2. Jest to sprawdzone i te regulatory przy próbie wysterowania silnika 4 i 6 polowego dają sobie radę, natomiast nie dają już sobie rady kiedy zdejmiesz drążkiem moc, wtedy się palą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi