Andwas Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Witam Proszę Kolegów o Pomoc … Ale od początku… Mam obecnie platformę Tarot 650 z układem Naza V2. Cała budowa quadrocopter i konfiguracja Nazy była prosta. Model sprawuje się idealnie!!. Postanowiłem kupić kolejną platformę opartą na APM 2.6. Wybór był oczywisty, ponieważ często zawodowo korzystam z Arduino. Co kupiłem: Kontroler lotu ArduPilot APM 2.6 + GPS UBLOX NEO 6M z kompasem FC-REP500 CF Rama Quadrocoptera "Death Cat" Power Module Moduł Zasilający BEC 5,3V - ArduPilot APM 2.5/2.52/2.6 - czujnik prądo 90A Regulator 30 AMultirotor SimonK 4IN1 ESC Emax MT2216 śmigła 10x4.5 Pakiet 4S4000 Mocowanie antywibracyjne antywstrząsowe do kontrolerów lotów Całość waży ok. 1350g. Wszystko złożone i skalibrowane 100 razy. Czyli ESC, żyroskopy, aparatura i kompas. Teraz jaki jest problem: Model w trybie AltHold jest bardzo „nerwowy”, czyli często oscyluje do przodu i tyłu (drgawki). Tak jakby miał problem ze stabilizacją. W trybie Loiter, jest masakra… oscylacje są jeszcze większe ;( co prawda trzyma GPS, jednak wygląda to tragicznie. Przeczytałem już chyba wszystko, co jest do przeczytania jednak bez rezultatów. Oczywiście zmieniałem pobrane przykłady z sieci odnośnie parametrów Extended Tuning… Praktycznie nic to nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 możesz cyknąć jakąś fotkę jak tego apm`a zamocowałeś ? może montowanie apm`a do ramy wzbudza jakieś wibracje które przekładają się na efekt nerwowości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andwas Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Problem , praktycznie rozwiązany. W pierwszej kolejności wymieniłem ESC na BLHELI MULTI 30A (podobne 40A mam w Tarocie), co wiele nie zmieniło. Następnie poszedł do zmiany odbiornik Futaby F12FG i śmigła na węglowe (oczywiście wyważone) i dalej bez zmian. Moduł APM jest zamontowany na klasycznej podstawce antywibracyjnej (cztery gumki przymocowane do dwóch podstaw). Ostatecznym krokiem, było ponowne szukanie rozwiązania w oprogramowaniu i zmiennych w Mission Planner. I znalazłem , działa i to idealnie !!!. Przetestowałem już tryb Auto, rewelacja… Jak znajdę dobrą pogodę, zrobię porównanie-- Naza, APM. Ustawienia : http://zapodaj.net/45972124d5989.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 No to ok. W takim razie - czekam na porównanie. I udanych oblotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi