Killerus Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Dziś słońce na niebie, więc wraz z kumplem Irkiem, pojechaliśmy na polane polatać w goglach i wyprobować nasze sprzęty. Niestety wiatr momentami był bardzo mocny, więc mieliśmy z czym walczyć ;-) Był to dziewiczy lot z nowym odbiornikiem, nową anteną oraz goglami Pierwszy lot i szok, zero dropow, zero zakłoceń, zaników wizji itp. po prostu REWELKA !!!! Pierwszy raz tak daleko odleciałem od bazy !! Lądowanie i pomoc przy uruchomieniu zestawu przez kumpla - startujemy 2 ESami, by pogonić się trochę po niebie (taki mały Combat :jupi: ) Tu już widać, że pracujące 2 nadajniki (nakał 2 oraz 8) potrafią czasem na siebie oddziaływać (tzn. na odbiornik) Film do obejrzenia poniżej. Zakłocenia pojawiające się na początku były spowodowane zasłonięciem ciałem anteny panelowej. Będzie jeszcze jeden film z pokładu drugiego Easy Stara, bo kumpel zgrywał materiał na Archosa :jupi: Wyposażenie ES1 TX 500mW ant. 3dBi, odbiornik 13cm.uk + ant patch 8dBi, recorder V-Mate Es2 Tx 1000mW 3dBi, odbiornik standart RangeVideo + ant 3dBi, recorder Archos Bladość kolorów i jakośc zasługą V-mate ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No i elegancko. Ekstra to odbiera u Ciebie. V-mate nagrywa dobrze-to wina kamery i samego tunera.Kamera troche ucina kolory,tuner 13 cm.uk jeszcze bardziej-stad taki efekt. Ale generalnie nasycenie jest w normie. Z lepsza kamerka bedzie ,,ostrzej'' A jak wrazenie z lotu ? Mogles w koncu skupic sie na lataniu a nie na zakloceniach/zanikach. Nie korci Cie wyzej i dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Korci korci, w najbliższą niedziele, jak dopisze pogoda, chce dolecieć, do torów, które są oddalone o jakieś 1,5 km, zobaczymy czy sie uda, po drodze mam tylko pola, żadnych przeszkód. Jedyną przeróbką jaką chcę zrobić w ES, to postawienie w pion ant. odbiornika. co do latania masz rację, mogłem sie skupić na lataniu, a było to wrażenie niesamowite. Oglądałem już ten film kilka razy i za każdym razem jak na niego patrze, robi na mnie wrażenie obracania kamerą - rozglądania się za innym modelem, by go "upolować" ;-) Troche brakuje mi szybszej reakcji modelu, takiej jaką miałem w moim poprzednim FireFly, więc całkiem możliwe, że w przyszłości dorobię sie jeszcze jednego modelu z kamerą, ale bardziej akobatycznego. Na razie skupiam sie na doleceniu nad tory kolejowe ;-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 do torów, które są oddalone o jakieś 1,5 km Jesli to jest naprawde taki dystans-1500m, to juz w polowie drogi napotkasz te wszystkie problemy o ktorych pisze od kilku miesiecy. Dobra rada Popros kolege , aby caly czas obserwowal model i szedl za nim . Przy jednym rx i ant mozesz (ale nie musisz) natrafic na spore problemy jesli wypadniesz ze stozka anteny.Lec tylko w jednym ustalonym kierunku. Antena tx,na latanie kolo nogi pozycja w pion jak najbardziej.Poziomo,wzdluz skrzydla,czyli w poprzek lotu to juz wyzsza szkola jazdy.Pozwala nauczyc sie w jakiej pozycji jest model w stosunku do bazy.Obserwuj lewa strone ekranu w goglach,beda tam delikatne zaklocenia,one doskonale orientuja czy model jest bokiem do bazy czy w osi bazy. Tak jak myslalem,w miare jedzenia)latania) apetyt wzrasta. No no , 1,5km to juz jest bardzo daleko.Postawienie anteny RX do pionu bardzo pomoze w tym,abys nie stracil zasiegu RC.Rx odsun jak najdalej do tylu.Najlepiej na ogon.Wiekszosc zaklocen dostaniesz od ESC,dlatego obserwuj co sie dzieje jak dodajesz gazu. A i tak bedziesz mial adrenalike,jak osiagniesz punkt , w ktorym obserwator kolo Ciebie powie-nie widze juz modelu.Wowczas jesten zdany tylko i wylacznie na sprzet i swoje umiejetnosci.Lec na wysokosci nie wiekszej jak 100m,bo gdyby byly klopoty,wiatr nie zniesie daleko modelu.Wez pod uwage to , ze do celu lecisz pod wiatr, a wracasz z wiatrem-to zelazna zasada. Zycze Ci powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Plany na niedziele ulegają zmianie, nie będzie lotu na odległość. Zmieniamy miejsce latania (tym razem polatamy na Katowicach-Muchowcu). Chcemy jeszcze troche poszaleć z kumplem po niebie. Doczepiamy 10 m jaskrawej tasmy do modelu i znów będziemy polować na siebie ;-) Zobaczymy co z tego wyniknie, oczywiście jak zwykle będzie filmik video ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tyz piknie. Czekamy na filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Killerus - czy mógłbym prosić o łopatologiczne wypisanie kompletnego zestawu na którym latasz ? 1. NAdajnik - taki a taki kupiony np tu .Przerabiałem to , lutując tu ... Chodzi mi , no nie będę ściemniał - o podanie na tacy takiemu łosiowatemu jak ja - co i gdzie mam kupić i jak polutować żeby "Nie patrzeć a widzieć" Przetarliście chłopaki szlaki ! Piszecie dużo i w różnych wątkach - pogubiłem się a do tego ze względu na małe dziecko - czyli brak czasu nie jestem w stanie śledzić waszych wszystkich dyskusji. Z góry dziękuję za zrozumienie i oczywiście za ew. łopatologiczną instrukcję :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Mam pytanie czy obraz jaki widzi pilot w goglach jest takiej jakości , ostrości jak na filmie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 W goglach obraz jest jak żyleta, tutaj te zamazanie i kiepska jakość to wina daremnego recordera (Sandisk V-Mate) Dane zestawu: Kamera KX-131 http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=6&products_id=13 Nadajnik RangeVideo 500mW http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=35_22&products_id=5 Odbiornik 13cm UK http://www.hamtvstore.com/shop/index.php?act=viewProd&productId=2 Antena odb. Patch 8dBi http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=37_40&products_id=15 Gogle V-Real Viewer http://vrealities.com/vrealviewer.html No i to chyba wszystko ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Gogle V-Real Viewer http://vrealities.com/vrealviewer.html Ja nie odpowiadalem nie pytany na w/w , ale zapytam o to co kolega wyzej. Czy w tych goglach (bo to widze sa GDV-510) masz lepszy obraz niz w tych co miales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tak Peter obraz jest o niebo lepszy (chociaż wielkością troche mniejszy), ale jakość rewelacyjna w porównaniu do starych gogli !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Mam pytanie czy obraz jaki widzi pilot w goglach jest takiej jakości , ostrości jak na filmie ? I ostatnie pytanie do Killerusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Killerus - o ile zrozumiałem to cały sprzęt na modelu mogę zasilić 3 celami - tylko ze nadajnik przez jakiś "czarodziejsko - specjalny" kabel - dołączony zresztą do zestawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tak ja zestaw nadawczy zasilam 3 celami, czyli 11,1 V. W komplecie z nadajnikiem jest taki przetwornik napięcia z 12 V na 5V, ta tym zasilam nadajnik i kamere, obydwa urządzenia pracują na 5V. W sumie w modelu mam też przystosowany układ do zasilania z 2 cel (prosty stabilizator) - kończy mi się pakiet 3S, wyciągam i wkładam 2S i latam dalej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Bardzo dziękuję za przejrzyste odpowiedzi. Hmmm prosty stabilizator powiadasz ....tia ...ja wiem tylko jak się lutownicę trzyma Ok Zestaw nadawanie odbiór - w zasięgu ...gogle hmm... no muszę dozbierać :shock: Ale wykonywalne ...Są jeszcze 800x600 tylko nie wiem czy do sygnału TV potrzeba "aż" tyle . PAL ma chyba 480 lini ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam wszystkich forum czytam od kilku miesięcy , i wiele postów odnośnie RC CAM pozwoliło mi zebrać sprzęt do latania FPV , który oczywiście cały czas się rozbudowuje dzięki temu forum poznałem Marcina - Kilerusa i to dzięki niemu skąpletowałem większość sprzętu do latania, i to dzięki jego wsparciu przbrnąłem przez ciężką drogę do 1 lotu z kamerką , a następnie już w goglach FPV jutro powinienem dac link do filmu z pokładu mojego modelu, POZDRAWIAM WSZYSTKICH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 O witamy kolejnego pilota FVP. Czekamy na filmik ps. Jesli mozna,zmien zdjecie na bardziej en face Czyli nie tylem do nas :oops: Polecam tez przywitac sie z reszta forum. Mamy takie miejsce tutaj-nie jestesmy sekta :chick: http://pfmrc.eu/viewforum.php?f=45&sid=1e63c4448a79bca69230f28d6fa8825c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 No witam Cie wkoncu Irek !!! To jego model widać na ostatnim filmiku i o maly włos bym go upolował :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Oto obiecany fragment z pokładu Irka (na końcu widać mój model haha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 To zdjęcie to na szybko lepsze zeby jakie kolwiek było , ale oczywiscie planuje zmiane, przywitalnia odwiedzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.